Podcast 
17 mrt 2023

Kan niet bestaat niet: Aflevering #13: buren

Podcast i.s.m. Mister Motley

In aflevering #13 van Kan niet bestaat niet gaat kunstenaarscollectief buren, bestaande uit Melissa Mabesoone en Oshin Albrecht, in gesprek met Lieneke Hulshof over werken als collectief, vrouw-zijn en het werk 'De reizigers' dat ze nooit realiseerden.

"Wat komen die twee hier doen, die meisjes?! Bij onze mannelijke collega’s werd op een heel andere manier gereageerd. Als iets dan nog niet af was, was het: ‘ah die zijn rock-’n-roll’."

buren

Aflevering #13 - buren

Het niet bestaande kunstwerk van collectief buren is geïnspireerd op een spel uit 2600 v.Chr. dat werd gevonden in de graftombes van Ur. De spelregels van dit ‘Koningsspel van Ur’ zijn nooit gevonden. Geïnspireerd door de vorm van het speelbord en het feit dat de regels helemaal open zijn voor de eigen verbeelding, gaat buren aan de slag met een plan voor het Van Abbemuseum. Het idee voor het werk De reizigers ontstaat. Buren interpreteert het spelbord als een promenade, met de speelstukken als transformerende figuren in een modeshow of choreografie. Hun plannen zijn megalomaan: een catwalk, enorme objecten, kostuums en de voortdurende aanwezigheid van buren als performers in het werk maken hun begroting wat onrealistisch. Hun plan wordt niet gekozen en het spel wordt nooit gespeeld.

In aflevering #13 van Kan niet bestaat niet gaat kunstenaarscollectief buren, bestaande uit Melissa Mabesoone en Oshin Albrecht, in gesprek met Lieneke Hulshof over hoe het is om als duo te werken, de kunstpraktijk als het spelen van een spel, en hoe het schrijven van subsidieaanvragen helpt hun werk verder te ontwikkelen. Daarnaast vertelt buren over hun positie als vrouw in de kunstwereld, praten met een babystemmetje en over wat succesvol kunstenaarschap voor hen betekent: tijd met je vrienden kunnen doorbrengen.

Over buren

Het kunstenaarscollectief buren bestaat uit Oshin Albrecht en Melissa Mabesoone. Buren maakt performances, video’s, teksten, foto’s en installaties. Daarin navigeren ze tussen thema’s als vrouwelijkheid, gemeenschap, huiselijkheid, seksualiteit, popmuziek en neoliberale fantasieën.

Over de podcast Kan niet bestaat niet

Hoe beschrijf je zoiets fysieks als een kunstwerk als het nooit daadwerkelijk heeft bestaan? 

Podcastserie Kan niet bestaat niet gaat over een specifiek aspect van de kunstenaarspraktijk: niet gemaakte-kunst. Misschien is het kunstwerk gestrand vanwege een gebrek aan geld of tijd, wellicht zaten de zwaartekracht of andere natuurwetten dwars, of bleek een ander al met dat ene geniale idee te zijn weggelopen.

© Noémi Biró
© Noémi Biró