Julie Cafmeyer

Julie Cafmeyer (1987) is theatermaker, schrijfster en columniste. Ze studeerde in 2015 af als regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Sindsdien heeft ze zich ontwikkeld als een eigenzinnige en spraakmakende maker en feministische stem in het culturele landschap. Haar werk heeft een autobiografische stijl en kenmerkt zich door wrange humor, duistere lichtheid en vermakelijke tragiek. Julie speelt in haar voorstellingen met theatercodes en maakt de toeschouwer deelgenoot van haar vragen, problemen, mislukkingen, ambities en dromen. 

In haar voorstellingen gaat Julie steeds op zoek naar de spanning tussen realiteit en fictie, en vraagt ze zich af hoe ver ze kan gaan in het autobiografische genre. Ze houdt zowel van humor als zware tragiek, waardoor de voorstellingen zowel grappig als wrang aanvoelen. Naast het maken en spelen van haar eigen voorstellingen schrijft ze twee keer in de week een column in De Morgen en is ze een veelgevraagde gast voor talkshows, panels en voordrachten.

Ik zie mijn schrijfsels en theaterstukken als iets wat mij vooruit kan helpen in de liefde. Niet andersom.

Julie Cafmeyer in de Standaard

In 2017 en 2018 was De Brakke Grond partner van Julie i.h.k.v. de Nieuwe Makersregeling van het Fonds Podiumkunsten. Samen met partners als de Toneelschuur, Festival Boulevard, DE Studio en CAMPO ondersteunden we haar ontwikkeling en traden we op als coproducent van drie producties.