Professionals

Vlaams Kunstenlandschap

Er zijn verschillende steunpunten die je kunt raadplegen.

Kunstenpunt

Kunstenpunt informeert de kunst en muziek professional over het brede kunstenveld, ze monitoren het veld en voeren kort- en langlopend onderzoek rond actuele thema’s. Kunstenpunt is voor iedereen die professioneel actief is rond beeldende kunst, podiumkunsten en muziek.

VI.BE (voorheen Poppunt)

VI.BE is een platform voor de popmuziekprofessional. Zowel muziekliefhebbers, artiesten, professionals en organisaties kunnen er terecht voor informatie over speelplekken, bandjes en jong talent.

Sabam

Sabam is dé vereniging van auteurs, componisten en uitgevers. Sabam documenteert de werken van haar auteurs om, telkens als een werk van haar repertoire openbaar uitgevoerd of vertoond wordt, de auteursrechten te innen en ze aan de auteur uit te keren. 

Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF)

Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) is, naast het Vlaams Fonds voor de Letteren, de enige externe subsidieverlener binnen de professionele kunsten in de Vlaamse Gemeenschap. Alle overige kunstvormen (podiumkunsten, beeldende kunst, etc.) worden gesubsidieerd via het Kunstendecreet. Het VAF heeft tot doel om de onafhankelijke audiovisuele creatie in Vlaanderen te stimuleren en te ondersteunen. Onder de algemene koepel van het VAF vallen drie fondsen: het VAF/Filmfonds, het VAF/Mediafonds en het VAF/Gamefonds.

Vlaamse media

Als professional in de kunsten blijf je graag up to date - je leest graag het laatste nieuws en je bent nieuwsgierig naar de huidige actualiteiten. Ben je geïnteresseerd in de Vlaamse kunst en cultuur? We raden je de volgende Vlaamse tijdschriften, kranten en magazines aan.

rekto:verso

rekto:verso reflecteert op kunst en cultuur. Ze schrijven opiniërende artikelen over muziek, podiumkunsten, film, literatuur, tv, beeldende kunst... High of low kent rekto:verso niet, wel de nood aan toegankelijke beschouwing voor een breed, cultuurgeïnteresseerd publiek in Vlaanderen en Nederland. Als tijdschrift voor cultuur en kritiek willen ze bereiken dat de samenleving meer aandacht krijgt voor de kunsten, en de kunsten meer aandacht voor de samenleving. In 2013 won de rekto:verso als eerste cultuurtijdschrift een Vlaamse Cultuurprijs. De rekto:verso publiceert vier nummers per jaar en wordt gratis verdeeld op een driehonderdtal plekken in België en Nederland. In de Brakke Grond kun je de rekto:verso altijd gratis afhalen.

Etcetera

Etcetera is een tijdschrift voor een breed publiek, waarbij de de focus ligt op alle vormen van podiumkunsten: theater, dans, performance, muziektheater, circus, jeugdtheater, etcetera. Sinds 2014 wordt Etcetera gratis verspreid in zo’n 250 theaters, kunstencentra, culturele centra, musea, cinema’s, hogescholen en cafés in Vlaanderen en Nederland. De Etcetera is te vinden in de Brakke Grond.

GLEAN magazine

GLEAN is een toonaangevend tijdschrift over beeldende kunst. Op de website vind je belangrijk kunstnieuws, complementair aan het maandelijkse magazine. GLEAN wordt gelezen en gesteund door kunstenaars, verzamelaars, professionals en kunstliefhebbers. GLEAN kijkt, reflecteert, opinieert en schrijft over kunstenaars en hun werk, over tentoonstellingen, kunstinstellingen, verzamelen en engagement.

Vlaamse kwaliteitskranten

De kwaliteitskranten De Morgen en De Standaard schrijven dagelijks over kunst en cultuur. Ook tijdschriften als de HUMO, waar humor en nieuws hand in hand gaan en Knack Focus, dat zichzelf omschrijft als origineel, diepgaand, eigenwijs én eigentijds, mag je als muziek- of theaterliefhebber zeker niet missen.

Geen zin om de websites te bekijken? In het eetcafé van de Brakke Grond kun je de papieren versie van deze kranten en tijdschriften gewoon vinden.

Voor de muziekliefhebbers

Ben je als muziekliefhebber op zoek naar informatie over Belgische underground, de alternatieve scene of het nachtleven, kijk dan bijvoorbeeld eens op de site (of in het magazine) van Subbacultcha

Meer informatie