Ticketinfo

de Brakke Grond
Data zo 13 dec — zo 24 jan
13:00 — 15:00
Prijzen

© Medusa (2019) - Installatiebeeld De Warande

Expositie | Beeldende kunst

Filip Vervaet

Uitgesteld - Cascade
Een creatie van een immateriële wereld die enerzijds paradijselijk, anderzijds apocalyptisch wordt ervaren

De Brakke Grond heeft samen met Filip Vervaet besloten Cascade uit te stellen naar 2021.

 

We hebben gezamenlijk deze moeilijke beslissing genomen in navolging van de maatregelen van zowel de Nederlandse als de Belgische overheid. De opbouw van deze expo vraagt om een intensieve samenwerking tussen de kunstenaar en zijn team en onze medewerkers in Amsterdam. Die kunnen we op dit moment niet volgens de richtlijnen op een veilige manier garanderen. Bovendien is het momenteel ook uiterst onzeker of de tentoonstelling in de voorziene periode voor publiek geopend zal kunnen worden en/of blijven.

 

Uitstel betekent geen afstel: wij zullen je zo snel als mogelijk op de hoogte brengen van de nieuwe openingsdatum.

Cascade

Watervallen, grillige rotsformaties waarin de sporen van zijn boetserende vingers nog zichtbaar zijn; in de expositie Cascade zet Filip Vervaet (Mechelen, 1977) de natuur naar zijn hand. Met een route langs zijn monumentale sculpturen trakteert hij bezoekers op een vervreemdende kijkervaring waarbij ook de zintuigen worden geprikkeld. Zijn twee- en driedimensionale beelden refereren aan klassieke beeldhouwkunst, maar ademen tegelijkertijd een eigentijdsheid uit en roepen zelfs een sfeer van sciencefiction op.

Vervreemdend landschap

In de Grote zaal van de Brakke Grond, die gedurende het jaar als theaterzaal wordt gebruikt, creëert Vervaet een parallelle wereld. Een sculpturale toegangspoort markeert de overgang naar dit vervreemdende ‘landschap’ waarin zich continue een spel van perceptie afspeelt. De tentoonstelling opent met het werk Fountain waarin de bewegende hand van de kunstenaar in het oppervlak zichtbaar is. Met zijn vingers trok hij lijnen door de klei. Het water dat over het brons sijpelt laat zijn sporen na. Die veranderlijkheid van het materiaal is ook kenmerkend voor het werk van Vervaet. Net als een diepere, niet zelden een mystieke laag. 

Brons vs. autolak

Vervaets materiaalgebruik is breed: van klassiek brons en steen tot autolak, coatings en speciale folies. Maar ook wind, licht en geluid worden ingezet, en vaak combineert hij meerdere materialen. Hij werkt intuïtief en is gefascineerd door de massa van het materiaal en het productieproces waaruit zijn sculpturen ontstaan, zoals het werk Plato’s Cave (2013-15), dat verwijst naar de allegorie van de grot, waarin we een deel van een mal herkennen.

Een immateriële wereld

Terwijl de mens niet als concreet beeld aanwezig is - hoewel de mysterieuze verschijning Medusa, verborgen onder een wapperende sluier wel die suggestie wekt - neemt hij die vaak als uitgangspunt voor de afmetingen van zijn sculpturen. Zoals het grote bronzen bas-reliëf Cascade (2018), tevens de titel van de tentoonstelling, dat hij maakte naar de reikwijdte van zijn eigen lichaam. Of in Collumn (2018), dat zo hoog werd als zijn handen konden reiken. In deze werken houdt hij ook sporen van het maakproces zichtbaar. 

Op verschillende manieren probeert Vervaet een immateriële wereld te creëren in materie die je enerzijds als paradijselijk, maar net zo goed apocalyptisch zou kunnen ervaren. Dat begint al bij het vloeroppervlak van de zaal - volledig bedekt met donker zand.

Cascade is de eerste grote solo expo van Filip Vervaet in Nederland. Voor deze tentoonstelling wordt samengewerkt met De Warande te Turnhout, waar zijn werk in 2019 te zien was in Up on the hill Down by the river. Vorig jaar toonde Vervaet ook een installatie op de Lustwarande in Tilburg.

De expositie Cascade wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en door het Mondriaan Fonds.

zo 13 dec '20

zo 24 jan '21
de Brakke Grond
DEZE EXPO IS UITGESTELD