Mathieu Charles

Mathieu Charles is een Gentse maker met een achtergrond in hiphop en spoken word. Hij viel op met zijn voorstelling Fanon Mixtape, die werd geselecteerd voor Het Theaterfestival 2019. Fanon Mixtape neemt de Martinikaanse filosoof en vrijheidsstrijder onder de loep, in een collage van teksttheater, rap en spoken word.

Mathieu belicht thematieken en onderwerpen die zeer actueel zijn en van een groot maatschappelijk belang. Hij doet dit vanuit diepgravend onderzoek, met een ontwapenende presence en bijzondere gevoeligheid voor poëzie. Taal speelt een belangrijke rol in het werk van Mathieu: taal als constructie van identiteit, als uitsluitingsmechanisme, als verbinding naar zijn vader(land). Na jaren als spoken word artist en rapper te hebben opgetreden, onderzoekt hij nu nieuwe theatrale mengvormen. 

“Hiphop is de rode draad. Het is een (sub)cultuur en kunstvorm ontstaan vanuit ‘plantrekkers’ en autodidacten in de marges van een dystopische samenleving. Een door de diaspora gedreven politieke urgentie om de wantoestanden in de getto’s van het Westen aan te kaarten. Waar vandaag Hiphop vaak onterecht geassocieerd wordt met materialisme, misogynie en drugsgebruik, wijs ik graag op wat onder de radar gebeurt, de empowerende invloed die door middel van breakdance, rap, graffiti en turntablism wereldwijd uitgedragen wordt. Het is dat rebelse karakter en de Do-It-Yourself mentaliteit die onderdeel zijn geworden van mij en mijn maakproces.”
- Mathieu Charles

Van 2020 tot 2022 ondersteunt de Brakke Grond Mathieu i.h.k.v. de Nieuwe Makersregeling van Fonds Podiumkunsten. Samen met Productiehuis Theater Rotterdam, RIGHTABOUTNOW en Kunstencentrum Vooruit begeleiden we Mathieu bij het maken van nieuwe producties en het ontwikkelen van zijn artistieke praktijk.