Ontroerend Goed

Theaterperformancegroep Ontroerend Goed maakt nieuw werk, eigen creaties verankerd in het hier-en-nu, die het publiek uitnodigen om te kijken, maar ook om deel uit te maken van de voorstelling. De groep brak door in 2001 met de Porrortrilogie, een hybride mix van poëzieperformance, cabaret en metatheater, en zette de theaterconventies op zijn kop met The Smile Off Your Face, waarin het publiek alleen, vastgebonden in een rolstoel en geblinddoekt door de voorstelling ging. Met Pubers Bestaan Niet, een compromisloze explosie van rauw pubergeweld, vestigde het Gentse collectief zijn reputatie als vernieuwer op internationaal vlak. Bekroond met talloze prijzen op festivals in Europa en Australië, wordt hun werk sinds 2007 over de hele wereld opgevoerd.

Ontroerend Goed levert intense ervaringen, opgebouwd in de realiteit van het theater. Overtuigd dat het leven verder gaat tijdens een voorstelling, construeert de groep mogelijke werkelijkheden waar het publiek in ondergedompeld wordt, en stelt zo vragen over hoe we onszelf als individu positioneren in de wereld van vandaag. Onder leiding van artistiek directeur Alexander Devriendt, koestert het collectief de eigen inbreng en artistieke ‘ownership’ van iedere medewerker, van acteur tot lichtontwerper, scenograaf tot conceptbedenker.

De geschiedenis van het universum in een notendop, toeschouwers als kiezers die acteurs wegstemmen, een dooltocht in een labyrint van spiegels en avatars om jezelf te ontmoeten: Ontroerend Goed maakt van onvoorspelbaarheid zijn handelsmerk, in vorm en inhoud.

Ontroerend Goed tourt al meer dan een decennium de wereld rond met de Personal Trilogy (The Smile Off Your Face, Internal, A Game of You), Audience, A History Of Everything (met Sydney Theatre Company), met de teenage hits Once And For All We’re All Going To Tell You Who We Are So Shut Up And Listen, Teenage Riot en All That Is Wrong, de politieke game show Fight Night, de palindroombeelden van Are we not drawn onward to new erA, het feministisch manifest Wijven en  £¥€$, World Without Us en Loopstation. Onlangs gooide het gezelschap nog hoge ogen met corona-proof onlinetheater TM.

Ontroerend Goed is Alexander Devriendt, Joeri Smet, Charlotte De Bruyne, Karolien De Bleser, Angelo Tijssens, Aurélie Lannoy, David Bauwens, Wim Smet, Pepijn Mesure, Sarah Feyen, Karen Van Ginderachter en Charlotte Nyota Bischop.