Podcast 
13 jan 2023

Kan niet bestaat niet - Aflevering #4: Richtje Reinsma

Podcast i.s.m. Mister Motley

© Floor Meijers

Kan niet bestaat niet #4: Richtje Reinsma. In de vierde aflevering gaat Lieneke Hulshof in gesprek met Richtje Reinsma. Reinsma vertelt over hoe ze het perfecte materiaal heeft gevonden om een weergaloos kunstwerk te maken: moedermelk.

"Ik had dat materiaal zo hoog zitten, met zoveel betekenis, dat het kunstwerk dan ook echt een meesterwerk zou moeten worden."

Richtje Reinsma

Episode #4 - Richtje Reinsma

Kunstenaar Richtje Reinsma vertelt over haar niet-gemaakte kunstwerk dat na vele malen proberen toch niet ontstond. Reinsma dacht het perfecte materiaal in handen te hebben om een weergaloos kunstwerk mee te kunnen maken: moedermelk. Met de ‘moederinkt’ gaat ze aan de slag, maar al knoeiende lukt het haar niet de perfecte vlek te maken. In gesprek met Lieneke Hulshof vertelt Reinsma over de onzichtbaarheid van het moederschap en de ogenschijnlijke onverenigbaarheid met de toewijding die kunstenaarschap vraagt in de romantische kijk daarop. De moedermelk die ze voor haar zoon aanmaakt en het proces van borstvoeding geven, dragen voor haar een onzichtbaarheid en tijdelijkheid in zich die het een interessant materiaal maken in relatie tot de onzichtbaarheid van de moeder in onze maatschappij.

Over de podcast Kan niet bestaat niet

Hoe beschrijf je zoiets fysieks als een kunstwerk als het nooit daadwerkelijk bestaan heeft? Podcastserie Kan niet bestaat niet gaat over een specifiek aspect van de kunstenaarspraktijk: niet gemaakte-kunst. De verhalen geven een bijzondere inkijk in de vaak onzichtbare dagelijkse praktijk.
 

"Op een gegeven moment denk je dan ook, die melk die houdt dan ook op. Dan ben ik dus dat hele vermogen kwijt."

Richtje Reinsma

Over Richtje Reinsma

Richtje Reinsma maakt tekeningen, performances, vaak in combinatie met audio en schrijft essays, interviews en korte fictie. Haar werk is beschouwelijk, lichtvoetig en persoonlijk. De rode draad door haar verschillende projecten lijkt de nieuwsgierigheid te zijn, ze wil verder doordringen dan wat er dan ook is dan dat zich aan de oppervlakte presenteert.

© Noémi Biró
© Noémi Biró