Podcast 
10 mrt 2023

Kan niet bestaat niet: Aflevering #12: Arna Mačkić

Podcast i.s.m. Mister Motley

Arna Mačkić - © Marijn Smulders

Kan een speciale plek in de publieke ruimte om samen vanaf te duiken de verschillen in een stad overbruggen? In aflevering 12 van onze podcast 'Kan niet bestaat niet' gaat architect Arna Mačkić in gesprek met Maurits de Bruijn.

"Ik had dit gemaakt uit eigen initiatief. Ik heb niemand benaderd daar of gezegd van: 'Hee ik ga dit maken, wat vind je daarvan?'"

Arna Mačkić

Aflevering #12 - Arna Mačkić

Mostar is een stad in het huidige Bosnië en Herzegovina en is eeuwenlang een cultureel kruispunt geweest tussen Oost en West. In 1993 haalde Mostar het wereldnieuws toen de Stari Most, een 16e-eeuws Ottomaans architectonisch meesterwerk, tijdens de Kroatisch-Bosnische Oorlog werd verwoest. De brug stond voor haar inwoners symbool voor de stad, los van hun culturele of religieuze achtergrond. De verwoeste verbindingsbrug tussen het meer katholieke en het meer islamitische deel van de stad zorgde ervoor dat Mostar steeds meer segregeerde en er parallelle werelden ontstonden aan beide zijden van de rivier. Inmiddels is de brug herbouwd en door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Toch is de verbinding tussen de inwoners van de stad daarmee niet hersteld.

In aflevering #12 van Kan niet bestaat niet gaat Arna Mačkić in gesprek met Maurits de Bruijn over haar niet uitgevoerde architectonische interventie JUMP. Gebaseerd op de gedeelde traditie om van de Stari Most te duiken, maakte Mačkić een ontwerp voor een publieke plek waar alle inwoners van Mostar vanaf verschillende hoogtes de rivier in zouden kunnen duiken. Mačkić hoopte zo op een ongedwongen manier ontmoeting te faciliteren en de stad weer samen te brengen rondom hun brug. De springplek is er nooit daadwerkelijk gekomen. Het voorstel resulteerde in een veelgeprezen boek en lezingen wereldwijd, maar ook voor kritiek vanuit de lokale context.

Mačkić vertelt ook over het project Public Centre for Architectural Disaster & Collective Healing, haar inzending voor de Prix de Rome (met Studio L A). Ze reflecteert op het belang van dit soort prijzen voor opkomend talent, maar ook op de problematiek van zo’n op competitie gericht systeem. Beide plannen zijn nooit daadwerkelijk uitgevoerd, en Mačkić won de prijs niet, maar voor haar ligt succes meer in de mogelijkheid om te werken aan projecten waarvoor ze zelf urgentie voelt, en het feit dat haar voorstellen anderen aan het denken zetten.

Over de podcast Kan niet bestaat niet

Hoe beschrijf je zoiets fysieks als een kunstwerk als het nooit daadwerkelijk heeft bestaan? Podcastserie Kan niet bestaat niet gaat over een specifiek aspect van de kunstenaarspraktijk: niet gemaakte-kunst. Misschien is het kunstwerk gestrand vanwege een gebrek aan geld of tijd, wellicht zaten de zwaartekracht of andere natuurwetten dwars, of bleek een ander al met dat ene geniale idee te zijn weggelopen.

Over Arna Mačkić

Arna Mačkić is werkzaam als architect en is mede-oprichter van Studio L A. Mačkićs projecten vormen vaak een reactie op een mechanisme van insluiting en uitsluiting. Collectieve identiteit en migratie spelen een belangrijke rol in haar werk. Ze ziet architectuur als een verbindende factor die de wonden van het verleden kan helen, zonder de littekens weg te poetsen.

© Noémi Biró
© Noémi Biró