04 mei 2022

In ons kot | Dan Mussett, Barbara T'Jonck en Vincent Van Dijck

In deze serie laten we makers aan het woord die bij ons in residentie zijn.

© Nichon Glerum

In de foyer staat een klein tafeltje dat wordt omarmd door twee stoeltjes. Op de tafel staan kaarsen en een fles voor de helft gevuld met water. Van 20 t/m 22 mei zullen hier tientallen bezoekers een FIRST DATE beleven met iemand die ze nog nooit hebben ontmoet en erna ook nooit meer zullen zien.

Door Joelie Stork

---

FIRST DATE is één episode uit het overkoepelende werk THE DATING PROJECT. Gescripte ontmoetingen die leiden tot ongebruikelijke situaties tussen mensen die tot dat moment complete vreemden voor elkaar waren. Dan Mussett, Barbara T'Jonck en Vincent Van Dijck (samen met Bianca Zueneli en Michael Strebel) bedachten en ontwikkelden dit concept voor dating op basis van roleplaying. Tijdens hun residentie deze week in de Brakke Grond werkten ze aan het finale script. Op ons feestweekend Fier als een gieter kun je als bezoeker deelnemen aan dit project.

Een DATING PROJECT voor vreemden. Hoe is dit idee ontstaan?

Dan: “Het project is bij mij gestart. Ik heb een lange geschiedenis van frustrerende ervaringen op datingapps. Dat bracht me tot de onderzoeksvraag: hoe kunnen we een datingapp creëren die verschillende soorten interacties met mensen faciliteert, ontmoetingen die ver afstaan van de 'gescripte' manieren die ik ervoer op Tinder of Grinder. Er werd me daar praktisch verteld hoe ik moest reageren en wat ik moest zeggen. 

Het idee voor dit project was: hoe kun je spelen met de voorspelbaarheid van menselijk gedrag, hoe kun je daarvan afwijken en mensen in een andere modus, één van spel en plezier brengen. Wat doet het bijvoorbeeld met mensen als ze elkaar ontmoeten en direct beginnen te spelen zoals honden of kinderen zouden doen? En heeft de manier waarop je elkaar ontmoet effect op de relatie die je tot elkaar hebt?”

© Nichon Glerum
© Nichon Glerum

Wie heeft je geïnspireerd voor dit concept?

Dan: “Ik was altijd al erg geïnteresseerd in de Situationist International-beweging. Ooit volgde ik een workshop bij de Spaanse choreografe Aitana Cordero; zij deed in haar werk veel met gewoonten en het doorbreken ervan. De Situationisten, een internationale groep van kunstenaars, maakten in de jaren zestig al zogeheten ‘instructieve bewegingspartituren’, die ze uitvoerden in de openbare ruimte om daarmee hun vaste gewoonten te doorbreken en het absurde op te zoeken.

In die workshop kregen we - naar dat idee - als groep een lijst opdrachten die we afzonderlijk van elkaar ergens in de stad moesten uitvoeren. Opdrachten als: volg iemand die op je moeder lijkt, spring 10 minuten op en neer, vertel iemand een geheim. Het uitvoeren van deze opdrachten had zoveel teweeggebracht in de groep, we waren allemaal in bizarre situaties beland. Het was erg inspirerend. Dit gegeven van ontregelende opdrachten ligt ook aan de basis van THE DATING PROJECT.”

© Nichon Glerum
© Nichon Glerum

Hoe komt dit terug in jullie project?

Barbara: “In het voorbeeld van Dan gaven de instructies die je meekreeg je een andere blik op de stad. De focus van ons project is wat die instructies voor effect hebben op ‘de ontmoeting’ en de perceptie daarvan. Wat we met onze projecten willen bewerkstelligen, is dat we mensen samenbrengen en ze nieuwe gewoonten willen laten creëren, als groep of zoals in FIRST DATE in een één-op-één-ontmoeting. We willen mensen laten ervaren hoe anders zo’n ervaring kan zijn als je niet die sociale conventies hebt zoals normaal gesproken. Het project heeft voor ons direct ook ethische vragen met zich meegebracht. Wat kun je mensen vragen te doen? In hoeverre zijn hun acties te controleren?”

Vincent: “In dit project krijgen de bezoekers instructies mee via hun mobiele telefoon, die ze moeten volgen. We werken daarbij met tekst, maar ook met video en achtergrondgeluiden, om de stemming te beïnvloeden. Ik heb zelf een achtergrond in cyberspace, ik werk veel met VR en probeer in mijn werk met dit soort technologieën het ontstaan van nieuwe verhalen te faciliteren.”

Barbara: “We werken als team overigens vanuit verschillende disciplines. Dan is danser en choreograaf, ik zelf ben theatermaker en performer en heb filosofie gestudeerd. Dan hebben we nog Bianca, danser en illustrator, en Michael, grafisch vormgever, die bij het project zijn betrokken. THE DATING PROJECT is een samensmelting van al die verschillende werelden.”

Wat hopen jullie dat deelnemers aan FIRST DATE ervaren?

Barbara: “We hopen dat de deelnemers plezier hebben, maar daarnaast ook uit hun ‘comfortzone’ worden getrokken. En dat ze iets te weten komen over zichzelf binnen zo’n vervreemdende ontmoeting. En ze zullen frictie ervaren; mensen willen het liefste vrij zijn en in plaats daarvan krijgen ze nu instructies. Maar we hopen dat ze ook de andere kant zullen ervaren, namelijk dat de instructies je ook toegang kunnen geven tot plekken waar je nooit had verwacht heen te gaan.”

© Nichon Glerum
© Nichon Glerum

Zijn er nog meer episodes in de maak?

Dan: “Nu we de romantische liefde onderzoeken, worden we ook nieuwsgierig naar het thema seks en dating, bijvoorbeeld. Het zou interessant kunnen zijn om de obscuurdere kanten van dating te belichten. In de gayscene zijn bijvoorbeeld seksdates niet ongebruikelijk. Het zou boeiend zijn ook die kant te onderzoeken, de verhalen die schuilgaan achter de muren in de stad, waar sommige mensen geen weet van hebben.”

THE DATING PROJECT is op 20, 21 en 22 mei te zien tijdens het feestweekend Fier als een gieter. Lees meer via onderstaande link.