Podcast 
29 dec 2022

Kan niet bestaat niet - Aflevering #2: Feiko Beckers

Podcast i.s.m. Mister Motley

© Feiko Beckers

Kan niet bestaat niet #2: Feiko Beckers. In de tweede aflevering gaat Lieneke Hulshof in gesprek met Feiko Beckers. De kunstenaar vertelt over het minutieus creëren van een mislukking.

"Als er iets misgaat, is het geënsceneerd. Omdat te bereiken moet je alles voortdurend onder controle houden."

Feiko Beckers

Episode #2 - Feiko Beckers

Kunstenaar Feiko Beckers gaat in gesprek met Lieneke Hulshof over het mislukken van een mislukking. Op het moment dat hij voor een videowerk een val van een trap ensceneert, verliest hij de regie over het werk volledig, en eindigt hij ondersteboven aan een touw. Hoe verschilt dit mislukte werk van de ongelukken die Beckers wel in een museum presenteert?

In Kan niet bestaat niet vertelt de kunstenaar over de toepassing van slapstick, anti-climax en humor in zijn werk en hoe het succes van een mislukking ligt in het verhaal dat je eraan overhoudt.

"In een museale context profiteer ik juist van het idee dat kunst en humor niet zouden kunnen samengaan. Mensen zijn altijd verrast."

Feiko Beckers

Over de podcast Kan niet bestaat niet

Hoe beschrijf je zoiets fysieks als een kunstwerk als het nooit daadwerkelijk bestaan heeft? Podcastserie Kan niet bestaat niet gaat over een specifiek aspect van de kunstenaarspraktijk: niet gemaakte-kunst. De verhalen geven een bijzondere inkijk in de vaak onzichtbare dagelijkse praktijk.

"Mensen zeggen: ‘ja, jij werkt met mislukking dus alles is goed bij jou’. Dat is juist niet het geval; het gaat om het minutieus creëren van een mislukking."

Feiko Beckers

Over Feiko Beckers

In zijn praktijk gebruikt Feiko Beckers alledaagse verhalen gebaseerd op gebeurtenissen uit zijn leven. Inclusief mislukkelingen, ongelukken of gênante situaties die hij persoonlijk heeft meegemaakt. Beckers maakt performances, video's en installaties.

 

 

© Noémi Biró
© Noémi Biró