Voorstelling
Khadija El Kharraz Alami
ENSEMBLE PIECE/EXHUME BURIED CRIES/BEAUTY LOVE/REANIMATE THE DEAD
Een zoektocht naar de wereld van de voorouders, door middel van dans, zang, muziek, rituelen en tradities.
ENSEMBLE PIECE
Een oefening in reparative making, een proces van genezen waarbij El Kharraz Alami samen met Lois Lumonga Brochez en Khadija Massaoudi op zoek gaat naar onontdekte werelden, stemmen en entiteiten. Door zich onder te dompelen in de dans, zang, muziek en het rijke weefsel van tradities en rituelen uit Marokko behoeden ze de verschillende werelden die ze in zich dragen voor de stiltes van vergetelheid. Wat ontstaat er wanneer we ons nergens tegen afzetten of aan optrekken? Welke onontdekte dimensies betreden we?
In ENSEMBLE PIECE / EXHUME BURIED CRIES / BEAUTY LOVE / REANIMATE THE DEAD volgen we Khadija El Kharraz Alami op een odyssee door tijd en ruimte om plekken te creëren voor zichzelf, haar voorouders en het mythische. We zien een parallelle wereld ontstaan die zich tastbaar voor onze zintuigen ontvouwt.
De toeschouwer wordt uitgenodigd om dit mee te ervaren, om te voelen hoe het resoneert in geluid en beweging, te zien hoe het zich vormt en omvormt en hoe meerdere waarheden worden aangesproken.
Een opgraving van wat met opzet werd begraven – een zoektocht om vorm te geven aan het vormloze. Ze bewegen zich diep in de onderlaag van het nog niet geopenbaarde; de wereld van de Jinns *El Hayawan, el Ghoul, Shjema T'wila die geheel hun eigen ritme volgen, zich niet volledig identificeren met één idee of cultuur noch zich stevig verzetten tegen het bekende in een choreografie van parallelle werelden.
*
el Hayawan: wezens
el Ghoul: “boze” geest
Shjema T’wila: hoge bomen
De voertaal van deze voorstelling is Engels, Nederlands en Arabisch.
Drie vrouwen in een unieke voorstelling die je meeneemt naar werelden buiten de onze. De nieuwe voorstelling van Khadija El Kharraz Alami is een ongrijpbaar en wild avontuur, waarmee ze laat zien hoe veelzijdig haar artisticiteit is. – de Volkskrant ★★★★
Deze voorstelling demonstreert hoe bevrijdend het kan werken om jezelf open te stellen en te luisteren naar verzwegen stemmen en in gezelschap te verkeren van verdwenen lichamen. – Theaterkrant
Lees hier meer over toegankelijkheid.
El Kharraz Alami in het NRC:
"De voorstelling is het verhaal van Djinns. Wezens uit de Noord-Afrikaanse cultuur die zich in een parallelle werkelijkheid bewegen. Men zegt dat het een mythe is dat ze bestaan, maar het is een mythe dat ze niet zouden bestaan. Om over hen te kunnen schrijven moest ik me een parallelle wereld voorstellen. Een waarin het mogelijk is om gewoon ‘te zíj́n’."