22 mei 2021

Wij zijn jarig!

De Brakke Grond bestaat 40 + 1 jaar

Vlaams Cultureel Centrum de Brakke Grond opende op 23 mei '81 de deuren met als doel de Vlaams-Nederlandse samenwerking te bevorderen, de Vlaamse culturele identiteit te profileren en kunst en cultuur uit Vlaanderen een podium te geven in Amsterdam, als springplank naar andere locaties in Nederland.

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, zoals onze naam inmiddels luidt, bestaat vandaag exact veertig plus één jaar. De opdracht vanuit de Vlaamse overheid is op zich nooit veranderd. Wel hebben we ons de afgelopen vier decennia stevig ontwikkeld van een overheidsinstelling met klassieke presentatiefunctie tot een hedendaagse kunstorganisatie met een netwerkfunctie.

Het afgelopen jaar vierden we de rijke geschiedenis van het huis. Door het jaar heen deelden we persoonlijke ervaringen van kunstenaars, bezoekers en medewerkers in de vorm van een interview, een kunstwerk, een korte tekst of een verhaal. Ook werd er een reeks speciale Kroongetuigen aan de tand gevoeld: grote namen uit de culturele wereld met een band met de Brakke Grond. Op die manier hebben we het verhaal van de afgelopen 40 jaar in kaart gebracht. We sluiten het feestjaar af op 20, 21 en 22 mei 2022 met een groot feestweekend: Fier als een gieter.