Podcast 
15 dec 2022

Kan niet bestaat niet - Aflevering #1: Bertien van Manen

Podcast i.s.m. Mister Motley

© Pieter Henket

Kan niet bestaat niet #1: Bertien van Manen. Een podcast over niet-gemaakte kunst. In de eerste aflevering gaat Maurits de Bruijn in gesprek met Bertien van Manen.

Episode #1 - Bertien van Manen

Fotograaf Bertien van Manen vertelt over de niet-gemaakte foto’s die haar een leven lang achtervolgen. Hoe ze Russisch leert en afreist naar het land waar de nonnen hun herintrede hebben gedaan in de kerk na de val van het communisme. Met haar camera in de aanslag ziet ze prachtige beelden aan zich voorbijschieten, maar het lukt haar niet de knop in te drukken. Waarom verstijft ze? In gesprek met Maurits de Bruijn vertelt Van Manen over de invloed van een katholieke opvoeding en de veranderende betekenis van succes wanneer je ouder wordt.

"Van Manen, waarom druk je niet op die knop?! Weet je, dat durf je gewoon niet. En het is zoals ik zei, je bent bang dat als je het wel doet dat de hel uitbreekt."

Bertien van Manen

Over Kan niet bestaat niet

Hoe beschrijf je zoiets fysieks als een kunstwerk als het nooit daadwerkelijk bestaan heeft? Podcastserie Kan niet bestaat niet gaat over een specifiek aspect van de kunstenaarspraktijk: niet gemaakte-kunst. De verhalen geven een bijzondere inkijk in de vaak onzichtbare dagelijkse praktijk.

Over Bertien van Manen

Sinds de jaren '70 legt Bertien van Manen de mensen vast die ze ontmoet tijdens haar reizen. Haar foto’s worden geroemd vanwege de bijzondere en onvergetelijke intimiteit die ze uitstralen. Ze werkte onder andere in de Appalachen, China, Rusland, Armenië, Kazachstan en Moldavië. 

© Noémi Biró
© Noémi Biró