Podcast 
20 apr 2023

Kan niet bestaat niet - Aflevering #18: Annelein Pompe

Podcast i.s.m. Mister Motley

© Juliano Bonamigo

Kan niet bestaat niet #18 - Annelein Pompe. In gesprek met Maurits de Bruijn neemt Pompe ons mee in haar ambigue relatie met de kunstacademie, hoe ze het heeft ervaren om op jonge leeftijd te studeren en het belang van lef voor kunstenaarschap.

Een grafsteen met daarin gebeiteld de tekst ‘Annelein Pompe kan er vandaag helaas niet bij zijn’. In de nieuwste aflevering van Kan niet bestaat niet vertelt Annelein Pompe over dit niet-gemaakte werk waarmee ze op monumentale wijze wilde afstuderen aan de Gerrit Rietveld Academie. Maar het (vieze) gezicht dat haar docent trok toen Pompe dit plan met hem deelde, sprak boekdelen, en leidde er bij Pompe toe het werk uiteindelijk niet te maken. Tot op de dag van vandaag achtervolgt dit niet-gemaakte werk Pompe nog steeds. Want waarom heeft ze die docent eigenlijk gelijk gegeven? Had ze niet meer lef of zelfvertrouwen moeten hebben?

In deze aflevering neemt Pompe ons mee in haar ambigue relatie met de kunstacademie en hoe ze het heeft ervaren om daar op jonge leeftijd te studeren. Ze vraagt zich hardop af of het haar meer zelfvertrouwen had gegeven als ze bijvoorbeeld eerst meubelmaker was geworden. Met de vakkennis en levensjaren op zak had ze wellicht meer lef durven tonen tegenover haar docent. Ook vertelt Pompe over haar kunstenaarschap: niet de juiste uitdrukkingsvorm kunnen vinden voor de potentie die je vanbinnen voelt, nooit kunnen voorspellen hoe een werk uitpakt wanneer je eraan begint, en hoe ze in het maken van een film een soort container voor al haar ideeën vindt.

Over Annelein Pompe

Schrijver, kunstenaar en filmmaker Annelein Pompe studeerde Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Daarna vertrok ze naar Gent en momenteel woont ze in Brussel. Pompe schrijft poëzie en verhalen en maakt ook films, zoals de fabeldocumentaire Schaduwerkers die in diverse bioscopen door heel Europa werd vertoond. Daarnaast schildert Pompe eenden, heel veel eenden. Elke eend heeft een voornaam, die correspondeert met die van de persoon voor wie het schilderij is gemaakt.

Over de podcast Kan niet bestaat niet

Hoe beschrijf je zoiets fysieks als een kunstwerk als het nooit daadwerkelijk heeft bestaan? Podcastserie Kan niet bestaat niet gaat over een specifiek aspect van de kunstenaarspraktijk: niet-gemaakte kunst. Misschien is het kunstwerk gestrand vanwege een gebrek aan geld of tijd, wellicht zaten de zwaartekracht of andere natuurwetten dwars, of bleek een ander al met dat ene geniale idee te zijn weggelopen. 

Kan niet bestaat niet komt tot stand met steun van het Mondriaan Fonds.

© Noémi Biró
© Noémi Biró