03 sep 2020

TAAT over hun ecosysteem van ontmoetingen

In onze serie "En Nu?" laten makers zien hoe ze zichzelf opnieuw uitvinden

Als reactie op de lockdown-periode ontwikkelde TAAT een ecosysteem van ontmoetingen dat ‘sociale afstand’ inzet als uitnodiging voor nieuwe vormen van emotionele nabijheid. Met deze tekst voor 'EN NU?" schetsten zij de context voor het ontstaan en de ontwikkeling van "HALL12 Amsterdam".

Menzo Kircz (Amsterdam, 1989) en Israel López (Quito, 1991) ontmoetten elkaar op 3 augustus 2020 op een pont tussen Amsterdam Centraal en Buiksloterweg. Deze ontmoeting vormt het startpunt voor een reeks stiltewandelingen tussen augustus 2020 en Beyond the Black Box in Februari 2021. Via dit grafisch verslag volg je het ontwikkelingsproces van Israël en Menzo.

Ecosysteem van ontmoetingen

Toen de wereld in maart 2020 even op stop drukte, hadden Gert-Jan en Breg, de oprichters van TAAT hun wekelijkse video-call. Een week voorheen waren ze samen in Vilnius, voor een workshop in het kader van HALL09, een langlopend project dat tussen 2019 en 2020 in de Baltische staten zou gaan plaatsvinden. In deze workshop werden de eerste stappen gezet om de TAAT-praktijk verder te ontwikkeling als een ‘ecosysteem van ontmoetingen’, waarbij relaties tussen zowel de deelnemers, de gebouwde en de natuurlijke omgeving van de plek (Pakrante, Vilnius, LI) als een ‘eco-dramaturgie’ werden opgezet. Samen met Siebren Nachtergaele (onderzoeker UGent) werd tijdens de lockdown een post-script uitgewerkt, dat de nadruk legde de ontmoetings-ervaring enerzijds en de methodologie van ‘artistic commoning’ anderzijds.

Dit script is opgezet als een Research Catalogue, waarbij je (links bovenaan) per dag door het script heen kunt scrollen. Deze neergeschreven reflecties werden een manier om een ‘dialogisch discours’ óver en mét de praktijk te voeren. 

Where are you? - HALL10

Enkele weken na de lockdown werd HALL08 - gepland in april in Neerpelt (Dommelhof) - tot nader order uitgesteld. Meteen werd HALL10 in het leven geroepen: het eerste online project van TAAT. Gedurende drie weken hebben een 20-tal deelnemers via onderstaand script deelgenomen aan ontmoetingen met onbekenden. De nadruk lag vooral op eerdere deelnemers (toenmalige studenten van deelnemende scholen) aan de projecten HALL04 t/m -07. Hiermee ontstonden verbindingen op basis van gedeelde ervaringen. Zo ontmoeten Menzo Kircz (HALL05, Gent) en Jenny Case (HALL04, Berlijn) elkaar online, een ontmoeting die in Neerpelt had moeten plaatsvinden, daar ze beiden tot de makersgroep van HALL08 waren uitgenodigd. De ambitie om deel te zijn van een groter organisme, een internationale praktijk, ontwikkelt zich verder onder de vorm van Jenny’s trekkersrol in HALL11 (Cairngorms, Schotland, 2021-22) en in Menzo’s commitment aan HALL12 (Amsterdam 2020-2021). HALL10 was een manier om de reeds aanwezige ‘common ground’ te versterken en constructief in te zetten op een ‘lerend en makend netwerk’ uit te bouwen door middel van de TAAT-praktijk.

Is it even a she or a he? I had no clue. I decided it didn’t matter. She says she is an artist, and I immediately think, what am I? She doesn’t really feel like a stranger.

Deelnemer HALL10

HALL12

In volle lockdown spraken Liga Zepa (LV), Effrosini Tsiritaki (GR), Jenny Case (UK) en Breg Horemans (BE) elkaar naar aanleiding van de Open Call ‘European Culture of Solidarity’ (ECF). Na enkele eerste tryouts in Brussel (april 2020) werd een plan geschreven om telkens een korte reeks ontmoetingen tussen onbekende te laten plaatsvinden in Athene, Brussel, Riga en Dundee. In een gesprek met Brakke Grond in mei werd Amsterdam aan het lijstje toegevoegd. Elke ‘lokale’ maker of makers-duo contacteert in eerste instantie tien deelnemers uit zijn of haar persoonlijk netwerk - of het netwerk van een lokale partnerorganisatie. Met zorg worden ‘matches’ gemaakt en wordt een script opgestuurd. De deelnemers wandelen in stilte en worden uitgedaagd een gedeeld ritme te vinden en worden zich bewust van de publieke ruimte die ze samen innemen. Elke wandeling wordt opgezet volgens de lokaal geldende regels van social distancing.

Lees hieronder het verslag van een diepte-interview naar aanleiding van de subsidietoekenning met het HALL12 team of bekijk het online interview:

I do this trajectory almost daily, but now the uncanniness of the situation - this stranger that I just ‘met’, made me hyper-attentive of the public realm and the bizar moment we’re all in.

Deelnemer HALL12, Brussel

de Brakke Grond vraagt zich af: En Nu?

Met de serie En nu? geven we een kijkje in de hoofden van Vlaamse muzikanten, theatermakers en kunstenaars en hoe zij zichzelf opnieuw uitvinden in deze tijd. Wat voor soort werk staat er op stapel, en welke creatieve manieren hebben zij bedacht om dit met hun publiek te delen?

Ga mee op ontdekkingstocht naar een mogelijke post-pandemische kunstwereld, met iedere week een nieuwe online aflevering waarvan de makers zelf de vorm bepalen.