09 nov 2021

BERLIN (Documentairetheatergezelschap)

Mijn herinnering aan 40 jaar de Brakke Grond

In het kader van 40 jaar de Brakke Grond vragen we kunstenaars, publiek, (oud)medewerkers, partners en collega-instellingen om hun mooiste, leukste of meest onvergetelijke herinnering aan de Brakke Grond met ons te delen.

In november 2014 geleden speelden we met BERLIN in Amsterdam, in de Brakke Grond. Met de voorstelling Perhaps all the dragons… Die voorstelling bestaat uit 30 korte, gefilmde interviews van over de hele wereld met mensen met een onwaarschijnlijk maar waargebeurd verhaal.  Een van die 30 geïnterviewden is de meestervervalser van de eeuw: Geert Jan Jansen. En hij komt die avond ook kijken naar de voorstelling, hij had deze nog niet gezien. Die avond in de Brakke Grond organiseerde Piet Menu (de toenmalige directeur van de Brakke Grond) een nagesprek met het publiek. Met bitterballen die rondgingen in de zaal. Daar had Piet Menu voor gezorgd. Net zoals hij ervoor gezorgd heeft dat we de Pannenkoekenmoord (waar onze voorstelling Land’s End uitgroeide) leerden kennen en ons aanraadde De Stikvallei van Frank Westerman te lezen.

In ieder geval, een dame stelt een vraag:

Of die 30 mensen die we net hebben gezien nu echt zijn of niet…?
Geert Jan Jansen beantwoordt de vraag zelf en zegt: 
“Volgens mij maakt het niet zoveel uit of ze echt zijn of niet. Als de kwaliteit maar goed is”. 

Die avond ontstond in de Brakke Grond de idee om een volledige voorstelling aan Geert Jan Jansen te wijden. Met de vraag waarom we zoveel belang hechten aan de waarheid. 
Dat werd True Copy, een voorstelling die in in veel zalen in Europa te zien was en wereldwijd nog een lang leven zal leiden. 

Dankzij die avond in Amsterdam. 

Dankzij een nagesprek met bitterballen in de Brakke Grond. 

Gelukkige verjaardag!