NTGent

NTGent is als stadstheater van Gent opgericht in 1965. Het stadstheater van NTGent staat tussen traditie en utopie. Het blijft niet op het podium waarop het werd ingestudeerd, maar gaat internationaal op tournee. En het brengt de wereldvraagstukken naar de stad. NTGent biedt een podium aan acteurs en niet-professionele spelers, van verschillende nationaliteiten en talen. De Zwitserse regisseur, theatermaker, socioloog en auteur Milo Rau (1977) is sinds seizoen 2018/2019 artistiek directeur van NTGent.  Het theater van Rau legt de vinger op de zere plek: in zijn ‘theater van het reële’ gaat hij harde onderwerpen of maatschappelijke trauma’s niet uit de weg. Onder zijn leiding gaan de voorstellingen van NTGent vaak over sociale of politieke misstanden, gezien door de ogen van betrokken 

Een voorstelling loopt niet af wanneer het doek gevallen is, en begint niet op het moment dat de acteurs de bühne betreden. Theater is veel meer dan wat er op het podium gebeurt. Toneelstukken worden samen gemaakt: samen met alle betrokkenen, samen met het publiek, in een constante wisselwerking met de maatschappij vanuit de grote interesse in de wereld waarin we leven. NTGent wil in verbinding staan met de medeburgers en trekt naar buiten om projecten te organiseren in de publieke ruimte. NTGent doet dit samen met zijn huiskunstenaars en lokale partners, zoals tijdens het Gents stadsfestival No(w)worries.

Bij de Brakke Grond tonen verschillende Vlaamse makers, zoals Peter Seynaeve en Scarlet Tummers, komend seizoen hun voorstellingen die zij maakten onder de vleugels van NTGent.