Op zondag 25 mei vindt een rondleiding plaats door de tentoonstelling What Cannot Be Held - speciaal voor dove, slechthorende én horende bezoekers van alle leeftijden. Deze rondleiding wordt verzorgd door Musea in Gebaren, een platform dat kunst en cultuur toegankelijk maakt in gebarentaal voor dove en slechthorende kunstliefhebbers.
Na de rondleiding volgt een poëtische voordracht in Nederlandse Gebarentaal (NGT) uit het aankomende boek van schrijver en kunstenaar Mirthe Berentsen over het gezin. Hierin verkent zij het belang van gebarentaal, vertaling en kunst - thema's die naadloos aansluiten bij de tentoonstelling over de kwetsbare positie van mensen in een veranderende wereld. Tijdens dit evenement wordt ruimte gecreëerd voor verschillende manieren van communiceren en uitdrukken.
Dit evenement is onderdeel van Berentsens langlopende, interdisciplinaire project Beyond the Nuclear Family, waarmee ze vanaf zomer 2025 door Nederland reist om vastgeroeste ideeën over het kerngezin open te breken. In navolging van de legendarische huifkartocht van de Dolle Mina's in 1972, waarin zij enkele weken door Nederland trokken om te spreken over zelfbeschikking, gezinsstructuren en abortus – onderwerpen die vandaag de dag minstens zo actueel zijn. Tijdens Amsterdam Art Week trekt Berentsen langs verschillende locaties in Amsterdam om in dialoog te gaan met deze plekken en hun publiek. Iedereen is welkom bij de Brakke Grond om samen te genieten van kunst, taal en verbinding in verschillende vormen. Kinderen zijn ook van harte uitgenodigd!
Beyond the Nuclear Family is een langlopend, interdisciplinair onderzoeksproject van schrijver en kunstenaar Mirthe Berentsen. Vanaf de zomer van 2025 zal zij door Nederland reizen om vastgeroeste ideeën over het kerngezin open te breken. In navolging van de legendarische huifkartocht van de Dolle Mina's in 1972, waarin zij enkele weken door Nederland trokken om te spreken over zelfbeschikking, gezinsstructuren en abortus – onderwerpen die vandaag de dag minstens zo actueel zijn.
Door middel van kunst, literatuur en performance gaat Berentsen samen met culturele instellingen door het hele land in gesprek over de politiek van liefde, zorg, gender en de diepgewortelde systemen die onze opvattingen over het gezin vormen. Het project vertrekt vanuit een verrassende etymologische ontdekking: de oorsprong van het Nederlandse woord 'gezin' ligt in ghesinde, wat oorspronkelijk 'reisgezelschap' betekent – de mensen met wie je dezelfde weg aflegt. In deze geest brengt het project kunstenaars, schrijvers, activisten en wetenschappers samen als moderne ghesindes in een collectieve tocht naar nieuwe gezinsvormen, taal en verbeelding.
Door het hele land nodigen we je uit voor tentoonstellingen, performances, lezingen en workshops: van het Academisch Medisch Centrum en het Amsterdam Museum in Amsterdam, via het Centraal Museum in Utrecht en Dat Bolwerck in Zutphen, tot Museum MORE in Gorssel en Het Resort in Groningen. Op al deze locaties herschrijven we samen het verhaal van wat een gezin kan zijn – niet als vaste structuur, maar als een gezamenlijke reis.
Ga je mee op reis? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via beyondthenuclear.family of volg ons op Instagram (@beyondthenuclearfamily) om op de hoogte te blijven van de route, partners, programma en mogelijkheden om je aan te sluiten.
Naast haar schrijver- en kunstenaarschap werkte Mirthe Berentsen (1984) in de thuiszorg, als beleidsmedewerker op de Nederlandse ambassade, in een psychiatrisch ziekenhuis in New York, als mantelzorger en adviseur voor de Raad voor Cultuur. Ze schreef voor NRC, Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer, de Volkskrant, Art Basel en Spike Magazine. In haar podcast tussen kunst & kind onderzoekt ze mythes over het moederschap in de kunst. Ze woont in Amsterdam en Berlijn.