Podcast 
24 feb 2023

Kan niet bestaat niet - Aflevering #10: Daniëlle van Ark

Podcast i.s.m. Mister Motley

Daniëlle van Ark

Kan niet bestaat niet #10: Daniëlle van Ark. In Kan niet bestaat niet #10 gaat Van Ark in gesprek met Maurits de Bruijn over zelfkritiek en authenticiteit; over merchandise en de tijdloosheid van sommige interesses.

"Je hebt gewoon overlappende ideeën, vooral met kunstenaars die vanuit dezelfde thema's werken of met dezelfde materialen."

Daniëlle van Ark

Aflevering #10 - Daniëlle van Ark

Met een verzameling ansichtkaarten en een plan vertrekt kunstenaar Daniëlle van Ark naar Parijs voor een residentie. De gemaakte werken voelen echter niet af en belanden in een doos. In Kan niet bestaat niet #10 gaat Van Ark in gesprek met Maurits de Bruijn over zelfkritiek en authenticiteit; over merchandise en de tijdloosheid van sommige interesses.

Van Ark verzamelt spullen en indrukken: dozen vol ansichtkaarten, glasnegatieven die ze vindt op Franse rommelmarkten en foto’s van romantische cafés. De fonteinen, obelisken en stijltuinen die afgebeeld zijn op de ansichtkaarten dragen voor Van Ark een bevroren geschiedenis in zich: ze vertellen iets over sociale status en de dominante ideeën van toen, en tonen hoe er werd gedacht over natuur en cultuur. Parijs blijkt té veel inspiratie te bieden: talloze musea vol decoratieve kunst, kastelen, cafeetjes en prachtige stoffenwinkels. De ansichtkaarten belanden in een doos en ook ander werk dat Van Ark assembleert uit stoffen, gevonden objecten en Parijse indrukken ontmantelt ze weer. Bij het terugzien van de foto’s die ze maakte van de werken in wording vraagt Van Ark zich af: zijn het inderdaad schetsen die er enkel uitzien als definitief werk of waren ze misschien toch gewoon af?

"Dan zag ik weleens werk op een beurs of bij een galerie en dan dacht ik: ‘Nou, dit wilde ik ook maken!’."

Daniëlle van Ark

Over de podcast Kan niet bestaat niet

Hoe beschrijf je zoiets fysieks als een kunstwerk als het nooit daadwerkelijk bestaan heeft Podcastserie Kan niet bestaat niet gaat over een specifiek aspect van de kunstenaarspraktijk: niet gemaakte-kunst. De verhalen geven een bijzondere inkijk in de vaak onzichtbare dagelijkse praktijk.

"Net iets anders (of misschien wel beter) en dan bij elementen uit dat werk, dus bepaalde stoffen, dat ik dacht: ‘maar dat is míj́n stof!’”

Daniëlle van Ark

Over Daniëlle van Ark

Daniëlle van Ark studeerde af als fotograaf, maar ze verkent ook andere media: van collages tot sculpturen en schilderkunst. Ze is geboeid door de vaak ondoorzichtige en ondoorgrondelijke systemen van waardebepaling in een tijd waarin alles reproduceerbaar lijkt. Op rommelmarkten en online veilingen koopt ze afgedankte objecten en beeldarchieven op die een basis vormen voor nieuw werk. Een steeds terugkerend thema in haar werk is het verglijden van de tijd: sterfelijkheid, status, roem, glamour en bijna vergane glorie

© Noémi Biró
© Noémi Biró