Ticketinfo

Meld je aan

Data
di 09 mei, 14:30
Prijzen
Meld je aan

©

Buitenshuis

FAIR P(L)AY

EUNIC Nederland
Naar een eerlijke werkomgeving in de culturele sector.

FAIR P(L)AY is een cyclus op initiatief van EUNIC-NL cluster dat zich richt op eerlijke praktijken in de culturele sector, met als doel het bespreken en implementeren van nieuwe en bestaande manieren om eerlijke omgevingen te creëren in termen van financiën, beloning, auteursrecht en mobiliteit in Europa.

FAIR P(L)AY komt voor deze tweede editie naar Rotterdam. De middag met workshops en talks wordt georganiseerd in Het Nieuwe Instituut. Opkomende kunstenaars binnen de creatieve scene en culturele instituten die graag meepraten over eerlijke beloning in de culturele sector zijn van harte welkom. Met bijdragen van: MAMA, Kunstenpunt (BE), Dutch Culture en Cultureel Werkers verenigt zich.

Programma

14:30: Inloop

15:00: Welkomswoord
EUNIC Netherlands, Martin Bach
Introductie: Het Nieuwe Instituut, Aric Chen
Keynote: van Katie Schreiber, Project Manager bij Platform ACCT

15:30 + 16.35: Start Workshops:
-Dutch Culture: Fair Mobility
-MAMA: My Right Price
-Kunstenpunt: Toolbox for Asymmetrical Pay en Transnational Fair Practice
-Cultureel Werkers verenigt zich: Challenging The Fair Practice Code

17:30: Samenvatting, borrel en performance (DJ Dicle)

19.00: Einde

De Brakke Grond nodigt Kunstenpunt uit voor twee workshops

Toolbox for Asymmetrical Pay door Kunstenpunt
Met de Toolbox for Asymmetrical Pay kun je in gesprek over de eerlijke verdeling van een projectbudget. Naast loonbarema’s en het principe equal pay komen ook andere parameters ter sprake, zoals individuele noden of privileges. De “ongelijke” verdeling die daaruit voortvloeit kan structurele ongelijkheden compenseren. De toolbox kent drie stappen die we uittesten. Wat werkt, wat werkt niet, en zijn er witte vlekken

Transnational Fair Practice door Kunstenpunt
Aan de hand van fictieve cases bespreekt Kunstenpunt culturele, politieke en financiële ongelijkheden bij internationale samenwerkingen. Wat is fair, hoe zou het beter kunnen, welke inspirerende voorbeelden bestaan er? Ze vertrekken van The Letter of Transnational Fair Practice, geschreven door de werkgroep “duurzaam internationaal werken” van A Fair New Idea?

De overige workshops:

Mobiliteit voor een eerlijke Europese culturele sector door DutchCulture
Hoe dragen internationale samenwerking en culturele mobiliteit in Europa bij aan een eerlijke Europese culturele sector? Enkele jonge makers die ervaring hebben met internationaal werken in verschillende vormen, gefinancierd door nationale subsidieregelingen of door Europese kansen (Culture Moves Europe, Creative Europe) zullen vertellen over de meerwaarde voor hen. Bovendien zijn mobiliteit en internationaal contact van levensbelang in tijden van crisis, zoals de situatie in Oekraïne. Op deze Europadag willen we onze gedeelde Europese culturele identiteit vieren en met u bespreken hoe u kunt profiteren van internationaal werken en tegelijkertijd bijdragen aan een beter Europa!

Mijn Werkprijs door MAMA Rotterdam
 On(der)betaalde arbeid en/of leermogelijkheden in culturele instellingen

Culturele Arbeid door Cultureel Werkers verenigt zich
In deze workshop gaat Valentina Vella van Cultural Workers Unite in op culturele arbeid binnen gevestigde en alternatieve financieringskaders in de kunstcontext. Na een korte inleiding over de principes van de Fair Practice Code, een nuttig eerstelijnsinstrument tegen uitbuiting in de Nederlandse culturele sector, zal de workshop bespreken hoe het een neoliberaal systeem dat is ontworpen om waarde te halen uit kunstenaars niet fundamenteel in twijfel trekt , en dat beloont slechts een minderheid van de mensen die geest, lichaam en tijd bijdragen aan de productie van cultuur. Als alternatief voor de huidige, op projecten gebaseerde financieringskaders, zal de workshop de behoeften en verlangens van de deelnemers in kaart brengen en deelnemen aan een interactieve oefening die ons zal helpen verder te kijken dan die individuele behoeften en te experimenteren met gemeenschappelijke praktijken.
 

di 09 mei '23
14:30 - 19:00
Gratis evenement
EUNIC Nederland

Dit evenement wordt georganiseerd door het netwerk EUNIC Nederland, de werkgroep bestaande uit leden Europese Commissie, DutchCulture, Goethe-Institut Nederland, Czech Centre Rotterdam, De Brakke Grond, Institut français NL, Oostenrijkse Ambassade Den Haag.