Stijn Demeulenaere

Stijn Demeulenaere is geluidskunstenaar en field recordist. Na zijn studies sociologie en cultural studies leidde zijn fascinatie voor geluid hem naar de radio. Hij studeerde radio aan het Royal Institute for Theatre, Cinema en Sound, werkte als journalist voor enkele nationale radiostations en maakte experimentele programmas op vrije radios in binnen en buitenland.

Sinds 2009 werkt hij als geluidskunstenaar en maakt hij installaties, soundscapes en performances en creëert hij sound design voor dans, theater en film.

Demeulenaere onderzoekt de relatie tussen identiteit, geluid en luisteren. Field recording vormt een rode draad door zijn werk. Doorheen de opnames verkent hij de band tussen geluid, plekken, ruimtes, en luisteren. Van afgelegen ongerepte natuur over slapende dorpjes tot aan het sonoor geweld van de metropool probeert Stijn plekken te begrijpen door er naar te luisteren.

Demeulenaere begrijpt horen als een vorm van tastzin. Hij voelt zich aangetrokken tot geluid vanwege de directheid, de kneedbaarheid en het mysterie ervan. Met geluid probeert hij sociale structuren, persoonlijke geschiedenis en de onbewuste verbeelding van mensen te ontrafelen.

Stijn toont zijn werk internationaal. Hij is associated artist bij de Kunstenwerkplaats en woont en werkt in Brussel.