Deze korte geschiedenis is geschreven door Bas van Lier en gebaseerd op bronnen uit het Stadsarchief van Amsterdam, historische kranten via Delpher.nl en het boek 'Van Brakke Grond tot Vlaams Cultureel Centrum' van Hugo Rau, Willem Elias en Els Stubbe.
Verdere bronnen zijn:
- Dirk van Assche, ‘Het Vlaams Cultureel Centrum De Brakke Grond’, in: Ons Erfdeel, jrg 37, p. 139.
- ‘Van De Brakke Grond tot Deburen, de lange weg van Amsterdam tot Brussel’, in: Ons Erfdeel, 2009/1
- Marten Heida, ‘Een Vlaamse ambassade in Amsterdam’, in: Nederlands Dagblad, 4 februari 1981, p. 8
- Leonie Groen, ‘Een stukje Vlaanderen in Olland’ in: Haarlems Dagblad, 24 maart 2013
- Beleidsplannen DBG
- Boekman 67, Vlaanderen in Nederland, zomer 2006
- Over Margrietenklooster
Sint Margarethaconvent
Waar nu Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond staat, aan de Nes in Amsterdam, liepen zes eeuwen geleden alleen wat schapen en ganzen op een aangeslibd stuk moerasland, een ‘nesse’ in Middelnederlands. In 1406 besloten enkele vrouwen op deze plek een klooster te stichten dat de naam Sint Margaretha kreeg. De bijbehorende kapel werd in 1419 ingewijd.
Het Margrietenklooster, zoals het Sint Margarethaconvent ook werd genoemd, was van de Derde Orde der Franciscanen en aangesloten bij het kapittel van Utrecht. Het kloostercomplex werd gaandeweg uitgebreid en besloeg uiteindelijk het hele gebied tussen Nes, Enge Lombardsteeg, Oudezijds Voorburgwal en Sint Pieterhalsteeg.
In 1473 telde het klooster 41 nonnen. De kloosterzusters brouwden bier en maakten mosterd, wat ze een grote rijkdom verschafte. Het klooster bezat een eigen handschriftenverzameling en panden en grond in de hele stad en ook in Alkmaar, Bodegraven en Utrecht.