Ticketinfo

Kaarten

Grote zaal
Data do 21 mrt
17:30 — 20:30
Prijzen
17:30 - 20:30 -

© Lentekabinet, design by Atelier Brenda

Gesprek

Spring is Coming With a Strawberry in the Mouth

Over beeldende kunst op muziekfestivals
I.s.m. Lentekabinet

De dagen worden langer, hier en daar ontluiken al de eerste krokussen en is de lente te ruiken. Op donderdag 21 maart zetten we samen met Lentekabinet en kunstenaars, scenografen, stagedesigners en festivalcuratoren ons favoriete jaargetijde in het zonnetje. Met Spring is Coming With a Strawberry in the Mouth vieren we op deze avond de (nieuwe) kunstwerken die op Lentekabinet te zien zullen zijn. We stellen de vraag welke rol kunst en design kunnen spelen binnen de context van een muziekfestival en waarom aandacht voor stagedesign en scenografie niet meer weg te denken is.

Wat is er voor nodig om kunstwerken een waardige plek te geven op een festivalterrein? Hoe kan het ontwerp van een podium meer zijn dan decoratie? En waarom spelen kunst, vormgeving en design überhaupt een steeds fundamentelere rol binnen muziekprogrammeringen? Nu Lentekabinet dit jaar haar kunstprogramma opnieuw heeft vormgegeven, is het tijd om deze vragen kritisch tegen het licht te houden en ruimte te bieden aan verschillende stemmen uit het werkveld. Zo geven we de lente nog meer kleur.

Wat zijn de bouwstenen van een goed ontwerp, online en op je festival?

Hoe maak je van een podium op een muziekfestival iets bijzonders? En waarom spelen kunst, vormgeving en design überhaupt een steeds fundamentelere rol rondom muziekprogrammeringen?

Inleiding door Lieneke Hulshof, presentatie Atelier Brenda.

Panelgesprek: Moktar Nabil (kanaal40), Nana Esi & Sophie Keij (Atelier Brenda), Dennis Vanderbroeck (Studio Dennis Vanderbroeck) & Albert van Abbe (Dekmantel).

In november 2023 werd Albert van Abbe aangenomen als artistiek directeur van Dekmantel nadat hij dezelfde functie vervulde bij Draaimolen Festival, en trad Atelier Brenda aan als ontwerpduo om de identiteit van Lentekabinet opnieuw vorm te geven. Atelier Brenda gaf visueel betekenis aan de omgeving, het programma en de waarden van het festival. Dat doen de designers niet alleen voor Lentekabinet. Ze hebben ook recent kanaal40 en Garage Noord vormgegeven. Wat je uitstraalt zegt iets over wie je bent. Wat komt er kijken bij het vormgeven van een nieuwe identiteit en wat is het belang daarvan?

Albert en zijn team bij Dekmantel werken aan stage designs die tot de verbeelding spreken. Dennis is als onafhankelijk spatial designer wel vaker betrokken bij de artistieke uitvoering van modeshows, theaterproducties en festivals. Wat zijn de bouwstenen van een goed ontwerp, zowel online als op het festival zelf?

Kunst op festivals, meer dan decoratie?

Inleiding door Lieneke Hulshof, presentatie Flags (019).

Panelgesprek: Valentijn Goethals (019), Louise Goegebeur (Horst), Heske ten Cate (Nest), Joke Hoeven (Dekmantel) & Sophie Dogterom (de Brakke Grond).

Steeds vaker staan beeldend kunstenaars op de line-up van muziekfestivalsfmuziekestivals. Vanaf het begin was cultuur onderdeel van Lentekabinet, gericht op plezier, kunst om op de beleving van de bezoeker in te spelen. Ook Horst Festival zette vanaf het begin grootst in en nam curatorenduo Gijs Van Vaerenbergh onder de arm om de combinatie van elektronische muziek en in situ kunstwerken vorm te geven. De Brakke Grond was in 2018 onderdeel van Art United waarbij Vlaamse musea krachten bundelden tijdens Pukkelpop Festival. En ook Heske ten Cate startte samen met het team van Nest een kunstprogramma tijdens Down the Rabbit Hole. Hoe houden we zo’n programma recht in een context die zelden om contemplatie vraagt. Of, waarom willen we steeds meer geprikkeld worden?

de Brakke Grond co-cureert Arts & Culture Programma Lentekabinet

Met dit programma vieren Lentekabinet en de Brakke Grond hun samenwerking aan het Arts & Culture-programma van Lentekabinet festival dat op 18 en 19 mei plaatsvindt in Het Twiske. Onder de zachte lentezon, tussen de bomen Het Twiske, onthult Lentekabinet werken van lokale en internationale kunstenaars. Als een van de partners van het voorjaarsfestival, co-curreerde de Brakke Grond onder andere kunstenaarsvlaggen uit het archief van het Gentse collectief 019 en Saunra (2017) van David Bernstein. 

Tijdens Lentekabinet ontdek je spannende nieuwe namen, bijzondere liveacts en verrassende samenwerkingen. Samenwerkingen tussen artiesten, maar ook met lokale organisatoren Kanaal40 en Job Jobse's Strangelove, die verschillende podia cureerden. Laat je winterblues achter en ontdek temidden van een muziekprogramma vol warme house, futuristische pop en psychedelische bass ook wapperende kunst, stomende installaties en videowerk. In het milde voorjaarszonnetje worden op Lentekabinet al je zintuigen geprikkeld.

do 21 mrt '24
Grote zaal
17:30 - 20:30 uur
Gratis
Kaarten
Info:

17:30 - 18:00 Inloop

18:00 - 19:00 Wat zijn de bouwstenen van een goed ontwerp, online en op je festival?

19:00 - 19:30 Pauze 

19:30 - 20:30 Kunst op festivals, meer dan decoratie? 

We serveren lentesoep en aardbeiencocktails.