Programmalijn Muziek

Matchmaker

In de programmalijn muziek stelt de Brakke Grond zich sinds 2017 actief op als matchmaker tussen Nederlandse poppodia en nieuwe eigenzinnige Vlaamse muziektalenten. Ons doel: voor deze artiesten relevant publiek zoeken en hen in contact brengen met samenwerkingspartners die hen verder kunnen brengen. Daarnaast willen wij Nederlandse festivals en podia motiveren vaker in het zuiden op ontdekking te gaan. Soms is de Brakke Grond de meest geschikte context voor een optreden, vaker vinden we die elders in Amsterdam of daarbuiten; de Brakke Grond is geen poppodium pur sang en ambieert die functie ook niet. Onze programmalijn muziek gaat meer over het creëren van kansen voor ontwikkeling en productie dan over het presenteren van een los concert of het realiseren van een extra speelplek. Wij willen artiesten een duurzame sprong laten maken naar het Nederlandse veld. Met de Brakke Grond als thuishonk en makelaar vonden tientallen Vlaamse artiesten en labels als het Leuvense Tangram Records, het Gentse Moodfamily en het Brusselse Kiosk Radio reeds hun weg naar Nederland. Onze ambitie? Vlaamse muziek verovert straks alle huizen, tuinen en dakterrassen op Nederlands grondgebied.

Gaten spotten

Bij het introduceren van Vlaams poptalent in Nederland gaat de Brakke Grond uit van de vraag in Nederland: wat is hier gaande en welke Vlaamse connectie past daarbij? We spotten de gaten, lanceren dus niet willekeurig elk Vlaams talent. Het Nederlandse muziekveld verschilt inhoudelijk sterk van het Vlaamse muziekveld en is zeer dynamisch met een grote omloopsnelheid. Vlaamse geestverwanten hebben de meeste kans op opvolging. De artiesten met wie wij in zee gaan, moeten wel zelf de inhoudelijke behoefte hebben om naar Nederland over te steken. Reflectie in de vorm van ‘artist talks’ vormen geregeld een onderdeel van de trajecten, en in onze studio in Amsterdam kunnen artiesten in residentie werken aan nieuw materiaal. 

Amsterdamse praktijken

Onze samenwerking met het gerenommeerde Paradiso Amsterdam is een mooi voorbeeld van hoe de Brakke Grond zelf het ideale podium kan zijn: concerten die beter tot hun recht komen in een intieme setting presenteren we als coproductie in onze Rode Zaal. De afgelopen jaren leidde dit tot goed bezochte optredens van Gabriel Rios, Flying Horseman, DAAU, Dans Dans en het Zesde Metaal. Tijdens Amsterdam Dance Event (ADE) bundelen we onze krachten met Sabam for Culture, Belgium Booms en Kunstenpunt om ook de bloeiende Vlaamse elektronische muziek te ondersteunen in Nederland. Onder andere een Brussels take-over van Radio Radio en een liveshow van Haring op Into The Woods ADE Weekender waren hiervan onderdeel. Eerder brachten we samen met underground platform Subbacultcha en poppodium Melkweg de Belgische underground voor het voetlicht in Amsterdam tijdens de L.A.N. (Local Area Network) Party.

Het land in

De Brakke Grond trekt ook het land in om plekken te vinden waar Vlaamse popartiesten het best kunnen gedijen. In 2019 uit zich dit in een samenwerking met het Utrechtse EKKO en het Grasnapolsky festival, wat door een verhuizing naar Groningen, ruim 170 kilometer noordelijker, voor een grote uitdaging stond om de hoeveelheid Vlaamse acts die eerder werden geprogrammeerd, door te zetten. In eerdere jaren zorgden we in Breda samen met het Vlaamse Poppunt voor Dubbelspel: een samenwerking tussen jonge muzikanten, vj’s en live illustratoren tijdens Ik Zie U Graag, het festival dat uitsluitend Belgische artiesten op het affiche zet. Met het Rotterdamse multidisciplinaire festival Motel Mozaique en de Brusselse concertzaal Ancienne Belgique organiseerden we GrensGeluid. Hier krijgen Nederlands-Vlaamse muzikantenduo’s de kans om gedurende een langere periode, met verblijven in Brussel, samen een creatief proces te doorlopen. Het gaat om coproducties die binnen Motel Mozaiqe hun doorgroeimogelijkheden hebben bewezen, zoals eerder Spinvis & Mauro, en Broeder Dieleman & Wannes Cappelle, die naar aanleiding van hun samenwerking samen een album uitbrachten.

 

© de Brakke Grond 2019