In onze serie En Nu? laten makers zien hoe ze zichzelf opnieuw uitvinden
Gedurende de lock down periode werkten drie Vlaamse kunstenaars, Kasper De Vos, William Ludwig Lutgens en Jeroen Los aan een krant getiteld Une Quarantaine.
Une Quarantaine
De krant formuleerden ze als antwoord op de vraag op welke manier kunst en kunstenaars zichzelf kunnen blijven organiseren en op een kwalitatieve manier hun werk kunnen tonen tijdens een sociale crisis. Op hun uitnodiging stuurden 40 kunstenaars een bijdrage in.
Une Quarantaine is een bijzondere groepstentoonstelling op papier geworden. Zelf schreven ze er deze mooie woorden:
Une quarantaine is een krant die opborrelde uit het vlakke water van de historisch ongeziene coronacrisis, een periode waarin een bruisende, kolkende samenleving noodgedwongen voor anker kwam te liggen.
Quarantaine, een veertigtal, betekent niet alleen het aantal dagen wachten voor aanmerende schepen in Venetië ten tijde van de Zwarte Dood, maar is ook het aantal artiesten uit het ruime vaarwater der kunsten dat toch de mogelijkheid zag om nu fysiek samen te komen, en wel op papier, in deze krant.
Elke deelnemer voer in isolement zijn eigen koers, laverend door de nauwe vaargeul van dit historische en culturele ogenblik, met niets meer in het vizier dan een onzekere toekomst.
Voor En nu? bladert Kasper De Vos vanuit de zetel door Une Quarantaine.
Te koop
Nieuwsgierig geworden? Une Quarantaine is voor € 8 te koop bij het onthaal. Alleen met pinbetaling en zolang de voorraad strekt.
Over het redactieteam
William Ludwig Lutgens (1991°) en Jeroen Los (1990°) leerden elkaar kennen tijdens hun grafische opleiding aan het Sint Lucas Antwerpen. Los werkt als illustrator en vormgever voor diverse media. In 2017 verscheen 'Bella', een post apocalyptische beeldroman in samenwerking met Joost Vandecasteele. Tussen de posters, publicaties en illustraties door timmert hij verder aan de weg.
Lutgens koos voor de weg van de beeldende kunst. Na een Manama of Research in Art, zat hij op het Hisk in Gent, waar hij Kasper De Vos (1988°) leerde kennen.
De Vos volgende een opleiding beeldhouwkunst aan het sint Lucas Antwerpen en het Kask in Gent.
Deelnemende artiesten
Anna Godzina & Yannick Heeren, Anthony Colclough, Benjamin Verdonck, Chantal van Rijt, Charif Benhelima, Che Go Eun, Dennis Tyfus, Dieter Durinck, Elias Ghekiere, Ella Deburca, Els Dietvorst, Evelin Brosi & Elvis Bonier, Femmy Otten, Guy Rombouts, Henk Visch, Jeroen Los, Jura Shust, Karl Philips, Kasper De Vos, Kathe Burkhart, Koen Theys, Leander Schönweger, Liesbeth Henderickx, Maarten Van Roy, Maika Garnica, Micha Wertheim, Michaël Van Remoortere & Lies Van Loock, Michiel Burger, Michiel Vandevelde & Ward Heirwegh, Nicolas Provost, Onejoon Che & Sun A Moon, Filip Vervaet, Pieter De Clercq, Sophie Nys, Sven ‘t Jolle, Tom Lanoye, Vesna Faassen & Lukas Verdijk, Wesley Meuris, Wessel Verrijt, William Ludwig Lutgens, Wouter Poolman & Lukas Verstraete, Zena Van den Block & Idris Sevenans, Helen Anna Flanagan, Jonathan Paepens, Vincent Van Meenen
Mede mogelijk gemaakt dankzij:
M kha, Netwerk Aalst, Museum M, Frans Masereel Centrum, Z33, Stuk, De Singel, De Brakke Grond, Hisk, Plus One en JVT
de Brakke Grond vraagt zich af: En nu?
Met de serie "En nu?" geven we een kijkje in de hoofden van Vlaamse muzikanten, theatermakers en kunstenaars en hoe zij zichzelf opnieuw uitvinden in deze tijd. Wat voor soort werk staat er op stapel, en welke creatieve manieren hebben zij bedacht om dit met hun publiek te delen?
Ga mee op ontdekkingstocht naar een mogelijke post-pandemische kunstwereld, met iedere week een nieuwe online aflevering waarvan de makers zelf de vorm bepalen.