Agenda

BLIK OP NU

Frisse perspectieven op een snel veranderende wereld

Met BLIK OP NU nodigen we je uit om de wereld met andere ogen te zien. Een blik op het soms overweldigende hier en nu, hetgeen dat is geweest, of nog gaat komen. We vinden het belangrijk om verhalen die zo vaak zijn verteld vanuit een Westers, Patriarchaal of heteronormatief standpunt, vanuit nieuwe invalshoeken te belichten. We kiezen voor kunstenaars die dominante perspectieven uitdagen en ons op een andere manier naar de wereld laten kijken.

BLIK OP NU vanaf januari 2025
Ahilan Ratnamohan richt in The Tamilization of Ahilan Ratnamohan zijn blik op de moedertaal die hij nooit heeft leren spreken: het Jaffna Tamil. Samen met zijn moeder traceert Ratnamohan in deze voorstelling de wortels van zijn taalverlies. Tijdens de Maandagavonden on Tour van De NWE Tijd sta je stil bij de ontwikkelingen in het leven en de wereld aan de hand van een resem Vlaamse en Nederlandse gasten. En dat met een kom gratis soep en je favoriete maandagavonddrankje in de hand! Sien Vanmaele nodigt je met plezier uit aan haar 'altaar der verstoten voedselwaren' in de voorstelling LANDMAAL. Samen met Vanmaele ga je aan de slag met brood van gisteren, geblutste groenten en gedeukt fruit en denk je zo na over een manier van koken die bijdraagt tot een betere wereld. 

Met Edgelanders: Amsterdam On Trail werken kunstenaars Ehsan Fardjadniya en Raul Balai aan een aanklacht tegen de Gemeente Amsterdam, waarin ze eisen dat de stad haar ethische en juridische verplichtingen ten opzichte van ongedocumenteerden nakomt. Dit langlopende project mondt uit in een openbaar proces op 27 oktober 2025, precies tijdens de viering van Amsterdam's 750ste verjaardag. Bij ons werken ze aan deel vijf, de aanklacht, waarin ervaringen van ongedocumenteerden worden gedeeld: de onzekerheid, de onwetendheid, maar ook de mooie ontmoetingen en andere ondervindingen. Tijdens Beyond the Black Box en daarna.

In de groepstentoonstelling What Cannot Be Held, de eerste samenwerking met Mu.ZEE, verkent curator Suzanne Wallinga samen met tien kunstenaars de kwetsbare positie van de mens in een wereld die voortdurend in verandering is. Hoe gaan we om met thema’s als de instabiliteit van sociale relaties, de fragiliteit van identiteit en de tussenruimte tussen verleden en heden? In een tijd van verschuivende maatschappelijke structuren en afbrokkelende zekerheden, nodigen deze werken uit tot reflectie op wat het betekent om mens te zijn.

 

Meer informatie