Matchmaker
In de programmalijn Muziek stelt de Brakke Grond zich sinds 2017 actief op als matchmaker tussen Nederlandse poppodia en nieuwe eigenzinnige Vlaamse muziektalenten. Ons doel: voor deze artiesten relevant publiek zoeken en hen in contact brengen met samenwerkingspartners die hen verder kunnen brengen. Daarnaast willen wij Nederlandse festivals en podia motiveren vaker in het zuiden op ontdekking te gaan. Soms is de Brakke Grond de meest geschikte context voor een optreden, vaker vinden we die elders in Amsterdam of daarbuiten. Onze programmalijn Muziek gaat over het creëren van kansen voor ontwikkeling en productie. Wij willen artiesten een duurzame sprong laten maken naar het Nederlandse veld. Met de Brakke Grond als thuishonk en makelaar vonden tientallen Vlaamse artiesten en collectieven als het Leuvense Tangram Records, het Gentse Moodfamily en het Brusselse Kiosk Radio reeds hun weg naar Nederland. Onze ambitie? Vlaamse muziek van zich laten horen op Nederlandse festivals, in concertzalen en in de clubs.
Gaten spotten
Bij het introduceren van Vlaams poptalent in Nederland gaat de Brakke Grond uit van de vraag in Nederland: wat is hier gaande en welke Vlaamse connectie past daarbij? We spotten de gaten, lanceren dus niet willekeurig elk Vlaams talent. Het Nederlandse muziekveld verschilt inhoudelijk sterk van het Vlaamse muziekveld en is zeer dynamisch met een grote omloopsnelheid. Artiesten die zich onderscheiden ten opzichte van het Nederlands veld, hebben de meeste kans. De artiesten met wie wij in zee gaan, moeten wel zelf de inhoudelijke behoefte hebben om naar Nederland over te steken. Reflectie in de vorm van ‘artist talks’ vormen geregeld een onderdeel van de trajecten, en in onze Rode zaal in Amsterdam kunnen artiesten in residentie werken aan nieuw materiaal.
Amsterdamse praktijken
Onze samenwerking met het gerenommeerde Paradiso is een mooi voorbeeld van hoe de Brakke Grond zelf het ideale podium kan zijn: concerten die beter tot hun recht komen in een intieme setting presenteren we als coproductie in onze Rode Zaal. In eerdere jaren leidde dit tot goed bezochte optredens van Gabriel Ríos, Flying Horseman, DAAU, Dans Dans en Het Zesde Metaal. Tijdens Amsterdam Dance Event (ADE) bundelen we onze krachten met Sabam for Culture, Belgium Booms (WBM en VI.BE) om ook de bloeiende Vlaamse elektronische muziek te ondersteunen in Nederland. Onder andere een Brussels take-over van Radio Radio en een liveshow van Haring op Into the Woods ADE waren hiervan onderdeel, maar in recentere jaren ook uitwisselingen tussen Belgische en Nederlandse nightlife-vertegenwoordiging, of onze jaarlijks terugkerende Belgian Hangover Brunch. Eerder brachten we samen met undergroundplatform Subbacultcha en poppodium Melkweg de Belgische underground voor het voetlicht in Amsterdam tijdens de L.A.N. (Local Area Network) Party. In 2023 keert die samenwerking terug in een andere vorm met het eclectische elektronische concertprogramma Grid/t.
Het land in
De Brakke Grond trekt ook het land in om plekken te vinden waar Vlaamse artiesten het best kunnen gedijen. Sinds 2019 uit zich dit bijvoorbeeld in een samenwerking met het Utrechtse EKKO en met Grasnapolsky, het festival dat van de Veluwe verhuisde naar Groningen, ruim 170 kilometer noordelijker, en daarom voor een grote uitdaging stond om de hoeveelheid Vlaamse acts die eerder werden geprogrammeerd door te zetten. Met jazzpodium BIMHUIS zetten we dan weer een straffe concertserie neer met acts als NABOU en Schntzl. En met Sound Track, een kansenparcours uit de koker van VI.BE en de Belgische concertzalen creëerden we een residentie- en showcaseplek in Amsterdam voor nieuw poptalent als BLUAI, Bobbi Lu en Aō. We doken in de wereld van alternatieve elektronische muziek en geluidskunst samen met het avontuurlijke muziekfestival Rewire waar we sinds 2022 programmamaken. En ook de samenwerking met EKKO waarmee we bijvoorbeeld hiphopacts Kleine Crack & Ray Fuego voor een volle Utrechtse concertzaal presenteerden, hielp mee in de ontwikkeling van deze acts.
© de Brakke Grond 2023