Jaarverslag 2022

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond

Voorwoord

2022 was een jaar dat we niet gauw zullen vergeten. De pandemie was nog onder ons en er brak een oorlog uit in Europa. Voor de Brakke Grond ging het jaar spijtig genoeg van start met enkele stevige valse noten. De prachtige expositie van Filip Vervaet in onze Grote zaal moest in december 2021 omwille van de hernieuwde coronamaatregelen al na een week worden gesloten en kon ook in januari niet opnieuw opengaan voor het publiek. De derde editie van Beyond the Black Box, die in februari op de agenda stond, werd afgeblazen omdat er nog te veel onzekerheden waren. Het virus hield ons kortom langer in de ban dan verwacht.

 

Gelukkig kon onze programmering vanaf midden februari wel weer op gang komen. Het publiek aarzelde aanvankelijk nog, maar vond toch al snel de weg terug naar de Brakke Grond. We zoomen in dit jaarverslag graag in op enkele bijzondere projecten en geven ook het exhaustieve programmaoverzicht van het afgelopen jaar.


40 jaar de Brakke Grond

Het hoogtepunt van 2022 was zonder twijfel het feestweekend waarmee we in mei – met een jaartje vertraging – onze veertigste verjaardag vierden. Onder het motto ‘Fier als een gieter’ bood de Brakke Grond het hele weekend lang een staalkaart van alles waar ons huis voor staat. Met de geweldige installatie Reservoir (wishing well) van kunstenaarscollectief 019 als epicentrum, met karaoke-art, fortune cookies en de bijhorende heel uiteenlopende maar steeds verrassende performances, een fanfare, vele geweldige makers, een gevarieerd en enthousiast publiek en uiteraard ook met een gulle dosis garnaalkroketten. 


2022 betekende ook de start van de realisatie van ons nieuwe beleidsplan 2022-2024. Geen radicale ommekeer, maar een plan met nog scherpere keuzes, vertaald in vier strategische doelstellingen, die tegelijkertijd de leidraad vormen voor dit jaarverslag. Een verslag dat we bewust beknopt houden, met representatieve voorbeelden van waar we voor staan. Meer info en details vind je vlot via de links die doorverwijzen naar onze website.

 

Veel leesplezier!


Luc Devoldere (voorzitter Raad van Bestuur) / Bart Govaert (directeur)

Programma

Lees verder

Artistiek beleid

Eén geïntegreerd artistiek plan met drie aandachtsgebieden: presentatie, ontwikkeling en netwerk

Knooppunt voor ontdekking en verbinding

De Brakke Grond zet in op de waarde van het verschil en de ontmoeting met het onbekende. Doordat Vlamingen en Nederlanders het vaak anders doen (vertrekkend vanuit een andere geschiedenis, met als achtergrond andere opleidingen en ervaringen, werkend in een andere maatschappij en cultuur), ontstaan er verrassingen, onbekende vormen, een andere (beeld)taal. We laten de meerwaarde zien van het Vlaamse perspectief voor het Nederlandse veld. We tonen kunstenaars die complementair zijn aan het Nederlandse aanbod en zo inspirerend kunnen zijn voor het Nederlandse publiek én de professionals.

Lees verder

Blik naar buiten richten

Het Vlaamse aanbod staat onder druk in Nederland. Internationaal programmeren heeft een deuk gekregen door de coronacrisis. Veel podia en fondsen zijn zich sindsdien lokaal gaan focussen. Herstelsubsidies gaan naar lokale makers, internationale subsidieregelingen worden problematischer, en festivals en podia programmeren eerder lokaal om risico’s van nieuwe lockdowns te vermijden. 

Lees verder

Meer bereik

De Brakke Grond toont eigenzinnige makers met een urgente boodschap, zowel in de reguliere programmering als in partnerschap. Door met een partner met een lokale achterban te werken vergroten we het bereik en de zichtbaarheid van onze makers. Tegelijkertijd maakt het ons een relevante en inhoudelijk onderscheidende partner voor organisaties in het Amsterdamse en Nederlandse kunstenveld. 

Lees verder

Huis van de kunsten

We onderscheiden ons als huis van de kunsten. Bij ons komen drie kunstdisciplines samen – podiumkunsten, beeldende kunst en muziek – en we maken ruimte voor alle mengvormen daartussen. In 2022 hebben we een belangrijke stap gezet om ons hier nog meer in te specialiseren en te verdiepen. We kijken met het hele artistieke team met verschillende expertises naar onderlinge verbanden en raakvlakken. 

Lees verder

Drie aandachtsgebieden

We vervullen onze artistieke missie op verschillende aandachtsgebieden, die grofweg op te delen zijn in presentatie, ontwikkeling en netwerk. We presenteren kunstenaars, in ons eigen huis of daarbuiten, in partnerschap of autonoom. We ondersteunen kunstenaars met ontwikkeltrajecten, bijvoorbeeld in de vorm van residenties in de Brakke Grond, coproducties, of artistieke of zakelijke coaching. Ten slotte spelen we een schakelrol in het Vlaams-Nederlandse kunstenlandschap en bouwen we voortdurend aan het versterken van dit netwerk, voor kunstenaars, cultuurwerkers en organisaties.

Lees verder

Presentatie

Op het vlak van presentatie stond onze programmering in huis in 2022 weer vol met bijzondere projecten, van de nieuwe generatie theatermakers en kunstenaars tot toonaangevende gezelschappen. Zo presenteerden we de solotentoonstelling Growth Record van fotograaf en videokunstenaar Lisa Spilliaert, een persoonlijke zoektocht naar thema’s als identiteit, genealogie en relaties. In het kader van de tentoonstelling organiseerden we ook een filmvertoning van haar langspeelfilm N.P. bij Filmhuis Cavia met een gesprek met filmprogrammeur/curator Julian Ross. Ook was er een mooie koppeling met Amsterdam Art Week, in de vorm van een kunstenaarsgesprek in huis en een speciaal optreden door Lisa Spilliaert op het feest van Het HEM & Friends. 

Lees verder

Ontwikkeling

In 2022 hebben we onze residentiewerking onder de loep genomen en herzien. Residenties in huis worden nu nog zorgvuldiger omkaderd en bewuster ingezet voor de verbinding met het Nederlandse veld. Het uitgangspunt is dat makers aan het eind van hun residentie hun artistieke onderzoek delen, ofwel in een veilige, besloten setting met ons team en enkele genodigden, ofwel in een meer publieke context. We bekijken per project waar de maker behoefte aan heeft. Afgelopen jaar waren er enkele succesvolle trajecten, zoals de residentie van Jochem Baelus (Slumberland) in aanloop naar zijn show op Rewire. Ook keerden enkele vaste samenwerkingen met vertrouwde partners terug, waarmee we de afgelopen jaren een mooie context en bekendheid opbouwden, zoals Puppet Playground en Brainwash.

Lees verder

Netwerk

Het seizoen begon goed met de PRO-dagen van het Nederlands Theater Festival en Amsterdam Fringe Festival. Dit belangrijke moment voor de theatersector bracht honderden professionals op de been voor keynote speeches, panelgesprekken en workshops. De Brakke Grond en Frascati waren voor het eerst in lange tijd de hoofdlocaties voor dit programma. Het is een nieuwe stap in onze samenwerking met deze twee festivals, die sinds afgelopen jaar onder nieuwe leiding stonden van Tobias Kokkelmans en Farnoosh Farnia. Vanuit veel vertrouwen zijn we samen in gesprek hoe we deze lijn richting volgend jaar kunnen voortzetten en verstevigen.

Lees verder

Uitgelicht

Hierbij een representatieve greep uit ons aanbod: vijf toonaangevende programma's waarin onze drie aandachtsgebieden in 2022 samenkwamen

"De Brakke Grond was onze toegangspoort tot Nederland" Ewoud Ceulemans, De Morgen

Fier als een gieter

Tijdens dit feestweekend waarin we onze veertigste verjaardag vierden, hebben we de Brakke Grond stevig neergezet als een huis voor de kunsten. Centraal in dit weekend stond de installatie Reservoir (wishing well) van kunstenaarscollectief 019. Midden in de Grote zaal verrees een waterreservoir van 9 meter doorsnede. Dit reservoir was het podium voor de verschillende activiteiten gedurende het weekend en kon transformeren van een lieflijke vijver tot een donderstorm op zee.

Lees meer Lees het digitale magazine

"Ondanks een turbulente start vond de Brakke Grond zijn plek in Amsterdam en vonden Vlaamse kunstenaars hun plek in Nederland."

De Morgen

In het kader van ons 40-jarig bestaan maakten we een serie portretten van bekende kunstenaars die een persoonlijke relatie met ons hebben. We noemden hen De Kroongetuigen.

Van enkele "kroongetuigen" maakten we een videoportret. Miet Warlop was de eerste.

Fier als een gieter was een feest

de bezoekers namen enthousiast onze gadgets mee naar huis

0

gieters zijn meegenomen

0

potjes honing zijn uitgedeeld

0

euro hebben we uit de "Wishing Well" vijver gehaald

0

personen wisten de geheime "speak easy" ruimte te vinden achter de Rode zaal

Met deze film openden we Fier als een gieter. Merci aan alle medewerkers, kunstenaars en partners voor de afgelopen 40 jaar!

"Handig dat het openingsmoment valt binnen fotobeurs Unseen, met een speciaal ontmoetingsmoment voor de professionals van de beurs, samengesteld door de Brakke Grond." Kaat Somers, curator FOMU

.tiff/FOMU

De Brakke Grond presenteerde in september .tiff 2022, een tentoonstelling met opkomende fotografen uit België, geselecteerd door het FOMU – Fotomuseum Antwerpen. Elk jaar nodigt het museum voor .tiff ca tien kunstenaars uit, allen wonend of werkend in België. Dit jaar waren dat Alice Pallot, Arian Christiaens, Barbara Debeuckelaere, Emile Rubino, Gülşah Ayla Bayrak, Lars Duchateau, Ligia Popławska, Rami Hara en Seppe Vancraywinkel. Het FOMU begeleidt de fotografen in een traject van een jaar, met als resultaat de publicatie van het magazine .tiff en een groepstentoonstelling. De kunstenaars in .tiff 2022 hebben uiteenlopende stijlen, benaderingen en thema’s: de tentoonstelling is als een mozaïek dat de grote diversiteit aan fotografische praktijken in België weerspiegelt. Bovenal toont deze groep fotografen een nieuwe, kritische kijk op het medium fotografie.

 

Lees meer
Bij de expo van .tiff waren 9 heel diverse kunstenaars te zien

"In Amsterdam vonden we een geschikte context in het Warming Up Festival, een festival over klimaat en kunst, georganiseerd door Tolhuistuin en Stichting Impact Makers."

Sien Vanmaele

Met de Antwerpse theatermaker Sien Vanmaele heeft de Brakke Grond al een langer traject doorlopen. Haar eerdere voorstelling Witlof from Syria werd ontwikkeld in coproductie met de Brakke Grond en enkele Nederlandse en Vlaamse partners. In de afgelopen twee jaar deelden we zowel online (IDFA 2020, de serie Wat nu?) als live (Brainwash 2021, Winterkaravaan, Zeeland Nazomerfestival 2021) haar reeks Kookworkshops ter voorbereiding op het einde van de wereld. Hierin onderzoekt Sien verschillende kookmethodes en ingrediënten met het oog op een duurzame toekomst van voedselproductie. Het resultaat van dit vooronderzoek was de grote productie Zeemaal, die Sien maakte onder de vleugels van Laika. In Zeemaal maakt het publiek onder begeleiding van Sien een volledig veganistische maaltijd uit de zee. Sien vertelt in het midden van een schelpvormige tribune van twee verdiepingen over haar klimaatangst en haar onderzoek naar zeewieren en zilte planten. Het publiek maakt op een servies van schelpen kleine kunstzinnige landschappen met de verschillende ingrediënten en proeft mee tijdens Siens verhaal.

Lees meer
"Naast DocLab werken we samen met IDFA On Stage, waar makers die op het grensvlak van documentaire en theater werken een podium krijgen."

IDFA

Onze jarenlange samenwerking met Internationaal Documentaire Festival Amsterdam kreeg dit jaar weer een nieuw hoofdstuk: IDFA DocLab keerde terug naar de Brakke Grond, na enkele jaren vertoeven in de Tolhuistuin. De Grote zaal van de Brakke Grond werd volledig omgetoverd tot het kloppende hart van de interactieve, immersieve expositie van DocLab. Ook de tentoonstellingsruimtes waren gevuld met documentaire projecten gebaseerd op nieuwe digitale technologieën, virtual reality en interactieve media. Zowel voor IDFA als voor ons team voelde deze stap als thuiskomen. Het vernieuwende en hybride aspect van de werken past bij uitstek bij onze interdisciplinaire aanpak. Ook trokken we hiermee gedurende de tien dagen van het festival een grote groep nieuwsgierige Amsterdamse en internationale bezoekers en professionals naar ons huis. 

 

Lees meer
"Maar natuurlijk is er hier van alles wat je onverwachts tegenkomt. ‘Shit, dit werkt toch niet!’ merk ik dan. Maar dat is ook cool, het is deel van de zoektocht." Mattias De Craene over zijn residentie in de Brakke Grond

Space is the place

We werkten voor het eerst samen met Space is the Place, een Amsterdamse organisatie die concertavonden organiseert voor jazz en geïmproviseerde muziek. Space is the Place zet zich in voor een vruchtbare scene en verbindt genres en disciplines met elkaar. We presenteerden een vol programma met een mooie mix van boeiende Vlaamse en Nederlandse namen die zich binnen jazz, elektronica, beats en improvisatiemuziek begeven. Zo speelde in onze Rode Zaal het Gentse instrumentale trio PAARD. en trad jazzklarinettist Joachim Badenhorst op. Van Nederlandse zijde waren onder anderen DJ Marcelle en Knalpot samen met Frank Wienk – beter bekend als Binkbeats – te zien en te horen.

Lees meer

Vlaams-Nederlandse samenwerking

Als netwerkorganisatie blijven we ons inzetten voor culturele uitwisseling, door structureel overleg en heldere afstemming met onze partners

"De portal Overbruggen voor Vlaams-Nederlandse culturele uitwisseling is geactualiseerd en er is een nieuwe impuls gegeven aan het vergroten van het bereik ervan."

Gerichte ondersteuning en versterking

In het nieuwe beleidsplan hebben we er bewust voor gekozen om een afzonderlijke doelstelling te formuleren voor de Vlaams-Nederlandse culturele samenwerking. Samenwerking an sich wordt voor ons als netwerkorganisatie uiteraard steeds belangrijker, maar daarnaast verdienen ook onze natuurlijke en complementaire partners (deBuren, Ons Erfdeel) bijzondere aandacht. Structureel overleg, heldere afstemming en samenwerking waar mogelijk, zijn de parameters op basis waarvan we elkaar gericht ondersteunen en versterken. 

Lees meer Naar Overbruggen

Totaaloverzicht programma's

In 2022 waren er 200 activiteiten in huis

Bekijk hier per maand welke activiteiten plaatsvonden

De activiteiten met een '*' konden vanwege de coronamaatregelen geen doorgang vinden.

Januari
Datum Gezelschap, titel Context - partner Locatie
11-12-2021 - 23-01-2022 Filip Vervaet - Cascade* de Brakke Grond
03-01-2022 - 15-01-2022 Khadija El Kharraz Alami Residentie de Brakke Grond
03-01-2022 - 28-01-222 Thomas en Romy* Residentie de Brakke Grond
17-01-2022 - 28-01-2022 Menzo Kircz Residentie de Brakke Grond
19-01-2022 - 21-01-2022 DE HOE / De Nwe Tijd - DAVID of hoe we ons bedacht hebben* de Brakke Grond
19-01-2022 Kapsalon de Brakke Grond de Brakke Grond
25-01-2022 - 26-01-2022 Benjamin Vandewalle - Journal d'un usager de l'espace* de Brakke Grond
27-01-2022 - 28-01-2022 & 09-02-2022 Rush Hour - montage Brug over de Bosporus Verhuur de Brakke Grond
29-01-2022 Nabou & ESINAM BIMHUIS Bimhuis, Amsterdam
Februari
Datum Gezelschap, titel Context - partner Locatie
03-02-2022 Hannah De Meyer - Hi Baubo* Toneelhuis/P.U.L.S. Frascati, Amsterdam
08-02-2022 - 12-02-2022 Karel Tuytschaever Residentie, Beyond the Black Box de Brakke Grond
09-02-2022 - 12-02-2022 Beyond the Black Box* de Brakke Grond
11-02-2022 - 12-02-2022 SoAP Residentie de Brakke Grond
13-02-2022 Panelgesprek Filip Vervaet - Cascade, Young Collectors Circle de Brakke Grond
15-02-2022 - 17-02-2022 tg STAN/De Roovers - Infidèles de Brakke Grond
17-02-2022 Dutch Culture - ronde tafel bijeenkomst Verhuur de Brakke Grond
18-02-2022 Nederlands Letterfonds - Bijeenkomst/workshop Verhuur de Brakke Grond
18-02-2022 - 19-02-2022 NTGent/Dalilla Hermans - Her(e)* de Brakke Grond
22-02-2022 deBuren - De Aftocht deBuren Online
23-02-2022 - 24-02-2022 Katharina Smets & Co - LAND de Brakke Grond
Meerdere data gedurende het jaar Jija Sohn Residentie de Brakke Grond
26-02-2022 Oester/Aïda Gabriëls - Dance of the Seven Veils de Brakke Grond
28-02-2022 De NWE Tijd - Maandagavond on Tour de Brakke Grond
Maart
Datum Gezelschap, titel Context - partner Locatie
01-03-2022 - 05-03-2022 Bára Sigfúsdóttir Montage/repetitie de Brakke Grond
04-03-2022 - 05-03-2022 De NWE Tijd & 't Barre Land - Op de rok van het universum de Brakke Grond
08-03-2022 - 13-03-2022 Slumberland Residentie de Brakke Grond
10-03-2022 - 12-03-2022 Zuidpool - War of the Beasts and the Animals Première de Brakke Grond
12-03-2022 - 15-05-2022 Lisa Spilliaert - Growth Record de Brakke Grond
13-03-2022 Samson Pictures - draailocatie Verhuur de Brakke Grond
14-03-2022 - 17-03-2022 Mattias de Craene Residentie, Space is the Place de Brakke Grond
15-03-2022 VL-NL netwerkmoment Vlaamse Vertegenwoordiging, deBuren, Ons Erfdeel, Taalunie, Literatuur Vlaanderen, Fonds Literatuur de Brakke Grond
15-03-2022 Lisaboa Houbrechts - Bruegel* Toneelhuis/P.U.L.S. ITA, Amsterdam
15-03-2022 - 16-03-2022 Theater Antigone/Kloppend Hert - De Barbaren de Brakke Grond
19-03-2022 Prijs de Poëzie - Prijsuitreiking Gedichtenwedstrijd Te gast, Poetry International
21-03-2022 - 31-03-2022 Lisa Verbelen Residentie de Brakke Grond
22-03-2022 - 24-03-2022 Abattoir Fermé - Kersenvla de Brakke Grond
23-03-2022 Stichting Verhalende Journalistiek - Meestervertellers Verhuur de Brakke Grond
24-03-2022 de Brakke Grond X Radio Radio Radio/TV uitzending, Radio Radio Radio, Radio, Amsterdam
24-03-2022 Dutch Culture - bijeenkomst Verhuur de Brakke Grond
25-03-2022 Space is the Place Festival Space is the Place de Brakke Grond
26-03-2022 Toneelhuis/Tibaldus - Operette* Toneelhuis/P.U.L.S., Frascati, ITA de Brakke Grond
27-03-2022 ANV, Bronzen Uil - Sholeh Rezazadeh Te gast, ANV de Brakke Grond
28-03-2022 - 31-03-2022 De HOE - De nieuwe man de Brakke Grond
29-03-2022 - 21-04-2022 Jef van Gestel Residentie
30-03-2022 Wanthanee, EMY en Bahghi Cinetol x dBG Cinetol, Amsterdam
29-03-2022 - 30-03-2022 Lichtplan Elisabeth Borgermans DansBrabant de Brakke Grond
April
Datum Gezelschap, titel Context - partner Locatie
01-04-2022 Lisette Ma Neza - L'Europe noire Europalia de Brakke Grond
02-04-2022 Nacht vd Filosofie, Stichting Arminius Te gast, deBuren de Brakke Grond
04-04-2022 Netflix preview Dirty Lines Verhuur de Brakke Grond
Meerdere data gedurende het jaar Mirte Desmeth Residentie, Nieuwe Makers Covid 19-regeling de Brakke Grond
06-04-2022 - 07-04-2022 Benjamin Verdonck - Waldeinsamkeit en Regenboog de Brakke Grond
07-04-2022 - 08-04-2022 Aurélie Lierman ism Silbersee Repetitie de Brakke Grond
07-04-2022 - 10-04-2022 Joachim Badenhorst & Roman Hiele, SKY H1 & Mika Oki, Nkisi, Slumberland & Sainkho Namtchylak Rewire Festival Diverse locaties, Den Haag
09-04-2022 Ontroerend Goed - Are we not drawn onward to new erA de Brakke Grond
14-04-2022 Enkidu/Platform 0090 - God99 de Brakke Grond
15-04-2022 TopNotch Noah's Ark, opname videoclip Verhuur de Brakke Grond
16-04-2022 Filmvertoning N.P. Lisa Spilliaert - Growth Record Filmhuis Cavia, Amsterdam
19-04-2022 - 20-04-2022 Alexander Vantournhout - Through the Grapevine de Brakke Grond
22-04-2022 - 23-04-2022 Puppet Playground Feikes Huis, Bellevue de Brakke Grond
22-04-2022 - 23-04-2022 Mirte Desmeth - Zijt ge er nog? Puppet Playground de Brakke Grond
22-04-2022 - 23-04-2022 Salomé Mooij - Constructie van een wildernis Puppet Playground de Brakke Grond
22-04-2022 - 23-04-2022 Robbert&Frank Frank&Robbert - Table Puppet Playground de Brakke Grond
25-04-2022 - 26-04-2022 LOD/Steve Salembier - Babel de Brakke Grond
25-04-2022 - 29-04-2022 Dan Mussett - Dating Project Residentie de Brakke Grond
28-04-2022 - 03-05-2022 Noa Lee Residentie de Brakke Grond
Mei
Datum Gezelschap, titel Context - partner Locatie
04-05-2022 Olga Zuiderhoek & Gerard Bouwhuis - Maar wat er ook gebeurt er klinkt muziek Te gast, Theater na de Dam de Brakke Grond
05-05-2022 Vrijheidsmaaltijd Bevrijdingsdag Theater na de Dam de Brakke Grond
06-05-2022 LOD/Gorges Ocloo Repetitie de Brakke Grond
06-05-2022 SCHNTZL & De Beren Gieren BIMHUIS Bimhuis, Amsterdam
07-05-2022 Workshop Kunstkritiek Lisa Spilliaert - Growth Record de Brakke Grond
07-05-2022 LOD/Gorges Ocloo - The Butcher Nederlandse première de Brakke Grond
09-05-2022 Uitwisseling Theaterfestival jury's Vlaanderen en Nederland Te gast de Brakke Grond
11-05-2022 - 12-05-2022 Liz Kinoshita - 11 o'clock Nederlandse première de Brakke Grond
12-05-2022 UvA, Symposium Verhuur de Brakke Grond
13-05-2022 Nagelsalon door Lisa Spilliaert Amsterdam Art Week Het HEM, Amsterdam
14-05-2022 Kunstenaarsgesprek en borrel Lisa Spilliaert - Growth Record de Brakke Grond
14-05-2022 Workshop Kunstkritiek Lisa Spilliaert - Growth Record de Brakke Grond
20-05-2022 - 22-05-2022 Fier als een gieter 40 jaar de Brakke Grond de Brakke Grond
20-05-2022 - 22-05-2022 Dan Mussett - Dating Project Fier als een gieter de Brakke Grond
20-05-2022 - 22-05-2022 Salomé Mooij - Het Schuilatelier Fier als een gieter de Brakke Grond
20-05-2022 - 22-05-2022 Christian Bakalov - PURE Jubileum Fier als een gieter de Brakke Grond
20-05-2022 - 22-05-2022 019 - Reservoir (Wishing Well) Fier als een gieter de Brakke Grond
20-05-2022 DJ Susobrino Fier als een gieter de Brakke Grond
20-05-2022 Korte Golf Fier als een gieter, Oorzaken de Brakke Grond
20-05-2022 Culture Club Fier als een gieter, VRT de Brakke Grond
21-05-2022 Club Brakke Grond met Pastige, Bjeor en BONA LÉA Fier als een gieter de Brakke Grond
21-05-2022 Kunstenplatform Nein - Sc(è)ne 5: Wishing (them) well Fier als een gieter de Brakke Grond
21-05-2022 Clubnacht met Bibi Seck Fier als een gieter de Brakke Grond
21-05-2022 buren - T-shirt conversations + Wear your words Fier als een gieter de Brakke Grond
21-05-2022 Davis Freeman - Karaoke (ART) Fier als een gieter de Brakke Grond
22-05-2022 Fanfare ‘t Akkoord & Majoretski Fier als een gieter de Brakke Grond
25-05-2022 deBuren, redactiegesprekken Te gast de Brakke Grond
25-05-2022 - 26-05-2022 LOD/Lies Pauwels - Do the Calimero Nederlandse première de Brakke Grond
26-05-2022 - 28-05-2022 Karel Tuytschaever - The Transparent Body de Brakke Grond
26-05-2022 - 28-05-2022 Domein voor Kunstkritiek, Summerschool Verhuur de Brakke Grond
27-05-2022 IKRAAAN + gone icone Melkweg x de Brakke Grond de Brakke Grond
30-05-2022 - 02-06-2022 Jaouad Alloul Residentie de Brakke Grond
Juni
Datum Gezelschap, titel Context - partner Locatie
02-06-2022 - 04-06-2022 SNDO, afstudeervoorstellingen Verhuur de Brakke Grond
03-06-2022 - 04-06-2022 Thomas & Romy Repetitie de Brakke Grond
06-06-2022 - 10-06-2022 SCHIK Winterschool, Te gast de Brakke Grond
06-06-2022 - 17-06-2022 Tineke de Meyer Residentie de Brakke Grond
07-06-2022 - 11-06-2022 Ontroerend Goed - The smile off your face de Brakke Grond
13-06-2022 - 14-06-2022 deBuren, vergadering Te gast de Brakke Grond
16-06-2022 - 19-06-2022 Zeta Lys Fiber festival murmur, Amsterdam
17-06-2022 - 18-06-2022 ILA, Sylvie Kreusch en Brorlab Grauzone Verschillende locaties, Den Haag
21-06-2022 Presentatie de lage landen: De Slag om de Lach Te gast, de lage landen de Brakke Grond
22-06-2022 Auteursbond, symposium Te gast de Brakke Grond
22-06-2022 deBuren, repetitie Week van het Nederlands Te gast, deBuren de Brakke Grond
23-06-2022 deBuren i.s.m. de Brakke Grond, De Aftocht Te gast, deburen de Brakke Grond
24-06-2022 - 26-06-2022 Afstudeerfestival Eindspel Te gast, Frascati de Brakke Grond
24-06-2022 Taalunie, Vergadering Te gast, Taalunie de Brakke Grond
25-06-2022 LAB dagen Te gast, Domein voor Kunstkritiek de Brakke Grond
30-06-2022 - 02-07-2022 ATD, Eindejaarspresentatie Verhuur de Brakke Grond
Juli
Datum Gezelschap, titel Context - partner Locatie
04-07-2022 - 09-07-2022 IDFA Project Space Verhuur de Brakke Grond
07-07-2022 Kolom PraktijkCollege Noord, bliksemstage Te gast, JINC de Brakke Grond
September
Datum Gezelschap, titel Context - partner Locatie
01-09-2022 - 11-09-2022 Amsterdam Fringe Festival 2022 Te gast de Brakke Grond
01-09-2022 Nederlands Theater Festival Te gast de Brakke Grond
04-09-2022 De Collectieven, expositie en boekpublicatie Te gast, Nederlands Theater Festival de Brakke Grond
12-09-2022 deBuren, Redactiegesprekken en audio-opnamen Te gast, deBuren de Brakke Grond
13-09-2022 Prijs voor de Jonge Kunstkritiek, juryoverleg Samenwerking de Brakke Grond
13-09-2022 - 23-09-2022 Khalid Koujili El Yakoubi Residentie de Brakke Grond
13-09-2022 - 15-03-2022 BOG./Lisa Verbelen - TWO. Première de Brakke Grond
16-09-2022 - 02-10-2022 .tiff 2022 expositie FOMU, Unseen de Brakke Grond
16-09-2022 Bij Nader Inzien, Nooit meer naar huis Verhuur de Brakke Grond
17-09-2022 Professionalsontbijt .tiff 2022 FOMU, Unseen de Brakke Grond
19-09-2022 -23-09-2022 The Visual Residentie de Brakke Grond
20-09-2022 Amsterdams 4 en 5 mei comité, vergadering Te gast
21-09-2022 - 22-09-2022 buren - Spare Time Work
23-09-2022 Kleine Crack x Ray Fuego EKKO x dBG EKKO, Utrecht
26-09-2022 - 27-09-2022 deBuren, Nieuw Geluid Te gast, deBuren de Brakke Grond
26-09-2022 - 01-10-2022 Steve Salembier Residentie de Brakke Grond
29-09-2022 SARA DZIRI, Cheb Runner en Soumaya Online radio takeover, Radio Radio Radio Radio, Amsterdam
30-09-2022 - 01-10-2022 Kahdija El Kharraz Alami - The Waves de Brakke Grond
30-09-2022 Centrum van Onvanzelfsprekende zaken deTheatermaker, SoAP de Brakke Grond
Oktober
Datum Gezelschap, titel Context - partner Locatie
03-10-2022 - 07-10-2022 Lila Magnin Residentie de Brakke Grond
03-10-2022 Omroep MAX, tv opnames Verhuur de Brakke Grond
06-10-2022- 08-10-2022 Desnor & DE HOE - Analoog de Brakke Grond
07-10-2022 Nagesprek, Desnor & DE HOE - Analoog De week van het Nederlands de Brakke Grond
12-10-2022 Kennedy Van der Laan, lustrumavond Verhuur de Brakke Grond
13-10-2022 fABULEUS - Electric Life de Brakke Grond
13-10-2022 Overleg Amsterdamse Theaters (OAT) Te gast de Brakke Grond
19-10-2022 - 23-10-2022 Amsterdam Dance Event Verhuur de Brakke Grond
20-10-2022 Belgian Hangover Brunch Amsterdam Dance Event Felix Meritis, Amsterdam
21-10-2022 Oriana Ikomo, MEYY, IKRAAAN Hit the City, Effenaar Altstadt Eindhoven, Eindhoven
24-10-2022 - 29-10-2022 Fleur Khani Residentie, Brainwash Makerstraject de Brakke Grond
25-10-2022 - 27-10-2022 Zoe Demoustier Residentie, Brainwash Makerstraject de Brakke Grond
25-10-2022 - 27-10-2022 Khalid Koujili El Yakoubi Residentie, Brainwash Makerstraject de Brakke Grond
27-10-2022 - 30-10-2022 Sien Vanmaele - Zeemaal Warming Up Festival, Tolhuistuin DOOR OPEN SPACE, Amsterdam
30-10-2022 De kunst van het maken Brainwashfestival Bellevue, Amsterdam
28-10-2022 Centrum van Onvanzelfsprekende zaken deTheatermaker, SoAP de Brakke Grond
29-10-2022 HUMAN Verhuur, tv opnames de Brakke Grond
November
Datum Gezelschap, titel Context - partner Locatie
02-11-2022 SEFA, TedX Tedtalks Verhuur de Brakke Grond
03-11-2022 deBuren, Dag van de Literatuurkritiek Te gast de Brakke Grond
03-11-2022 - 06-11-2022 BOG. / Sanne Vanderbruggen - Stiltemuseum de Brakke Grond
04-11-2022 Nederlands Letterenfonds, vergadering Verhuur de Brakke Grond
05-11-2022 Museumnacht Museumnacht de Brakke Grond
28-10-2022 - 05-11-2022 Questions Collective - Sensitive Bricks Museumnacht de Brakke Grond
05-11-2022 BOG. / Sanne Vanderbruggen - Stiltemuseum Museumnacht de Brakke Grond
05-11-2022 Club Efemeer Museumnacht de Brakke Grond
05-11-2022 (the silent kitchen) Museumnacht de Brakke Grond
05-11-2022 DJ ROOSPEEE Museumnacht de Brakke Grond
11-11-2022 - 20-11-2022 IDFA DocLab Te gast de Brakke Grond
15-11-2022 - 16-11-2022 Tom Struyf - Finding Willard IDFA on Stage Frascati, Amsterdam
15-11-2022 - 16-11-2022 Ontroerend Goed - The Funeral IDFA on Stage de Brakke Grond
22-11-2022 - 27-22-2022 Mathieu Charles Residentie de Brakke Grond
23-11-2022 Ugo Dehaes - Simple Machines Performing Robots de Brakke Grond
23-11-2022 Ulrike Quade Company - NAO: Re-wired Performing Robots de Brakke Grond
23-11-2022 Seminar Robotic Imaginaries Performing Robots de Brakke Grond
24-11-2022 Training Gemeente Amsterdam Verhuur de Brakke Grond
24-11-2022 - 27-11-2022 Salomé Mooij Repetitie de Brakke Grond
25-11-2022 Centrum van Onvanzelfsprekende zaken deTheatermaker, SoAP de Brakke Grond
25-11-2022 Training Gemeente Amsterdam Verhuur de Brakke Grond
28-11-2022 European School of Ballet Verhuur de Brakke Grond
29-11-2022 Amsterdam UMC, onderzoeksdag Verhuur de Brakke Grond
December
Datum Gezelschap, titel Context - partner Locatie
01-12-2022 Dutch Culture, Indonesia Now Verhuur de Brakke Grond
05-12-2022 -09-12-2022 Vieze Meisje Residentie
06-12-2022 Action Zoo Humain - Waarheidscommissie Audities
08-12-2022 Chibi Ichigo + Meetsysteem & Victor de Roo EKKO x dBG EKKO, Utrecht
08-12-2022 - 09-12-2022 Benjamin Verdonck - De tijger eet de zebra en de vogel vliegt verschrikt weg de Brakke Grond
08-12-2022 Gemeente Amsterdam, Werkgroep bijeenkomst Verhuur de Brakke Grond
09-12-2022 deBuren, Redactiegesprekken Te gast, deBuren de Brakke Grond
10-12-2022 - 23-12-2022 Sandra Delgadillo Residentie de Brakke Grond
14-12-2022 - 15-12-2022 Scarlet Tummers & Atta Nasser / tg STAN - Jerusalem de Brakke Grond
16-12-2022 - 17-12-2022 RIGHTABOUTNOW Festival RIGHTABOUTNOW INC. de Brakke Grond
16-12-2022 Miss Angel RIGHTABOUTNOW festival de Brakke Grond
16-12-2022 TALK ABOUT NOW Celebrating Resistance met Lila Magnin en Youniss RIGHTABOUTNOW festival de Brakke Grond
16-12-2022 Mathieu Charles, AKOMFRAHDIO (w.i.p.) RIGHTABOUTNOW festival de Brakke Grond
16-12-2022 DJ Insecure RIGHTABOUTNOW festival de Brakke Grond
17-12-2022 Oriana Ikomo RIGHTABOUTNOW festival de Brakke Grond
20-12-2022 - 23-12-2022 Salomé Mooij Repetitie de Brakke Grond

Bereik

Lees verder
"In overleg produceren de redacteuren van de lage landen kunstenaarsportretten, communiceren we elkaars programma’s en artikelen, en wisselen we schrijvers van artikelen uit."

Bereik van professionals

Door ons sterker te richten op professionals leggen we meer nadruk op de netwerkfunctie. Het aantal communicatiemiddelen voor professionals is uitgebreid, en nieuwsbrieven voor muziek en beeldende kunst zijn geprofessionaliseerd en worden in een hogere frequentie – 1x per kwartaal – verstuurd. Zo is het uitnodigingsbeleid voor programmeurs en stakeholders bij coproducties geïntensiveerd. Daarnaast is het verdiepingsmateriaal omtrent makers, denk hierbij aan artikelen, videoportretten en interviews, uitgebreid. Om het bereik van professionals te optimaliseren, spreken we intern over het verbeteren van de communicatie voor professionals. De makerspagina op de website, met daarop alle makers die wij ondersteunen om in Nederland vaste grond onder de voeten te krijgen, is aangepast en praktischer gemaakt, met een opsplitsing naar residentie, coproductie en presentatie. Via verschillende kanalen – nieuwsbrief, sociale media en website – cureren we structureel kennis en tips om onze expertrol te intensifiëren.

Lees meer Verdieping

Kunstenaarsportretten en artikelen i.s.m. de lage landen

We bereiken steeds meer mensen met sociale media

Weer meer volgers op Facebook en Instagram ten opzichte van 2021

0

personen volgen onze Facebook-pagina

0

personen volgen ons op Instagram

0

personen zijn ons dit jaar op Instagram gaan volgen

0%

van de Facebook-volgers komt uit Vlaanderen

0%

van onze volgers op sociale media is tussen de 25-34 jaar

0%

van de Instagram-volgers komt uit Vlaanderen

"We hebben dit ludieke initiatief met plezier omarmd."

Bart Govaert werd geïnterviewd voor Radio 1 over de Kapsalon Theater campagne naar aanleiding van de coronamaatregelen

De nieuwsbrief wordt steeds beter gelezen

De tweewekelijkse nieuwsbrief biedt actuele informatie die zowel voor professionals als regulier publiek interessant is

0

personen zijn actieve lezers

0%

was de gemiddelde openingsrate van de nieuwsbrief

0%

was de hoogste openingsrate

0

personen schreven zich in voor de nieuwsbrief in 2022

We verschenen 200 keer in de pers

Fier als een gieter genereerde veel persaandacht. In de maand mei verscheen het jubileum 14 keer in de pers.

Januari
Medium Publicatiedatum Titel
Frontview-magazine.be 05-01-2022 Tg Stan & De Roovers: Première 'infidèles'op 13 Januari
metropolism.com 07-01-2022 166 Culturele Centrain Vlaanderen en Brussel - Features - Metropolis M
festivalinfo.nl 11-01-2022 Beyond the Black Box 2022
headlines24.nl 11-01-2022 09/02 - 12/02 : Beyond the Black Box - Amsterdam, NL
uitzinnig.nl 14-01-2022 Festivals en evenementen in Noord-Holland
Cartoon-productions - Theater 15-01-2022 War Of The Beasts And The Animals In Zuidpool
nrc.nl 18-01-2022 Mensen ontbreken in deze alternatieve werkelijkheid
Morgen.be 14-01-2022 Jong En Oud In Dialoog: De Bezienswaardigste Expo's Van De Week
VRT Nieuws 19-01-2022 Ludiek protest in Nederland, cultuurhuizen openen volgens coronaregels als kapsalon of massagesalon
Radio1.be 19-01-2022 Nederlandse musea worden voor één dag kapsalon of gym om toch open te mogen.
nos.nl 19-01-2022 Knippen of sporten in het theater: zalen gaan open uit protest tegen de coronaregels
headlines24.nl 19-01-2022 Knippen of sporten in het zalen gaan uit protest open
nieuwsblik.nl 19-01-2022 Knippen of sporten in het theater: zalen gaan open uit protest tegen de coronaregels
omroepflevoland.nl 19-01-2022 Knippen of sporten in het theater: zalen gaan uit protest open
nu123.nl 19-01-2022 Knippen of sporten in het theater: zalen gaan uit protest open
parool.nl 19-01-2022 Zo protesteert de Amsterdamse cultuursector met Kapsalon Theater Het Parool
Standaard.be 19-01-2022 Nederlands Protest Met Gymles En Knipbeurt
parool.nl 19-01-2022 Bij cultuurprotest zijn barbiers en nailartists de hoofdact: ‘Alles eraf?’ Het Parool
parool.nl 19-01-2022 Live Vier officiële waarschuwingen in Amsterdam voor Theater Kapsalon
parool.nl 19-01-2022 Live Vrouwenteam Ajax kan niet spelen door corona-uitbraak
parool.nl 19-01-2022 Live Halsema in open brief: tijd om coronabeleid fundamenteel te herzien
nhnieuws.nl 19-01-2022 Geknipt in 'Kapsalon Concertgebouw': "Ik heb cultuur echt nodig"
NRC Handelsblad 19-01-2022 Filip Vervaet bouwt ambitieus decor voor sciencefictionfilms
uitzinnig.nl 22-01-2022 Beyond the Black Box in Amsterdam
Cartoon-productions - Evenementen 22-01-2022 Filmgesprekavond (pas) Mon Pays In Het Mas
Pub.be/nl 24-01-2022 Nu Ook Formeel: Frieda Brepoels Nieuwe Voorzitter Vrt
limburgnieuws.be 24-01-2022 Media: Frieda Brepoels Uit Bilzen Voorzitter Van De Raad Van Bestuur Van De Vrt (24 Januari 2022)
tv-visie.be 24-01-2022 Frieda Brepoels Verkozen Als Voorzitter Van De Raad Van Bestuur Van De Vrt
uitzinnig.nl 25-01-2022 Verrassend er op uit in Nederland
theaterkrant.nl 26-01-2022 Hier kijken wij naar uit
westerwoldeactueel.nl 27-01-2022 Amy Root & Noordpool Orkest, KUZKO, Cero Ismael en meer toegevoegd aan line-up Grasnapolsky 2022
uitzinnig.nl 28-01-2022 Verrassend er op uit in Nederland
Showbizzplaza.be 28-01-2022 Frieda Brepoels Volgt Luc Van Den Brande Op In Raad Van Bestuur Vrt
Maart
Medium Publicatiedatum Titel
Knack Vip 01-03-2022 Zelfs Een Zwangerschap Kon Het Debuut Van Charlotte Adigéry En Bolis Pupul Niet Verhinderen
Centrum Voor Beeldexpressie 02-03-2022 Breedbeeld Feedback - Tongeren
Standaard.be 03-03-2022 Ondergronds Verzet
parool.nl 04-03-2022 Onze uittips voor komende week: slop ‘n’ soul, Amsterdamse modegeschiedenis en een fantastische geanimeerde Oscarfavoriet
metropolism.com 04-03-2022 De cultuursector komt in actie voor de inwoners van Oekraïne - Features - Metropolis M
parool.nl 06-03-2022 Fragmenten uit het leven van de kettingrokende dierenarts
De lage landen 08-03-2022 Lisa Spilliaert Laat Feiten Boven Zichzelf Uitstijgen In De Brakke Grond
The Low Countries 08-03-2022 Lisa Spilliaert Lets Facts Rise Above Themselves
parool.nl 10-03-2022 Onze uittips voor komende week: de nieuwe Almodóvar, Bill Brandt in Foam, Moord met een grote M en de schatten van de Krim
marieclaire.be 10-03-2022 Woman To Watch: Magali Elali
entertainmentbusiness.nl 11-03-2022 Rewire voegt 26 nieuwe namen toe aan festivalprogramma - Entertainment Business
gonzocircus.com 11-03-2022 Space is the Place Festival vr 25 mrt - vr 25 mrt De Brakke Grond 12
aboutmedia.nl 14-03-2022 Meestervertellers 2021
De lage landen 14-03-2022 ‘vlaamse Kleppers' In Amsterdam: De Zwaargewichten Van Het Vlaamse Toneel Bij De Brakke Grond
theaterkrant.nl 16-03-2022 Voetbal als modern gladiatorengevecht
Het Parool 16-03-2022 Galerietips
Morgen.be 19-03-2022 Lena (34) Over Die Ene, Onvergetelijke Nacht Met Een Tunesische Acteur: ‘wat Het Spectaculair Maakte, Was De Tijd Die Hij Voor Me Nam'
nationaleboekenblog.nl 22-03-2022 Ruth Lasters wint de Gedichtenwedstrijd 2022
villamedia.nl 22-03-2022 Meestervertellers 2021
parool.nl 24-03-2022 Waarom de leer van het stoïcisme aan populariteit wint: ‘Het is wat het is, ik neem de feiten voor wat ze zijn’
parool.nl 25-03-2022 Fotografe Lisa Spilliaert filmt het leven dat ze had kúnnen hebben, als het net anders was gelopen
theaterkrant.nl 28-03-2022 Abstracte verbeelding van een universum
theaterkrant.nl 29-03-2022 Magistraal gespeeld water en vuur
parool.nl 29-03-2022 Zijn de exen wel echt zo blij verrast elkaar te zien in De nieuwe man?
parool.nl 31-03-2022 Weekendtips: bezoek een benefietavond in Skatecafé of ga naar het Queer & Migrant Festival
De lage landen 31-03-2022 Flirten Met De Grens En Het Beest In Jezelf
Art Alert 31-03-2022 B PLATTEGROND
April
Medium Publicatiedatum Titel
Frontview-magazine.be 03-04-2022 Eerste Antwerpse Beyond The Black Box Vult Tussenruimtes Met Transdisciplinaire Kunsten
Musiczine.net/nl 05-04-2022 Beyond The Black Box Van 13 Mei T-m 15 Mei 2022
ahk.nl 06-04-2022 Actueel
pzc.nl 11-04-2022 Twee gloednieuwe festivals zorgen voor frisse artistieke wind in Antwerpen: “Muziek op locaties zoals een tennisveld of een moskee, da’s eens wat ande
HLN.be 11-04-2022 Twee Gloednieuwe Festivals Zorgen Voor Frisse Artistieke Wind In Antwerpen: “muziek Op Locaties Zoals Een Tennisveld Of Een Moskee, Da's Eens Wat Ande
Gva.be 12-04-2022 Verschillende Cultuurfestivals Strijken Vanaf Mei Neer In Antwerpen
Nieuwsblad.be 13-04-2022 Festival ‘beyond The Blackbox’ Waaiert Uit Over Heel Antwerpen Met Voorstellingen Die Zich Niet In Hokjes Laten Steken
Gva.be 13-04-2022 Festival ‘beyond The Blackbox' Waaiert Uit Over Heel Antwerpen Met Voorstellingen Die Zich Niet In Hokjes Laten Steken
Out.be 23-04-2022 Pleasant Island Campo, Silke Huysmans En Hannes Dereere
hethem.nl 28-04-2022 Amsterdam Art Week - Het HEM & Friends
volkskrant.nl 28-04-2022 Eddy De Clercq ontsnapte aan het ambassadeurschap van de westerse muziek en verdiepte zich in Afrikaanse ritmen
Mei
Medium Publicatiedatum Titel
theaterkrant.nl 02-05-2022 Open Brief: TheaterFestival Vlaanderen van groot belang voor Vlaams-Nederlandse samenwerking
duitslandinstituut.nl 04-05-2022 Symposium | Hansards in the World - Duitsland Instituut
Radio1.be 06-05-2022 Radio 1 Stuurt 5x2 Luisteraars Naar Culture Club In Amsterdam
Standaard.be 07-05-2022 Literaire Kleppers Op De Planken
Luminousdash.be 08-05-2022 Schntzl – Amsterdam (eigen Beheer)
parool.nl 09-05-2022 Fier als een gieter | Het Parool
Luminousdash.be 11-05-2022 Luminous Belge
Nieuwsblad.be 11-05-2022 Drie Nieuwe Antwerpse Festivals In één Maand Tijd: Van Alternatief Over Klassiek Tot Beeldende Kunst
Gva.be 11-05-2022 Drie Nieuwe Antwerpse Festivals In één Maand Tijd: Van Alternatief Over Klassiek Tot Beeldende Kunst
Gva.be 11-05-2022 Beyond The Black Box Festival: Kunstperformance Op Een Tennisveld
pzc.nl 12-05-2022 Cultuurfestival Beyond the Black Box komt dit weekend naar Antwerpen
theaterkrant.nl 12-05-2022 Fluweelzwart perspectief op musicalterm
allevents.in 13-05-2022 Amsterdam Art Week - Het HEM & Friends
Metro Time 13-05-2022 Uittips. Waanzinnige Acrobaten, Theater Op Het Tennisveld En Ontbijten Bij De Lokale Boer: Dit Heeft Het Weekend In Petto
zita.be 13-05-2022 Uittips. Waanzinnige Acrobaten, Theater Op Het Tennisveld En Ontbijten Bij De Lokale Boer: Dit Heeft Het Weekend In Petto
HLN.be 13-05-2022 Cultuurfestival Beyond The Black Box Komt Dit Weekend Naar Antwerpen
Morgen.be 13-05-2022 Twee Keer Antwerpen, één Keer Gent: De Beste Festivaltips Voor De Komende Dagen
Vlamingen In De Wereld 18-05-2022 De Brakke Grond - Springplank Van 40 Jaar
metropolism.com 18-05-2022 Dwars door Amsterdam
Radio1.be 18-05-2022 Veertig Jaar Vlaams Cultuurhuis ‘de Brakke Grond' In Amsterdam
parool.nl 19-05-2022 Veertig jaar Brakke Grond: ‘Vlaamse kunstenaars gaan graag op zoek naar de rafelrandjes’
Morgen.be 19-05-2022 Vlaams Cultuurhuis Bestaat Veertig Jaar: ‘de Brakke Grond Was Onze Toegangspoort Tot Nederland'
Proximus Sports - Meer Sportnieuws 19-05-2022 De Brakke Grond Opent Al 40 Jaar Poorten Voor Vlaamse Artiesten In Nederland
parool.nl 20-05-2022 Onze uittips voor komende week: happy hardcore, Nederhorror, feelgoodkunst en tien jaar Amsterdam Art Week
Radio1.be 20-05-2022 “we Hebben Ooit 16 Kubieke Meter Zand In De Brakke Grond Binnengedragen”
Radio1.be 20-05-2022 “elke Artiest Heeft Zijn Eigen Focus, Sommige Instructies Zijn Heel Vaag”
Radio1.be 20-05-2022 “een Schuilplaats Is Voor Iedereen Heel Anders”
Radio1.be 20-05-2022 “ik Zocht Niet Naar De Sax, De Sax Is Naar Mij Gekomen”
Radio1.be 20-05-2022 Damiaan De Schrijver: “de Rode Zaal Is De Rode Draad Van Mijn Toespraak”
Radio1.be 21-05-2022 Dit Was 'culture Club' In Amsterdam: 40 Jaar ‘brakke Grond'
brusselslife.be 23-05-2022 Silke Huysmans & Hannes Dereere Out Of The Blue
parool.nl 30-05-2022 Amsterdamse honingbijen drijven wilde bijensoorten in het nauw: ‘Iedereen wil tegenwoordig imker worden’
September
Medium Publicatiedatum Titel Link
parool.nl 01-09-2022 Bezoek het literaire festival Read My World of bekijk de documentaire Woman https://mwnl.eu/sOaJIEQ
parool.nl 01-09-2022 Lisette Ma Neza: L’Europe noire | Het Parool https://mwnl.eu/WETqEdu
parool.nl 02-09-2022 Onze uittips voor komende week: indiefolk, fringetheater, Circusbende en een gelikte Koreaanse thriller https://mwnl.eu/60ke5y2
gonzocircus.com 02-09-2022 TWO. is not a solo wo 14 sep - do 15 sep De Brakke Grond, Amsterdam € 16/11 https://mwnl.eu/J7g22a2
volkskrant.nl 05-09-2022 Het Amsterdam Fringe Festival barst van de energie, kwetsbare optredens en onverbloemd hedonisme https://mwnl.eu/53r8PHv
theaterkrant.nl 05-09-2022 Amsterdam Fringe 2022: 1. Monsters, zaklampen en een roze taart https://mwnl.eu/k0hjrMA
uitzinnig.nl 05-09-2022 Nederlands Theater Festival https://mwnl.eu/CIbnfXb
theaterkrant.nl 06-09-2022 Don Duyns: ‘Er is een volstrekt gebrek aan respect voor toneelschrijvers’ https://mwnl.eu/eMJ3Ud1
theaterkrant.nl 08-09-2022 Futuristische stadswandeling als spiegel https://mwnl.eu/m7ioPb5
amsterdamtips.com 08-09-2022 What’s On in Amsterdam November 2022 https://mwnl.eu/ZlaI8Hl
parool.nl 09-09-2022 Onze uittips voor komende week: gelikte diners van Yigal Ozeri, satirische millennial-horror en salsadansen in het Vondelpark https://mwnl.eu/mQLtml5
haarlemsdagblad.nl 09-09-2022 Nederlandse collectieven zijn uniek in de theaterwereld https://mwnl.eu/S45ls7Q
gooieneemlander.nl 09-09-2022 Nederlandse collectieven zijn uniek in de theaterwereld https://mwnl.eu/tGxARe5
ijmuidercourant.nl 09-09-2022 Nederlandse collectieven zijn uniek in de theaterwereld https://mwnl.eu/72CLck6
leidschdagblad.nl 09-09-2022 Nederlandse collectieven zijn uniek in de theaterwereld https://mwnl.eu/7V0ovlh
noordhollandsdagblad.nl 09-09-2022 Nederlandse collectieven zijn uniek in de theaterwereld https://mwnl.eu/bBBjxDT
nrc.nl 09-09-2022 Nes https://mwnl.eu/RcyHzAJ
iamsterdam.com 14-09-2022 Last minute aanbod | I amsterdam https://mwnl.eu/jHjBG5T
nrc.nl 15-09-2022 Voorstelling ‘TWO.’ van Lisa Verbelen is het mooist in de duetten https://mwnl.eu/L6ScP76
foto-agenda.nl 15-09-2022 .tiff 2022 https://mwnl.eu/35N9cCU
brainwash.nl 16-09-2022 Brainwash Special https://mwnl.eu/AGL6HC7
hollandfilmnieuws.nl 21-09-2022 IDFA presenteert retrospectief Laura Poitras https://mwnl.eu/MWR3FCV
effenaar.nl 22-09-2022 Maak kennis met de 9 curatoren van Hit The City 2022 https://mwnl.eu/UA7B9XW
Etcetera - Recensies 25-09-2022 De Collectieven. Een Unieke Theatergeschiedenis. https://mwnl.eu/8581Wt5
De Witte Raaf 25-09-2022 De Mogelijke Moeder https://mwnl.eu/l1qb1ua
Theaterkrant Magazine 30-09-2022 In het spoor van Discordia https://mwnl.eu/oeG2Jpp
Oktober
Medium Publicatiedatum Titel
parool.nl 01-10-2022 Theatervoorstelling als leerstof voor ambtenaren: ‘Situaties komen zoveel meer binnen dan bij een cursus’
Vi.be 04-10-2022 Belgische Dj's En Producers Shinen Op Amsterdam Dance Event
Vi.be 06-10-2022 Wat We Leerden Uit De Tweede Sound Track Sessie
Hbvl.be 07-10-2022 De Sahara, Machu Picchu En Koppensnellers: Beelden Van Wereldreis Van Hugo (90) Na Meer Dan 40 Jaar Weer Te Bekijken
Nieuwsblad.be 07-10-2022 De Sahara, Machu Picchu En Koppensnellers: Beelden Van Wereldreis Van Hugo (90) Na Meer Dan 40 Jaar Weer Te Bekijken
Gva.be 07-10-2022 De Sahara, Machu Picchu En Koppensnellers: Beelden Van Wereldreis Van Hugo (90) Na Meer Dan 40 Jaar Weer Te Bekijken
volkskrant.nl 10-10-2022 In ‘Analoog’ proberen twee mannen de tijd tussen hen te overbruggen. Een wonderschoon acteursduet ?????
robscholtemuseum.nl 10-10-2022 Lou de Paling Boer – De Ster + Het Heilige Kruis + Atelier de la Liberté | Andere Tijden – Lou van Paling Boer tot God + Gemeente Amsterdam – Profeten
neerlandistiek.nl 11-10-2022 3 november 2022: Dag van de Literatuurkritiek
amsterdam.nl 11-10-2022 Amsterdam Dance Event is meer dan dansen
nederlands.news 11-10-2022 Amsterdam Dance Event is meer dan dansen - Nederlands Nieuws
trouw.nl 17-10-2022 Alleen goede schoenen is niet genoeg, lees hier wat je moet weten om ADE te overleven
entertainmentbusiness.nl 18-10-2022 ADE: ‘We maken ons hard voor kwalitatieve groei’ - Entertainment Business
parool.nl 20-10-2022 Weekendtips: ADE, denimdagen en gratis naar de film | Het Parool
entertainmentbusiness.nl 20-10-2022 Uitverkocht BMIM onderstreept groeiende waarde muziek in film, games, reclame en tv - Entertainment Business
nieuwsnl.news 20-10-2022 Kyle Dixon & Michael Stein wonen in Amsterdam: 'Stranger Things' componisten brengen The Upside Down tot leven
vpro.nl 20-10-2022 ADE22: Amsterdam kleurt Netflix
volkskrant.nl 23-10-2022 ADE is terug op volle sterkte. Publiek uit tachtig landen danst zich even vrij van alle zorgen
volkskrant.nl 23-10-2022 Het ADE liet op menig adres het servies weer juichend uit de keukenkastjes dansen
ahk.nl 25-10-2022 Nieuws
ahk.nl 30-10-2022 Nieuws
November
Medium Publicatiedatum Titel
uitzinnig.nl 01-11-2022 De Brakke Grond
jegensentevens.nl 04-11-2022 IDFA 2022: de beste kunstdocumentaires
parool.nl 05-11-2022 Tien documentaires die u niet mag missen op Idfa
parool.nl 05-11-2022 Deze tien documentaires zijn niet te missen op het Idfa
parool.nl 05-11-2022 Als ‘zogenaamd echte’ Charlie Chaplin reeg Hugo Blum het ene succes aan het andere
theaterkrant.nl 04-11-2022 Collectie stiltes doet oren spitsen
hollandtimes.nl 09-11-2022 IDFA 2022
headtopics.com 11-11-2022 Deze 10 documentaires zijn niet te missen op het Idfa
cultureelpersbureau.nl 14-11-2022 Hoe ik bijna van mijn fiets lazerde door een VR-documentaire #IDFA Doclab
parool.nl 16-11-2022 Virtuele ervaringen op Idfa: geef je over aan de beat en voel de muziek door je lichaam trillen
De lage landen 16-11-2022 Met Literatuur Bouw Je Weerstand Op Voor Het Echte Leven Later
Wattedoen.be 17-11-2022 Tom Struyf | Finding Willard
filmkrant.nl 18-11-2022 IDFA 2022 DocLab
De Lage Laden 21-11-2022 De Voorstelling ‘performing Robots' Toont Hoe Onze Machines Ons Inhalen
amsterdamsdagblad.nl 22-11-2022 Rightaboutnow inc. Festival 2022
mondriaanfonds.nl 23-11-2022 Genomineerden Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022 bekend - Mondriaan Fonds
ahk.nl 30-11-2022 Kunst, Activisme en Internationale Samenwerking
Uitkrant Amsterdam 30-11-2022 Stiltemuseum
December
Medium Publicatiedatum Titel
theaterkrant.nl 02-12-2022 10 podcasts voor de donkere winterdagen
theaterkrant.nl 03-12-2022 Subtiele weg naar complete verstilling
uitzinnig.nl 06-12-2022 Rightaboutnow Festival - 15 t/m 17 december 2022 in Amsterdam, Noord-Holland
aboutmedia.nl 08-12-2022 Zeynep Kubat nieuwe satellietcurator de Brakke Grond
fonkmagazine.nl 08-12-2022 Zeynep Kubat nieuwe satellietcurator de Brakke Grond
vrijetijdamsterdam.nl 09-12-2022 RIGHTABOUTNOW Festival 2022 in Bar Bario en Brakke Grond in Amsterdam
vrijetijdamsterdam.nl 09-12-2022 RIGHTABOUTNOW festival 2022
cultureel-avonturiers.nl 13-12-2022 Shakespeare is dead
Les Plats Pays 14-12-2022 Kenneth Berth – La Table
parool.nl 15-12-2022 10 x de beste tips voor dit weekend in Amsterdam
nhnieuws.nl 15-12-2022 Alkmaarders ontroerd door tentoonstelling over slavernijverleden (en meer weekend-cultuurtips!)
headtopics.com 15-12-2022 Alkmaarders ontroerd door tentoonstelling over slavernijverleden (en meer weekend-cultuurtips!)
volkskrant.nl 15-12-2022 Atta Nasser en Scarlet Tummers hebben de gave hun woorden kracht bij te zetten, zowel in hun overtuiging als in hun twijfels ?????
allevents.in 17-12-2022 RIGHTABOUTNOW FESTIVAL 2022 X MATHIEU CARLES
Rekto Verso 17-12-2022 Geachte Stair Auctions
theaterkrant.nl 19-12-2022 Right About Now Festival toont opnieuw een rijke ontmoeting tussen genres, stijlen en culturen

De website wordt goed bezocht

De best bezochte pagina van 2022 was de festivalpagina van Fier als een gieter

0

unieke bezoekers bezochten de website

0

keer werd de festivalpagina van Fier als een gieter bezocht

0%

van de websitebezoekers komt uit Nederland

0%

van de websitebezoekers komt uit Vlaanderen

0%

van de websitebezoekers is tussen de 23 en 44 jaar oud

Organisatie

Lees verder

Team

Op 31 december 2022 waren bij de Brakke Grond 18 medewerkers in vaste dienst. In totaal telden we in 2022 gemiddeld 13,9 fte. In 2021 was dat nog 13,5 fte.

Zoals in het nieuwe beleidsplan aangegeven, maakten we het afgelopen jaar de stap van drie programmalijnen naast elkaar (muziek, beeldende kunst en podiumkunsten) naar één geïntegreerd artistiek verhaal. In 2021 is Lisa Wiegel aangesteld als artistiek leider om deze transitie in goede banen te leiden. Haar team bestaat ondertussen uit drie artistieke medewerkers. Bovendien hebben we Zeynep Kubat bereid gevonden ons vanaf 1 januari 2023 te ondersteunen en te adviseren als ‘satellietcurator’ vanuit Vlaanderen. Het team is verder uitgebreid met Marco Heijne als gebouwbeheerder en Wimke Dekker als medewerker communicatie. 

Lees meer
"Nieuw is ook de samenstelling van een horizontale werkgroep diversiteit en inclusie. Deze bestaat uit medewerkers van alle afdelingen."

Good Governance

De vierde strategische doelstelling uit het beleidsplan 2022-2024 behelst good governance. Hoewel we daar uiteraard al langer werk van maken, leek het ons toch een goed signaal om hier een afzonderlijke doelstelling rond te formuleren. We geloven dat diversiteit onze organisatie op veel verschillende vlakken ten goede kan komen; het zorgt voor een bredere blik, meer gediversifieerde inzichten en een grotere creativiteit. Daarvoor is een inclusieve en veilige werkplek, waarin ieder individu gelijk en met respect wordt behandeld, belangrijk. De Brakke Grond heeft nog een heel aantal stappen te nemen om zichzelf daadwerkelijk een diverse en inclusieve organisatie te kunnen noemen en is zich daarvan bewust. Desalniettemin hebben wij in 2022 een aantal stappen gezet. Zo organiseerden we trainingen en workshops voor het team en pasten we onze werving- en selectieprocedure aan onder begeleiding van een externe expert. Nieuw is ook de samenstelling van een horizontale werkgroep diversiteit en inclusie. Deze bestaat uit medewerkers van alle afdelingen. Ze stimuleert enerzijds ‘quick wins’, maar werkt daarnaast ook een langetermijnplan met concrete doelen uit. 

Lees meer
Vaste medewerkers op 31 december 2022

Algemeen beheer totaal 4.955 fte
Functie
fte
Algemeen directeur
1 fte
Zakelijke leiding
0,8 fte
Coördinator team en organisatie
0,625 fte
Coördinator productie en verhuur
0,9 fte
Balie- en secretariaatsmedewerker
0,83 fte
Gebouwbeheerder
0,8 fte
Medewerker tewerkstellingsregeling gemeente Amsterdam
Externe
Artistieke team totaal 3.9
Functie
fte
Artistiek leider
1 fte
Artistiek medewerker podiumkunsten
0,6 fte
Artistiek medewerker muziek
0,6 fte
Artistiek medewerker en producent beeldende kunst
0,9 fte
Productieleider podiumkunsten en muziek
0,8 fte
Communicatie totaal 2.7
Functie
fte
Corporate communicatie
0,9 fte
Communicatie podiumkunsten
1 fte
Communicatie beeldende kunst en muziek
0,8 fte
Techniek totaal 3
Functie
fte
Hoofd techniek
1 fte
Theatertechnici
2 fte
Totale fte op 31 dec 2021 14.555
Raad van bestuur

Leden
Naam Positie
De heer Luc Devoldere Voorzitter
Mevrouw Inez Boogaarts (t/m oktober 2022) Penningmeester
De heer Valentijn Byvanck Bestuurslid
De heer John Dierickx Bestuurslid
Mevrouw Saskia Hazelhoff Bestuurslid
De heer Greo Belgers Bestuurslid
Mevrouw Frieda Brepoels (t/m oktober 2022) Bestuurslid
De heer Eddy Peeters Bestuurslid
De heer Dimitri Hoegaerts Bestuurslid
Toezichthouders
Naam Positie
Mevrouw Christine Claus (tot 3 mei 2022) Toezichthouder in culturele en bestuurlijke aangelegenheden
Mevrouw Hilde Stockman (vanaf 10 juni 2022) Toezichthouder in culturele en bestuurlijke aangelegenheden
Mevrouw May Persoons Toezichthouder inzake financieel beheer
Waarnemer
Naam Positie
De heer Filip D’havé Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse Regering in Nederland, heeft een raadgevende stem in het bestuur. De heer D’havé wordt in bepaalde omstandigheden vervangen door mevrouw Marianne Van Boxelaere, Adjunct Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse Regering in Nederland.
Vergaderingen: 4
Alle namen op een rij

Vaste medewerkers doorheen 2022
Vera Bertheux
Bart Burgman
Mirjam Coelho
Wimke Dekker
Sophie Dogterom
Renske Ebbers
Bart Govaert
Marco Heijne
Daniël de Keizer
Erik Koletzki
Robin van der Lende
Bettina Lorsheijd
Jelle Oudhof
Joris Palmboom
Sarah Rotteveel
Rune Stoel
Maureen Vervloesem
Noor van de Wall-Perné
Lisa Wiegel
Wouter de Wilde
Doris Zijlema
Stagiair(e)s in heel 2022
Naomi van Binsbergen
Livia Fretto
Nieke Nevelsteen
Freelancers en vrijwilligers in heel 2022
Nikki Aafjes
Daisy Benz
Martje Bergsma
Eva Bervoets
Yannick de Bruin
Marvin Burleson
Maurice Camps
Heleen Dekhuizen
Malou Duvail
José Fernandes Da Costa
Jan Ghoos
Louka Hakvoort
Tjarko van Heese
Lotte Hofstraat
Marit Hooijschuur
Lisa Jungen
Tim Klaasen
Zeynep Kubat
Mike Lavelle
Lies Mensink
Yorke Mulder-Banghoo
Dymf Mussig
Daphne van Ommen
Rogier Payens
Xenia Pesna
Lorenzo Quintanilla
Toos Raeijmaekers
Peter Romkema
Ilse van Rompaey
Paul Schimmel
Sam Schwab
Anna Slabbekoorn
Kato van der Speeten
Leanne van der Steensel van der Aa
Jacinta van de Ven
Suzanne Wallinga
Nina IJdens
Cesco van der Zwaag

Inkomsten & uitgaven

Lees verder

Toelichting inkomsten en uitgaven

Globaal vallen de baten iets hoger uit dan begroot. Dat de eigen inkomsten lichtjes onder begroting uitkomen, is niet echt verwonderlijk aangezien we de eerste maanden van het jaar vanwege corona nog geen programma konden realiseren. Vooral het noodgedwongen afgelasten van Beyond the Black Box had daar invloed op. Ook de verhuurinkomsten waren in de eerste jaarhelft beperkt, maar gelukkig konden we door een goed najaar veel goedmaken waardoor deze cijfers wel de begroting volgen. Door net iets meer Nederlandse fondsenmiddelen te genereren dan begroot, komen de overige subsidies en fondsen ook iets hoger uit dan begroot. Bovendien werd ook de subsidie van de Vlaamse Gemeenschap door een indexering van de lonen verhoogd met 28.818 euro. Deze indexering wordt ook in 2023 doorgezet en zal zelfs nog extra verhoogd worden. 


Ook de lasten vallen licht hoger uit dan begroot. Dit is voornamelijk het gevolg van de extra uitgaven op de directe programmatiekosten, een bewuste keuze om de door corona uitgestelde programmatie alsnog een plek te geven in 2022. Ook de extra fondsenmiddelen gaan rechtstreeks naar programmatie (deels ook tijdens het jubileumweekend in mei). Dat de personeelskosten enigszins hoger zijn, is dan weer het gevolg van het feit dat we omwille van enkele lopende vacatures tijdelijk extra hebben ingezet op freelance-krachten. Eind 2022 was het team weliswaar helemaal compleet, een fijne evolutie, want na corona is die in de cultuursector allesbehalve voor de hand liggend. 


Als resultaat stellen we een licht tekort vast. Dit moet echter onmiddellijk stevig genuanceerd worden, omdat er eind 2020 een bestemd fonds van 30.000 euro voor ‘door corona uitgesteld programma’ werd gemaakt, dat eind 2021 bovendien werd aangevuld met nog eens 50.000 euro. Deze 80.000 euro hoefde ondanks de extra uitgaven op programmatie uiteindelijk toch niet aangesproken worden en kan dus grotendeels toegevoegd worden aan de algemene reserve (of gebruikt worden voor een eventueel nieuw bestemd fonds). Dit is deels het gevolg van spaarzaam omspringen met de middelen, deels ook van de onvoorziene loonindexering door de Vlaamse Gemeenschap.

Baten & Lasten