Podcast 
04 jan 2023

Kan niet bestaat niet - Aflevering #3: Susanne Khalil Yusef

Podcast i.s.m. Mister Motley

© Noémi Biró

Kan niet bestaat niet #3: Susanne Khalil Yusef. In deze aflevering vertelt de Palestijnse kunstenaar in gesprek met Maurits de Bruijn over de keuze om zich terug te trekken uit een researchgroep die zich bezighield met het realiseren van een herdenkingsmonument voor de Nakba in Rotterdam.

Episode #3 - Susanne Khalil Yusef

Het realiseren van een herdenkingsmonument voor de Nakba in Nederland was voor kunstenaar Susanne Khalil Yusef een droom. Toch besloot de Palestijns-Nederlandse kunstenaar zich terug te trekken uit de researchgroep die zich bezighield met het realiseren van zo’n monument in Rotterdam. In gesprek met Maurits de Bruijn vertelt Yusef over het belang van zorgvuldige reflectie op de machtsverhoudingen binnen zo’n project. Ook beschrijft Yusef hoe haar kunstenaarschap haar in staat stelt dichter bij haar Palestijnse geschiedenis te komen, en hoe succes voor haar besloten ligt in het samenbrengen en verbinden van mensen.

"De situatie in Palestina en Israël is nu nog steeds gaande. Het is helaas niet zo dat we terugkijken naar een geschiedenis die al ver voorbij is. Het leeft nog elke dag."

Susanne Khalil Yusef

Over Susanne Khalil Yusef

De bontgekleurde installaties van Susanne Khalil Yusef wekken op het eerste gezicht een luchtige, kleurrijke en speelse indruk, maar zodra de toeschouwer zich in haar werk onderdompelt, openbaren zich verhalen die nauw verbonden zijn met haar persoonlijke voorgeschiedenis. En daarmee met de geschiedenis van de Palestijnen. Yusef laat ons met haar werk stilstaan bij vragenstukken rond rechtvaardigheid, ontheemding en machtsverhoudingen.

Over de podcast Kan niet bestaat niet

Hoe beschrijf je zoiets fysieks als een kunstwerk als het nooit daadwerkelijk heeft bestaan? Podcastserie Kan niet bestaat niet gaat over een specifiek aspect van de kunstenaarspraktijk: niet gemaakte kunst. Misschien is het kunstwerk gestrand vanwege een gebrek aan geld of tijd, wellicht zaten de zwaartekracht of andere natuurwetten dwars of bleek een ander al met dat ene geniale idee te zijn weggelopen.

© Noémi Biró
© Noémi Biró