Hoe vang je een stad in gedichten? Welke woorden vind je voor haar inwoners, wat hen bezighoudt en overkomt? Voor die uitdaging staat de stadsdichter.
Met verschillende stadsdichters uit Nederland en Vlaanderen wordt deze uitdaging onder de loep genomen. Hoe verschilt het stadsdichterschap van stad tot stad? Wat is er bijzonder aan stadsdichter zijn van hun steden? Een programma van SLAA en deBuren en het tweede deel van een tweeluik over en met stadsdichters.
Ellen Deckwitz en Lisette Ma Neza zijn beiden sinds dit jaar stadsdichter van hun hoofdstad: Ellen van Amsterdam, Lisette van Brussel. Zij gaan in gesprek over hun stad, de poëzie die ze daarover en –voor schreven en ze dragen voor.
In Kortrijk heet de stadsdichter ‘Letterzetter’. De Letterzetter begeleidt een collectief van jonge woordkunstenaars en stoomt hen klaar voor het professionele circuit. Hier is het stadsdichterschap dus ook een talentontwikkelingsprogramma. Astrid Haerenswas tot voor kort de Letterzetter van Kortrijk en komt vertellen over deze bijzondere invulling van het stadsdichterschap. Zij neemt ook een van de talentvolle woordkunstenaars uit het collectief mee: Martijn Verhelst.
Swendeline Ersilia is stadsdichter van Dordrecht. Ze voelt de verantwoordelijkheid van die functie en vindt het van belang er een activistische invulling aan te geven. Wat speelt er in haar stad en hoe geeft zij daar stem aan?
Amsterdam heeft niet alleen een stadsdichter, maar ook een stadstekenaar. Rossel Chaslie is sinds april de nieuwe stadstekenaar van Amsterdam. Waar een stadsdichter het woord gebruikt, probeert hij de stad te vangen beeld. Hoe gaat hij te werk?
‘Bezing je stad’: Samen met Vlaams-Nederlands Huis deBuren daagden we dichters, velen in functie als stads- of dorpsdichter, uit om hun stad in een gedicht te vangen en in te sturen als filmpje. Uit de bijdragen van 26 enthousiaste deelnemers uit heel Nederland en Vlaanderen stelden we een korte compilatie samen die we zullen vertonen.