Podcast 
27 jan 2023

Kan niet bestaat niet - Aflevering #6: Yair Callender

Podcast i.s.m. Mister Motley

Yair Callender

Kan niet bestaat niet #6: Yair Callender. In de zesde aflevering gaat Lieneke Hulshof in gesprek met Yair Callender. Callender vertelt hoe hij op het idee kwam een markt te creëren waarbij alle marktstallen sculpturen zijn en het geheel een enorm gesamtkunstwerk vormt.

"Op een gegeven moment was er een budget en een mogelijkheid om zoiets te gaan doen, maar ik werd er zelf nerveus van."

Yair Callender

Episode #6 - Yair Callender

Hangend op pleintjes viel het Yair Callender op dat sculpturen, graffiti en architectonische ingrepen zo’n plek een bepaalde magie geven. Zo kwam de kunstenaar voor het eerst in contact met kunst in de openbare ruimte. Ook in zijn eigen praktijk spelen de samensmelting tussen kunst en leven een belangrijke rol. In Kan niet bestaat niet vertelt Callender hoe hij op het idee kwam een markt te creëren waarbij alle marktstallen sculpturen zijn en het geheel een enorm gesamtkunstwerk vormt, maar waar je wel ook écht tomaten, brood en kaas kunt kopen. Dit plan bleek op zoveel manieren gestalte te geven aan thema’s uit zijn praktijk dat Callender bang was na de voltooiing ervan niets meer te kunnen maken. 

In gesprek met Lieneke Hulshof vertelt Callender verder over kunstenaarschap als een aandoening, zijn kijk op succes en hoe een baan als restaurateur ervoor zorgt dat je extremer werk maken.

"Aan de ene kant het is een heel groot project, maar ook komen er zoveel stromen waarmee ik bezig was in samen en zoveel gedachtegangen die ik destijds had, dat ik bang werd."

Yair Callender

Over de podcast Kan niet bestaat niet

Hoe beschrijf je zoiets fysieks als een kunstwerk als het nooit daadwerkelijk bestaan heeft? Podcastserie Kan niet bestaat niet gaat over een specifiek aspect van de kunstenaarspraktijk: niet gemaakte-kunst. De verhalen geven een bijzondere inkijk in de vaak onzichtbare dagelijkse praktijk.

"Als ik dit maak, dan ben ik gewoon klaar, wat ga ik hierna dan nog maken?!"

Yair Callender

Over Yair Callender

Yair Callender maakt sculpturen en ander ruimtelijk werk. Soms monumentaal, soms op de grens tussen autonoom en toegepast werk. Aan de basis staat zijn onderzoek naar spirituele symboliek en vormen.

© Noémi Biró
© Noémi Biró