Jubileum 
07 apr 2022

Piet Arfeuille (acteur & regisseur)

Mijn herinnering aan 40 jaar de Brakke Grond

In het kader van 40 jaar de Brakke Grond vragen we kunstenaars, publiek, (oud)medewerkers, partners en collega-instellingen om hun mooiste, leukste of meest onvergetelijke herinnering aan de Brakke Grond met ons te delen.

Lang voordat ik m’n eerste stappen in jullie huis zette, was de plek al een begrip voor me, met dank aan de weergaloze Sonja Barend die er in de Rode zaal in de vroege jaren 80 haar talkshows voor televisie opnam. Dat was nog eens andere koek dan alle onnozele lichtzinnigheid die tegenwoordig voor talkshow moet doorgaan. Nederland was in die dagen een stichtend voorbeeld voor Vlaanderen, zo voelde dat, en Sonja Barend was een vuurtoren, die je inplande in je agenda.  

Na m’n afstuderen aan de toneelacademie Maastricht (1994) werkte ik een tijdje bij Theatergroep Hollandia en verbleef aldus een jaar lang in Amsterdam. Op die manier kwam ik als vanzelf vaak in de Nes, hét theaterstraatje van Amsterdam, dat nooit om een voorstelling meer of minder verlegen zat, en waar iedereen iedereen kende. Ik voelde me een beetje als Rutger Hauer in Turks Fruit, als ik door Amsterdam sjeesde op m’n fietsje, maar dan zonder alle Jan Wolkersexploten, zeg maar.

In m’n functie als artistiek directeur van Theater Malpertuis in Tielt zijn we geregeld te gast geweest bij de Brakke Grond. En dat was om twee redenen heel bijzonder. Ten eerste is de uitwisseling Nederland-Vlaanderen in de loop van de tijd flink afgekalfd, te wijten aan de krappe cultuurbudgetten waaronder beide landen gebukt gaan. En ten tweede koos de Brakke Grond ervoor om je voorstelling in een reeks te presenteren, waardoor je makkelijk 3 tot 4 keer kon spelen in Amsterdam. Dat uitgesproken engagement tref je niet veel meer aan. Op vele plekken mag je al blij zijn met 1 presentatie.

Voor mij waren onze bezoekjes aan de Brakke Grond, ook altijd een gelegenheid om oude Nederlandse vrienden en kennissen, waarmee ik in het verleden gestudeerd en gewerkt heb, terug te zien, in de voorstelling, en in het gezellige café nadien.

Ik wens het huis en het hele team een stralende toekomst.