Maxime Brigou

Maxime Brigou (Roeselare, 1992) werkt en woont in Gent. Ondanks het feit dat ze zich de laatste jaren vooral gefocust heeft op het maken van sculpturen en installaties, is haar verleden als schilder nooit ver weg. Eerder dan in termen van constante, onveranderlijke sculpturen te denken, probeert Brigou het suggestieve, vluchtige, ongedefinieerde beeld dat moeilijk te grijpen is, visueel en tastbaar te maken. Deze beelden zijn evocatief, suggestief en immersief. Door elementen als tijd, ruimte en natuurlijk licht te integreren in het werk bestaat er geen ultieme, standvastige versie van het beeld. Het werk lijkt zich op ieder moment anders te gedragen waardoor het ons onuitgesproken kan laten beseffen dat ook wij zélf en onze gedachtegangen op deze manier fungeren. Als een eindeloze veelheid van elkaar kruisende en paradoxale perspectieven. Deze werken tonen ons dat concepten als onveranderlijkheid en tijd vooronderstellingen zijn. Termen die we in onze dagelijkse woordenschat ondergebracht hebben ondanks het feit dat we onmogelijk kunnen begrijpen wat ze werkelijk betekenen. 

"My work comes to be by putting energy into something and seeing what comes out of it along the way. The entire process encompasses chaos and making (un)conscious decisions."

Maxime Brigou, Subbacultcha.be

Totaalervaring

Samen met Tine Deboelpaep, Eva Dobbels en Dries Boutsen richtte Brigou kunstenaarscollectief NADAR op, genoemd naar hun eerste tentoonstelling met dezelfde naam waarin sculpturen, performance, film en muziek samenkwamen als één geheel. Voor Brigou is experimenteren met de ruimte die een werk omvat vaak van even groot belang als de ruimte binnen een sculptuur zelf. Door een totale scenografie te creëren ontstaan er nieuwe invalshoeken en betekenissen. Deze grensoverschrijdende insteek past goed bij de multidisciplinaire aanpak van de Brakke Grond.