Podcast 
20 jan 2023

Kan niet bestaat niet - Aflevering #5: Vedran Kopljar

Podcast i.s.m. Mister Motley

Vedran Kopljar die aan het kaarten is met zijn ouders - © Rund Alarabi

Kan niet bestaat niet #5: Vedran Kopljar. In de vijfde aflevering gaat Lieneke Hulshof in gesprek met Vedran Kopljar. Kopljar vertelt over een serie kunstwerken die wel fysiek is gemaakt, maar waarvan hij niet weet of die ook echt bestaat.

"Al die magneten waren eigenlijk smileys, maar smileys met een rechte lijn. Daar begon ik toen naar te kijken: wat betekent die smiley eigenlijk? Die is niet blij, die is niet triest."

Vedran Kopljar

Episode #5 - Vedran Kopljar

Kunstenaar Vedran Kopljar vertelt over een serie kunstwerken die er wel fysiek is, maar waarvan hij niet weet of die ook echt bestaat. Kopljar deed namelijk een bewuste poging om betekenisloos werk te maken. Maar kun je daar wel doelbewust komen? Kopljar gaat met Lieneke Hulshof in gesprek over de paradox van onmogelijkheid, en daar gelijk de potentie van inzien; over hoe hij zijn ‘leerstellingen van niet-weten’ begon met de vergelijking tussen schoenen poetsen en schilderen, het creëren van een spijkerschrift als taal zonder betekenis en de emotie van smileys met een rechte lijn als mond. De kunstenaar neemt ons mee in de cirkelredenering waarin hij dikwijls terechtkomt, de betrokkenheid van zijn ouders bij zijn praktijk en het belang van koffie drinken en je moeder bellen in succesvol kunstenaarschap.

Over de podcast Kan niet bestaat niet

Hoe beschrijf je zoiets fysieks als een kunstwerk als het nooit daadwerkelijk bestaan heeft? Podcastserie Kan niet bestaat niet gaat over een specifiek aspect van de kunstenaarspraktijk: niet gemaakte-kunst. De verhalen geven een bijzondere inkijk in de vaak onzichtbare dagelijkse praktijk.

Over Vedran Kopljar

Het werk van de Vlaamse kunstenaar Vedran Kopljar heeft zowel filosofische als absurdistische elementen. Hij richt zich in zijn praktijk op kennis, betekenis en betekenisloosheid.

© Noémi Biró
© Noémi Biró