Podcast 
06 apr 2023

Kan niet bestaat niet - Aflevering #16: Zena Van den Block

Podcast i.s.m. Mister Motley

Zena Van den Block - zen© トックワールド

Kan niet bestaat niet #16: Zena Van den Block. In gesprek met Maurits de Bruijn vertelt Van den Block over haar fascinatie voor toerisme, het belang om goede ideeën te archiveren, en haar oneindige archief van niet gemaakte kunstwerken.

"Ik heb die sokkel, en die sokkel heeft op mijn atelier al verschillende functies vervuld ondertussen. Die is vuilnisbak geweest, maar die is ook transportkist geweest voor ander werk."

Zena Van den Block

Aflevering #16: Zena Van den Block

Zena Van den Block is gefascineerd door toerisme en nieuwsgierig naar de wereld van straatartiesten. In aflevering #16 van Kan niet bestaat niet vertelt de beeldend kunstenaar over haar niet-gemaakte werk: een performance als straatartiest op een druk plein in Antwerpen. Verkleed als toerist zou Van den Block een verstilde pose aannemen op een sokkel en selfies maken van ‘echte’ toeristen wanneer ze geld in haar potje werpen. Inmiddels is de typische outfit met beige short en gebloemd hemd compleet, de sokkel gemaakt door een bevriende kunstenaar, de aanvraag om als levend standbeeld te mogen optreden goedgekeurd en de selfiestick aangeschaft. Toch is het Van den Block nog niet gelukt om de performance uit te voeren: de drempel bleek te hoog, de sokkel te zwaar, het stilstaan moet nog geoefend worden en het gevoel van gêne zit Van den Block nog te veel in de weg. Want wat nou als er iemand voorbijkomt die je kent?! 


In gesprek met Maurits de Bruijn vertelt Van den Block over haar fascinatie voor toerisme, de universele zoektocht naar unieke souvenirs en haar jeugdherinneringen aan de Costa del Sol. De dualiteit in toerisme fascineert Van den Block. Iedereen kijkt ernaar uit om iets unieks te ervaren, tegelijk bezoekt en fotografeert iedereen dezelfde plekken en passen steden hun infrastructuur zelfs op het toerisme aan. Van den Block geeft een inkijk in haar werkwijze en vertelt over het belang goede ideeën zo te bewaren dat je er altijd op kunt terugvallen. In haar eindeloze archief van opzetjes voor niet-gemaakte werken – opgeslagen in dozen, tekeningen op papiertjes en digitale mapjes – vindt van den Block rust. Want wat als je op een dag helemaal geen ideeën meer hebt?

"Die sokkel is er ook gewoon de hele tijd waardoor ik er de hele tijd nog mee geconfronteerd wordt dat ik dat niet heb gedaan."

Zena Van den Block

Over Zena Van den Block

Zena Van den Block werkt voornamelijk met beelden die we kennen uit de populaire cultuur, en met menselijke gewoontes. In haar werk zoekt ze op speelse wijze naar vertalingen van deze gedragingen. Dat doet ze door de conventies van de fotografie om te keren of uit hun context te halen. Ze werkt veelal in series en publicaties die zich kenmerken door een lichte en humorvolle toets.

Over de podcast Kan niet bestaat niet

Hoe beschrijf je zoiets fysieks als een kunstwerk als het nooit daadwerkelijk heeft bestaan? 

Podcastserie Kan niet bestaat niet gaat over een specifiek aspect van de kunstenaarspraktijk: niet gemaakte-kunst. Misschien is het kunstwerk gestrand vanwege een gebrek aan geld of tijd, wellicht zaten de zwaartekracht of andere natuurwetten dwars, of bleek een ander al met dat ene geniale idee te zijn weggelopen. 


Kan niet bestaat niet komt tot stand met steun van het Mondriaan Fonds.

© Noémi Biró
© Noémi Biró