Rose-Myrtha Fortuna

Rose-Myrtha Vercammen Fortuna Dorsant werd geboren in Ayiti. De naam Rose-Myrtha is een samenvoeging van de woorden Rosacae en Myrthacae. Myrthacae is de naam van een plantenfamilie die bestaat uit geneeskrachtige kruiden en planten. Rosacea is ook de naam van een plantenfamilie die kruiden, struiken en bomen bevat, met even krachtige genezende eigenschappen, maar ze staan ​​vooral bekend om hun schoonheid. De botsing van deze twee woorden staat voor de essentie van Rose-Myrtha.

De eigenschappen laat ze sterk terugkomen in haar werk als kunstconservator, genezer en plantenvrouw. Als overlevende van seksueel, racistisch en fysiek geweld besefte ze hoe belangrijk het is om zich aan te sluiten bij de afrofeministische strijd. Ze engageerde ze zich als lid van Mwanamke, een Belgisch Afrofeministisch collectief. Op 18-jarige leeftijd mondde haar persoonlijk onderzoek uit in de oprichting van haar eigen vzw: Kuchukua Hatua. Een non-profitorganisatie met de ambitie om kunst en cultuur van afro-afstammelingen onder de aandacht te brengen, als middel om bewustzijn te verspreiden en een gemeenschap op te bouwen.

Naast haar passie voor kunst, jaagde Rose-Myrtha ook haar academische dromen na. In 2018 studeerde ze af met een bachelordiploma in Agogische Wetenschappen aan de Universiteit van Brussel. In 2021 studeerde ze af met een master Milieuwetenschappen, aan de Universiteit Antwerpen.