Ticketinfo

Data
wo 23 nov, 14:56
Prijzen

© Arne Lievens

Performance

Ugo Dehaes & Ulrike Quade Company

Performing Robots - Double Bill
Twee bijzondere performances met robots in de hoofdrol.

Ugo Dehaes - Simple Machines

Simple Machines is een lecture/performance rond een grote tafel waarin Ugo Dehaes uitlegt hoe hij zijn robots kweekt in zijn kelder, grootbrengt en hoe hij ze tot dansers opleidt.

We leven in een wereld die gedomineerd wordt door economische principes die ons aanzetten om alles zo efficient en goedkoop mogelijk te maken. Ugo ontsloeg al zijn dansers en onderzocht hoe hij zelf robots kan kweken en trainen. Ze worden geboren uit gekke cocons en kruipen dan over tafel als vreemde rupsen. Sommigen krijgen haar, anderen trippelen rond als kleine hondjes. Door middel van artificiële intelligentie laat hij ze zelf een voorstelling bedenken en dansen. 

Dan valt ook Ugo’s job als choreograaf weg. 

Simple Machines is een poging om de mens helemaal overbodig te maken in het creatieproces. Welkom in de toekomst. Na de voorstelling wordt het publiek uitgenodigd om de robots zelf nieuwe bewegingen aan te leren in de installatie Arena, het eerste deel van de Forced Labor-cyclus, dat meereist als decor van Simple Machines.

Ulrike Quade Company - NAO: Re-wired

NAO:Rewired is een performance waarin een NAO-robot nieuw leven krijgt geblazen door een fysieke aansluiting tussen mens en technologie. Tijdens de performance wordt het publiek uitgenodigd om zich met sensors aan te sluiten op een gezamenlijk moederbord. Doe je mee? Sluit je aan en Ike ademt.

Mens en robot ontmoeten elkaar in ‘de ectotone’. Dit is een overgangsfase en een ruimte waar de robot ligt. Luister naar de gemeenschappelijke hartslag. Wat hoor je, wat voel je? Hoe voelt het om een bewustzijn te delen met een robot? Wat als de robot terugkijkt naar de mens? Wat ziet hen dan? Ondanks het bevragen van binaire ideeën, ervaren we tegenwoordig nog steeds een wereld waarin concepten recht tegenover elkaar worden gezet. Een begrensd mens-zijn bijvoorbeeld dat zich tegenover een begrensd robot bevindt. NAO:Rewired is een poging om de bestaande begrenzingen van mens-zijn en robot-zijn te vervagen om een gezamenlijk bewustzijnsvormen te ervaren. Welkom in de toekomst. Welkom in de ectotone.

NAO:Rewired is een performance die is voortgekomen uit een onderzoek die tot stand is gekomen binnen Acting Like A Robot. Acting Like A Robot is een interdisciplinair, meerjarig onderzoek en een samenwerking tussen de UU, de VU, de HKU en Ulrike Quade Company. De laatste fase, het vertalen van de robot naar een theatrale performance, is door theatermaker Luit Bakker geleid.

wo 23 nov '22
19:30 uur / 20:00 uur (afhankelijk van gekozen route)
€ 11 - € 16
Koop kaarten
Routes

Er kan gekozen worden tussen twee routes: Route A start om 19:30 uur in de Grote zaal bij Ugo Dehaes en bezoekt daarna om 21:00 uur Ulrike Quade Company. Route B start om 20:00 uur in de Rode zaal bij Ulrike Quade Company, en bezoekt daarna om 21:00 uur Ugo Dehaes. De keuze wordt gemaakt bij het online bestellen van de tickets.

Seminar Robotic Imaginaries

Van 15:00 uur tot 17:00 uur vindt in onze Tuinzaal de seminar Robotic Imaginaries plaats, gepresenteerd binnen de serie Imaginary-Imagination van onderzoeksgroep Transmission in Motion. Deze organisatie, werkzaam vanuit Universiteit Utrecht, brengt onderzoekers uit verschillende disciplines samen met kunstenaars en andere partners van buiten de universiteit. 

Tijdens Robotic Imaginaries komen o.a. Ugo Dehaes en Ulrike Quade aan het woord, naast prof. dr. Maaike Bleeker en dramaturg Marijke Hessels.

Lees hier meer, en meld je aan!