Ticketinfo

14:00 uur en 18:45 uur

Tuinzaal
Data
wo 01 mei, 14:00 — 15:00
wo 01 mei, 18:45 — 21:15
Prijzen

© Erien Withouck - still, playgarden, 16mm, 2024

Workshop | Performance

Liefdeselixers

Erien Withouck en Rose-Myrtha Vercammen Fortuna
Artistieke praktijken over liefde en (zelf)zorg

1 mei is een belangrijk symbolisch moment voor kunstenaar Erien Withouck. Zowel de Dag van de Arbeid, een feestdag van de communistische, socialistische en anarchistische arbeidersbeweging, maar ook Beltane, een Keltische feestdag in teken van bloei en vruchtbaarheid; het midden tussen de start van de lente en de zomerzonnewende. Beide feestdagen vormen een betekenisvolle context voor de afsluiting van Withouck’s residentieperiode bij de Brakke Grond die draaide om ‘love potions’ en liefde en (zelf)zorg en uitmondt in installatie en performance lovegarden. De Brakke Grond nodigde ook Rose-Myrtha Vercammen Fortuna uit om haar poëtische workshop Cultivating Moments Of Care met publiek te delen aan de start van haar residentieperiode bij ons in huis.

Onkruid vergaat niet

Via archief en veldonderzoek, verkent Erien Withouck oude verhalen, namen en rituelen rond inheemse planten in de Lage Landen als methodes voor verzet tegen onze hedendaagse kapitalistische samenleving. Withouck's onderzoek is verspreid over over drie jaar en brengt verschillende gebruiken, sociale ontmoetingen en wandelingen samen in artistieke installaties. Vorig jaar focuste Withouck op planten waarmee je kunt spelen: playgarden. Dit werk was te zien in de expositie Enveloped In You bij de Brakke Grond en had zijn grond in een gemeenschapstuin in Brussel die ze samen met kinderen uit de buurt onderhoudt. Dit jaar onderzoekt ze planten die vroeger werden gebruikt in praktijken van liefde en zorg: lovegarden. Volgend jaar focust ze op het thema tijd: timegarden.

lovegarden

In april zet Withouck haar onderzoek voor lovegarden drie weken lang voort tijdens een residentie bij de Brakke Grond. Samen met muzikant en/geluidskunstenaar Krankland – Thomas Werbrouck – werkt Withouck aan een audiovisuele performance als disseminatie van haar onderzoek. Dit keer zijn planten in praktijken van liefde en zorg het uitgangspunt. ‘Love potions’ of liefdesdrankjes raken verschillende thema’s in de geschiedenis, zoals heksenvervolging en feminisme, maar worden ook benaderd als antikapitalistische praktijk: liefde en zorg als tegengifvoor individualisering en vereenzaming. Withouck documenteert haar veldonderzoek met een filmcamera op 16mm pelicule, die ze ontwikkelt met planten die gebruikt werden voor liefdesdrankjes. 

Op 1 mei is deze audiovisuele presentatie voor het eerst te zien voor publiek. De symbolisch voor Dag van de Arbeid, maar ook Beltane, een Heidense feestdag in teken van de lente in volle bloei. In een ruimtevullende installatie met planten, breisels, film en een soundscape is de performance twee keer te zien. Om 14:00uur zijn kinderen vanaf 7 jaar met hun ouders ook van harte welkom om te komen kijken. Kinderen spelen een belangrijke rol in het werk van Withouck die samen met jonge buurtgenootjes een gemeenschapstuin in Brussel onderhoudt en zo stadskinderen leert over planten en hun gebruiken. De performance duurt ongeveer 45 minuten en de kunstenaar serveert thee en koekjes. 

Liefdeselixers

In de avond vindt lovegarden plaats in combinatie met de poëtische workshop Cultivating Moments of Care van Rose-Myrtha Vercammen Fortuna die samen met bezoekers een kruidenbrouwsel zal maken voor wat broodnodige zelfzorg. De avond start om 19 uur met het werk van Vercammen Fortuna, gevolgd door de performance van Withouck om 20 uur. Na afloop is er optioneel een kort nagesprek.

Cultivating Moments Of Care, A poetic workshop

Als we aan heksen en hekserij denken, associëren we dat vaak met liefdesdrankjes die anderen verliefd maken op ons. Maar wat gebeurt er als we het doelwit worden van onze eigen liefdesdrankjes? Rose-Myrtha Vercammen Fortuna ontwikkelt een poëtische workshop gebaseerd op de kennis van haar voorouders en de medicijnvrouwen in haar afstamming. Deze workshop is een aanrader voor iedereen die de wijsheid van Vodou & Conjure wil leren kennen. Het is een introductie tot kruidengeneeskunde en een praktijk die collectieve zorg en gemeenschappelijke genezing centraal stelt.

In een geurige ruimte vol bloemen en zacht kaarslicht nodigt Vercammen Fortuna je uit voor een kruidig voetenbad. Ze deelt haar kennis van planten en het belang ervan in haar artistieke praktijk en staat samen met de deelnemers stil bij vragen rondom zelfliefde, met Audre Lorde’s ‘the erotic’ als uitgangspunt. De workshop wordt afgesloten met een collectieve meditatie.

wo 01 mei '24
Tuinzaal
Gratis toegang
Tickets
Info:

Tijden:

Ronde 1:

14:00 uur Erien Withouck & Thomas Werbrouck, lovegarden (performance)

Kinderen vanaf 7 jaar met hun ouders ook van harte welkom om te komen kijken.

 

Ronde 2: 

18:45 uur Aanvang 
19:00 - 19:45 uur Rose Myrtha Vercammen Fortuna, Cultivating Moments Of Care, A poetic workshop
19:45 - 20:00 uur Pauze
20:00 - 20:45 uur Erien Withouck en Thomas Werbrouck, lovegarden (performance)
20:45 - 21:15 uur Nagesprek 

 

Dit evenement is gratis, maar heeft een beperkte capaciteit. Haal hier je ticket.