Podcast 
07 dec 2022

Kan niet bestaat niet

Podcast i.s.m. Mister Motley

© Noémi Biró

Kan niet bestaat niet is een wekelijkse podcast over niet-bestaande kunst. In gesprek met Lieneke Hulshof en Maurits de Bruijn vertellen kunstenaars over een werk dat ze nooit hebben voltooid. De verhalen geven een bijzondere inkijk in de wereld achter de successen die onze musea wél halen.

Hoe beschrijf je zoiets fysieks als een kunstwerk als het nooit daadwerkelijk bestaan heeft? Podcastserie Kan niet bestaat niet gaat over een specifiek aspect van de kunstenaarspraktijk: niet gemaakte-kunst. Misschien is het kunstwerk gestrand vanwege een gebrek aan geld of tijd, wellicht zaten de zwaartekracht of andere natuurwetten dwars of bleek een ander al met dat ene geniale idee te zijn weggelopen. 

"Zo blijf ik liggen. Ik beweeg niet. En ik druk niet op de sluiterknop. Verlamd door een onverklaarbare angst."

Bertien van Manen over haar niet-gemaakte kunstwerk in de podcast Kan niet bestaat niet.

Kan niet bestaat niet brengt de luisteraar dicht bij de dagelijkse realiteit van de kunstenaar en biedt een verrassende ingang tot diens werk. In de podcast komen Vlaamse en Nederlandse kunstenaars aan het woord over hun worstelingen, de vaak hilarische mislukkingen, en dromen die te groot bleken. Dit geeft een gevoel van herkenning: ‘mislukking’ kennen we namelijk allemaal. In gesprek met presentatoren Lieneke Hulshof en Maurits de Bruijn geven kunstenaars inzicht in hun maakproces en door welke factoren een kunstwerk wordt begrensd.

Aan het woord komen onder anderen: Richtje Reinsma, Bertien van Manen, Feiko Beckers, Charl Landvreugd, Susanne Khalil Yusef, Benjamin Verdonck, buren collectief en Vedran Kopljar.

Luister vanaf 23 december elke week naar een nieuwe aflevering! Hier te vinden of in je favoriete podcastapp. 

 

 

Aan de hand van alle gesprekken over kunstwerken die niet bestaan in Kan niet bestaat niet schreef Lieneke Hulshof een essay. Praten over kunstwerken die nooit gemaakt zijn, is praten over ideeën en dromen. De gesprekken gingen daardoor ook over wat dat eigenlijk betekent, slagen en mislukken. Welke onzichtbare mythes, aannames en structuren van het hedendaagse kunstenveld liggen ten grondslag aan een succesvolle kunstpraktijk.

© Noémi Biró
© Noémi Biró

Team

Presentatie: Lieneke Hulshof en Maurits de Bruijn
Muziek en sounddesign: Marie De Broeck
Montage: Marie De Broeck
Vormgeving: Noémi Biró
Productie: de Brakke Grond en Mister Motley

Deze podcast komt tot stand met steun van het Mondriaan Fonds.