Albert van Abbe

Artist Bio

Sinds het begin van de jaren 00, heeft de stille kracht van de technowereld, Albert van Abbe, het complexe gebied verkend dat elektronische muziek en kunst verbindt met het volledige spectrum van menselijke sensaties. Van het opnieuw verbinden met jeugdherinneringen door middel van delicate audiovisuele installaties tot live optredens in de belangrijkste tempels van de clubcultuur, van Abbe is een diepzeeduiker altijd klaar om de sprong te wagen.

Tijdens de pandemie bundelde van Abbe de krachten met mede-Nederlandse legende Jochem Paap, aka Speedy J. Samen waagden ze zich in de legendarische Willem Twee-studio's in Den Bosch, waar ze een grote verzameling test- en meetapparatuur uit de jaren 1950 muzikaal verkenden. Deze samenwerking omvatte niet alleen de twee muzikanten, maar betrok hen ook bij de oude machines - een alliantie die onmogelijk volledig onder controle te houden of te voorspellen was. Dit resulteerde in General Audio, een album uitgebracht op Avian in 2022. Dit zeer analoge en experimentele proces vertegenwoordigt op vele manieren een verfrissend tegenwicht ten opzichte van de norm van lineaire efficiëntie die de hedendaagse elektronische muziekscene in een wurggreep heeft. Het was echter geen manifestatie van nostalgie, maar van oprechte nieuwsgierigheid.

Ter contrast heeft dezelfde nieuwsgierige geest een nieuw soort AI-sequencer ontwikkeld dat kan helpen bij het nieuw leven inblazen en herontwerpen van onafgemaakte tracks - originele stukken die potentieel hadden maar nooit het daglicht zagen. Dus, enerzijds creëert van Abbe nieuwe technologie om oude muziek nieuw leven in te blazen. Anderzijds, blaast hij nieuw leven in oude technologie om nieuwe muziek te creëren. Een dubbele reis die een ware geluidsexplorer vereist.

Van Abbe's artistieke reis wordt gekenmerkt door samenwerkingen, waarbij hij het proces omarmt als een fundamenteel aspect van zijn creatieve inspanningen. Geluiden hebben diepe betekenis voor van Abbe, met hun eigen identiteiten, texturen en verhalen. Wanneer ze verweven zijn met andere creatieve disciplines zoals visuele kunst, performance en filosofie, onthullen ze geheel nieuwe dimensies.

Enkele recente en opmerkelijke voorbeelden zijn zijn samenwerkingsalbum uit 2022, DUAL, met Byetone, uitgebracht op Raster, naast het solowerk NONDUAL. Zijn audiovisuele optredens en samenwerkingen omvatten het live A/V-project Contrarium met Lumus Instruments en de Spatial Déjà Vu samenwerking met beeldend kunstenaar Chris Kore.

Als artistiek directeur van het Dekmantel-festival, breidt van Abbe samenwerkingen uit met instellingen zoals Museum de Pont en de Nederlandse Nationale Opera & Ballet. Zijn toekomstige ondernemingen omvatten verschillende remixprojecten, een nieuwe hardware live set, en verdere verkenningen van het snijvlak van muziek en technologie.

Albert van Abbe's wereld is er een van voortdurende verkenning, waarbij de gebieden van geluid, kunst en technologie met elkaar worden verbonden.

Techno bio 

Geluidsfreak en beeldend kunstenaar Albert van Abbe heeft zo ongeveer het hele veld van elektronische muziek bestreken in de afgelopen 23 jaar; van minimalistische geluidsinstallaties tot compromisloze Hardcore Acid-producties, een lange lijst van samenwerkingsverbanden, institutionele partnerschappen en publieke projecten met kunstenaars van verschillende disciplines voegen zich bij een opwindende lijst van optredens zowel binnen als buiten de club.