Jubileum 
05 apr 2022

Dries Depoorter (kunstenaar)

Mijn herinnering aan 40 jaar de Brakke Grond

In het kader van 40 jaar de Brakke Grond vragen we kunstenaars, publiek, (oud)medewerkers, partners en collega-instellingen om hun mooiste, leukste of meest onvergetelijke herinnering aan de Brakke Grond met ons te delen.

Voor mij is de Brakke Grond mijn startschot geweest van mijn carrière op een event in 2013. Ik kreeg er de kans van Veerle Devreese om er mijn eerste lezing te geven. Het was voor het event This happened Amsterdam. Ik was hiervoor heel nerveus maar door de gezelligheid bij het etentje viel er een blok van mij af. Na de lezing leerde ik al snel iedereen van de Brakke Grond kennen. Van directeur tot barmannen en vrouwen. Dit was voor mij een heel speciale avond die ik nooit ga vergeten. 

Later kreeg ik opnieuw de kans om bij de Brakke Grond op IDFA Doclab werk te tonen. Ik maakte een installatie ’Trojan Offices” waar ik veel hulp kreeg van de curator en van de productie Rogier Payens. Ik leerde er in enkele dagen enorm veel. In het café leerde ik mensen kennen waar ik al jaren naar opkeek. Vandaag zijn dat vrienden geworden. Het werk ’Trojan Offices’ begon na de première in de Brakke Grond te touren in Europa.

Het jaar later kreeg ik opnieuw de kans om werk te tonen op IDFA Doclab. Ik besloot om 2 installaties te maken met de hulp van Rogier en Veerle. Ik maakte ‘Jaywalking’ en ’Seattle Crime Cams’. Deze twee werken eerder een enorm succes en zorgen ervoor dat ik mijn beroep kon maken van mijn passie. 

Afgelopen jaren kwam ik nog vaak ik contact met de Brakke Grond. Ik toonde werk en gaf er lezingen voor IDFA Doclab en Oorzaken festival.

Ik wil Veerle en Rogier nog eens voor alles bedanken. 

Voor mij is de Brakke Grond de belangrijkste organisatie in mijn carrière. Mijn eerst lezing, mijn eerste tentoonstelling en het gezelligste café in Amsterdam. 

Ik was bij de Brakke Grond voor volgende events; Oorzaken festival, IDFA Doclab, Fiber festival, Internet Yami-ichi