De Brakke Grond presenteert de eerste tentoonstelling in een nieuwe, driejarige samenwerking met Mu.ZEE. Terwijl het museum in Oostende tijdelijk gesloten is voor verbouwing, blijft Mu.ZEE haar rijke collectie toegankelijk maken via projecten in binnen- en buitenland. Deze bijzondere samenwerking met de Brakke Grond richt zich op het tonen van hedendaagse Vlaamse kunst in Nederland en biedt jaarlijks een andere Nederlandse curator de kans om een nieuwe kijk op de collectie te bieden.
De aftrap van deze samenwerking wordt gegeven door Suzanne Wallinga, curator en directeur van Museum Cobra. In samenwerking met Ilse Roosens (curator Mu.ZEE) en Sophie Dogterom (artistiek medewerker de Brakke Grond) stelt zij een groepstentoonstelling samen onder de titel What Cannot Be Held: Voices from the Mu.ZEE Collection die van 17 mei tot en met 6 juli 2025 bij de Brakke Grond te zien is.
In What Cannot Be Held verkennen tien kunstenaars de kwetsbare positie van de mens in een wereld die voortdurend verandert. De tentoonstelling brengt diverse werken samen, waarin thema’s als de instabiliteit van sociale relaties, de fragiliteit van identiteit en de tussenruimte tussen verleden, heden en verbeelding onderzoeken. In een tijd van verschuivende maatschappelijke structuren en afbrokkelende zekerheden, nodigen deze werken uit tot reflectie op wat het betekent om mens te zijn.
De kunstenaars nodigen je uit om stil te staan bij kwetsbaarheid, de kracht van radicale empathie en de spanning tussen verbondenheid en verlies. Tegelijkertijd verkennen ze grensgebieden: tussen droom en werkelijkheid, cultuur en natuur, en het zichtbare en het ongrijpbare.
Met werken van Danai Anesiadou, Anouk De Clercq, Edith Dekyndt, An van. Dienderen, Lili Dujourie, Anne-Mie Van Kerckhoven, Valérie Mannaerts, Katja Mater, Angyvir Padilla en Tramaine de Senna.
Mu.ZEE beheert een unieke collectie van meer dan 8.000 werken die een overzicht bieden van de Belgische beeldende kunst sinds 1880. De komende drie jaar biedt steeds een andere Nederlandse curator een nieuw perspectief op deze collectie, waardoor er telkens nieuwe verhalen en perspectieven ontsloten worden.