Fier als een gieter

Digitaal Magazine

40 jaar Brakke Grond! 

40 + 1 jaar is het eigenlijk. 

Een feestje in uitgesteld relais zoals er dezer dagen veel zijn. Maar schrappen was geen optie. We zijn namelijk fier als een gieter op wat er de afgelopen meer dan 40 jaar in en vanuit onze geweldige thuisbasis in het centrum van Amsterdam werd gerealiseerd. 

Dat bleek eens te meer toen we in ons archief doken en al die oude videobeelden, foto’s, affiches en dergelijke meer terugvonden. In de Brakke Grond heeft het altijd gebruist. Het heeft er soms gestormd en geonweerd, dat klopt, maar uiteindelijk keerden we steeds terug naar rustiger vaarwater. 

En uiteraard evolueerde het huis. Van presentatieplek, “vitrine” voor Vlaamse kunst, naar steeds meer een netwerkorganisatie. We blijven uiteraard, zoals van oudsher, Vlaamse makers een forum bieden in huis, maar tegelijk proberen we vooral ook verbinder te zijn. We willen het Vlaamse en Nederlandse kunstenveld gericht met elkaar linken. Zo zoeken we - ook buitenshuis- voor onze makers en voor onze professionele partners telkens opnieuw naar een zo ideaal mogelijke context om werk te presenteren of om samenwerkingen aan te gaan. Complementariteit en elkaar versterken staan daarbij centraal. 

Door die missie dagelijks in praktijk te brengen ervaren we het belang ervan. De wederzijdse interesse in het Vlaamse en Nederlandse culturele veld blijft groot en actueel. Dat sterkt ons in de overtuiging dat de Brakke Grond ook de komende 40 jaar haar rol met verve zal kunnen blijven vervullen. Dankzij al die boeiende makers en al die geweldige professionals, dankzij de expertise en de uitzonderlijke drive die gedurende al die jaren door de vele medewerkers en bestuurders van het huis werd opgebouwd en gekoesterd, dankzij het fantastische team dat er vandaag staat en er elke dag weer met veel overtuiging de schouders onder zet. 

Bedankt allemaal, de toekomst lacht ons toe.

Bart Govaert
Directeur Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond

"Dat Vlaamse cultuurhuis blijft voor mij een vaste, loyale plek waar ik met mijn werk heen kan. Ik heb er bijna al mijn voorstellingen gespeeld en dat blijf ik ook doen."

Benjamin Verdonck

Hoe het ooit begon...

"Dat de Brakke Grond een initiatief is van de overheid maakt de spanning tussen zijn politieke, artistieke en maatschappelijke dimensie nog pregnanter." Evelyne Coussens in de lage landen

Reflectie op 40 jaar de Brakke Grond

Evelyne Coussens schreef een bespiegeling voor de lage landen, naar aanleiding van het jubileumjaar: Van een idee naar een huis en terug: 40 jaar de Brakke Grond in Amsterdam.

Lees verder

"De Brakke Grond injecteert het Amsterdamse cultuuraanbod met Vlaams talent dat hier anders niet te zien zou zijn."

Edo Dijksterhuis (Het Parool)

"De Brakke Grond is het startschot geweest van mijn carrière."

Dries Depoorter
Een serie portretten van bekende kunstenaars die een persoonlijke relatie met ons hebben.

Kroongetuigen

Via deze Kroongetuigen komt het verhaal van vier decennia Vlaams Cultuurhuis in hartje Amsterdam tot leven, in video en tekst. Kroongetuigen is een samenwerking tussen de Brakke Grond en De Zendelingen.

Lees verder

Miet Warlop

"De Nederlandse toeschouwers zijn vaak assertiever dan de Belgische." Het eerste videoportret is van beeldend kunstenaar en choreograaf Miet Warlop. Lees hier ook het geschreven interview met Miet, door Fred Libert.

Lees verder

Ontroerend Goed

"Een mythische plek, nog steeds bijzonder daar te spelen." Het tweede videoportret is van theatergezelschap Ontroerend Goed. Lees hier ook het geschreven interview, door Jonathan van der Horst.

Lees verder

De KOE

"Ik heb de techniek van de Brakke Grond altijd ongelofelijk goed gevonden." Het derde videoportret is van theatergezelschap de KOE (nu De HOE). Lees hier ook het geschreven interview, door Jonathan van der Horst.

Lees verder

"Dat jullie dit veertigjarig jubileum vieren is uniek. Er zijn weinig instellingen die op zo’n niveau zijn blijven draaien en nog altijd ruimte bieden voor jong talent."

Berlinde De Bruyckere

Merci!

"Na een avond in de Brakke Grond word ik vaak grondig brak wakker. Dat heeft alles te maken met de aantrekkingskracht van de bar en de mensen die ik er tegen het lijf loop. In de Brakke Grond spelen is voor iedere Vlaamse artiest altijd een beetje feest."

Kyoko Scholiers (theatermaker)

Herinneringen

In het kader van 40 jaar de Brakke Grond vroegen we kunstenaars, publiek, (oud-)medewerkers en partners om hun mooiste en leukste herinnering aan de Brakke Grond met ons te delen.

Lees verder
Maker

Annelies Van Hullebusch

"Mijn favoriete avond was een HAPPENING, waar we het thuisvoelen op alle niveau’s mochten en konden belichten. Ik denk hier met zoveel liefde en buldergelach aan terug!"

Lees verder
Bezoeker

Sietse Offringa

"Mijn favoriete herinnering: via een sluiproute door een monumentale poort toetreden tot het bijzondere coronaproof Peepshow Palace Festival in de zomer van 2020, om daar op een inspirerende manier van theater te genieten."

Lees verder
Voorzitter bestuur

Luc Devoldere

"In 2000 kwam Koning Albert II bij een staatsbezoek aan Nederland poolshoogte nemen van de Vlaams-Nederlandse samenwerking. Het werd een gemoedelijke bijeenkomst in een echte vrijhaven. En dat is de Brakke Grond.”

Lees verder

"Ikzelf heb 14 jaar lang van dichtbij mogen meeleven en mee genieten van dit Vlaams Cultuurhuis. Jaren met veel boeiende herinneringen aan al het moois dat ik daar, samen met mijn gezin, heb genoten. We hebben heel veel prachtige voorstellingen gezien, tentoonstellingen en contacten met zoveel creatieve kunstenaars, zovele uitwisselingen tussen Vlaanderen en Nederland."

Griet De Craen (weduwe oud-directeur Guido Vereecke)

Fier als een gieter - feestweekend

We vierden onze verjaardag groots van 20 t/m 22 mei. Met feestweekend Fier als een gieter blikten we terug, maar keken we vooral vooruit. Bovendien, wie jarig is trakteert: in dit geval met een weekend vol muziek, theater, beeldende kunst – en alles daartussenin. Oude bekenden en trouwe partners waren uitgenodigd. Maar ook nieuwe makers waren van de partij, die een voorproefje gaven van de koers die we de komende jaren gaan varen. Het waren prachtige dagen - bekijk enkele sfeerfoto's hieronder!

Lees meer