Ticketinfo

de Brakke Grond
Data
zo 20 jun, 13:30 — 14:30
Prijzen
gratis -

Kunstenaarsgesprek Maxime Brigou en Peter Buggenhout

For its 40-year anniversary and during Amsterdam Art Week de Brakke Grond asked two artists from different generations for a conversation about the past, the present and the future. After an introduction by Philippe Van Cauteren (artistic director S.M.A.K.), Peter Buggenhout (1973, Dendermonde), who exhibited at de Brakke Grond in 2001 in a duo exhibition with Berlinde De Bruyckere, and Maxime Brigou (Roeselare, 1992) whose work is on view at de Brakke Grond now, 20 years later, will reflect on each other's work. What are important moments in an artist’s career? How has the art world changed for an upcoming artist? And what is important for the coming 40 years for institutions like de Brakke Grond?


Before and after the artist talk the exhibition Ik alleen, heb meer herinneringen with new work by Maxime Brigou is open for a visit or a tour. 

Location de Brakke Grond
Data
Su 20 June, 13:30 - 14:30
Prices
gratis -
Buy tickets

©

Lezing

Kunstenaarsgesprek Maxime Brigou en Peter Buggenhout

In samenwerking met Amsterdam Art Week

In het kader van het veertigjarig jubileum van de Brakke Grond en in samenwerking met Amsterdam Art Week vroegen we twee kunstenaars uit verschillende generaties om in gesprek te gaan over het verleden, het heden en de toekomst.

Peter Buggenhout (1973, Dendermonde) en Maxime Brigou (Roeselare, 1992) kennen elkaar goed, omdat Brigou werkt op het atelier van Buggenhout. In een kunstenaarsgesprek op zondagmiddag 20 juni zullen ze samen reflecteren op het veranderende kunstenveld en belangrijke momenten in de carrière van een kunstenaar. Buggenhout exposeerde in 2001 samen met Berlinde De Bruyckere (Gent, 1973) bij de Brakke Grond in duotentoonstelling Gebroed. Nu, 20 jaar later, bestaat de Brakke Grond 40 jaar en vroegen wij de kunstenaars een opkomend talent uit het Vlaamse veld voor te dragen. Dit resulteerde in de tentoonstelling Ik alleen, heb meer herinneringen, te zien t/m 18 juli. Zo verbinden we de rijke geschiedenis van de Brakke Grond aan een nieuwe generatie kunstenaars én bouwen we samen met hen aan de toekomst.

Phillippe Van Cauteren (artistiek directeur van S.M.A.K.) zal een introductie geven en Lieneke Hulshof (hoofdredateur Mister Motley) modereert het gesprek.

Info

13:20u Inloop
13:30u Aanvang programma: introductie Philippe Van Cauteren
13:40u Kunstenaarsgesprek Maxime Brigou en Peter Buggenhout
14:30 Einde. Borrel in foyer en bezoek expo Maxime Brigou

 

Dit evenement is gratis, reserveren is verplicht.

Maxime Brigou
Maxime Brigou (Roeselare, 1992) werkt en woont in Gent. Ze richtte kunstenaarscollectief NADAR op met wie ze tentoonstellingsruimte Ontsteking runt. Ondanks het feit dat ze zich de laatste jaren vooral gefocust heeft op het maken van sculpturen en installaties, is haar verleden als schilder nooit ver weg. Eerder dan in termen van constante, onveranderlijke beelden te denken, probeert Brigou het suggestieve, vluchtige, ongedefinieerde beeld dat moeilijk te grijpen is visueel en tastbaar te maken.

Peter Buggenhout
Peter Buggenhout woont en werkt in Gent. Zijn werk werd opgenomen en getoond door gerenommeerde instituten en musea wereldwijd. Zijn ongepolijste sculpturen roepen beelden op van verlaten ruïnes, hopen puin en wat eerder werd omschreven als ‘archeologische vondsten van een verre toekomst’. Uiteenlopende materialen als industrieel afval, paardenhaar, gelooide dierlijke ingewanden en huisstof, worden aan hun oorspronkelijke context onttrokken en opnieuw samengesteld. Wat op het eerste gezicht een lukrake opstapeling van materialen lijkt, is in werkelijkheid een nauwkeurig samengestelde chaos, een analoge verbeelding van de complexe werkelijkheid die ons allen omringt. 

 

Ik alleen, heb meer herinneringen

De tentoonstelling Ik alleen, heb meer herinneringen toont een nieuwe serie sculpturen van Brigou die het afgelopen jaar zijn gemaakt. Afhankelijk van het moment van de dag veranderen de werken continu. Van ogenschijnlijk vlak tot ondoorgrondelijk diep en landschappelijk. In het gevangen daglicht reflecteren de sculpturen de verstrijkende uren. Voorbijflitsend, dan weer oneindig traag – in ieder geval steeds in beweging. Dit spel met de tijd staat centraal in de artistieke praktijk van Brigou.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken tot 18 juli 2021. In verband met de geldende maatregelen vragen we je om een tijdslot te reserveren via onze website.

zo 20 jun '21
de Brakke Grond
13:30 - 14:30 uur
Tickets

Dit programma is Nederlands gesproken.
Toegang is gratis, reserveren is verplicht.

Lees hier meer over ons beleid rondom COVID-19.