Ticketinfo

Rode zaal
Data
vr 01 apr, 20:00
Prijzen

© Melanie Musisi

Voorstelling

Lisette Ma Neza

L'Europe noire
Middels een rondreis met de trein gaat Lisette op zoek naar de Afrikaanse diaspora op het Europese continent, in het kader van EUROPALIA.

L'Europe noire is een poëtisch reisverslag doorheen zwart Europa. Slam-poet en muzikante Lisette Ma Neza volgt het boek Afropean van Johny Pitts als reisgids en vooronderzoek voor een nieuwe voorstelling. Met de trein trekt ze van Brussel tot in Lissabon en van Lissabon tot Graz, terug naar Breda, en zo weer naar Brussel. Zo gaat ze op zoek naar de Afrikaanse diaspora op het Europese continent. Wie zijn wij? Waar zijn wij? En waar komen wij vandaan? De vragen die gaan over het concept thuis, familie, intergenerationele geschiedenis, liefde, het leven, Europa en Afrika stelt ze niet enkel aan zichzelf, maar ook aan de mensen met Afrikaanse roots die ze op de trein zal ontmoeten. Bekenden én onbekenden.

Tijdens de reis schrijft Lisette nieuwe gedichten en nummers en documenteert ze gesprekken auditief en visueel. In de voorstelling komen alle kanten van het Afro-Europese verhaal samen in een mengeling van kunstvormen: muziek, poëzie, beelden en geluidsfragmenten. Lisette Ma Neza dicht de avond bij elkaar, ze slamt en zingt en wordt begeleid door haar vierdelige band: Michelle Samba, Neil Akenzua, Orville Breeveld en Peter Somuah. Ze nemen ons mee in haar leefwereld, in haar gevoelswereld, in haar verhaal en dat van ons. Samen beleven we haar reis.

EUROPALIA

Dit concert is onderdeel van EUROPALIA. Om de twee jaar brengt dit festival een veelzijdig artistiek programma rond een land of een thema. Vier maanden lang, in België en omstreken, presenteren EUROPALIA en haar rijk netwerk aan culturele partners een biënnale met tientallen artistieke en socioculturele projecten die beeldende kunst, theater, dans, performance, film, muziek, literatuur en debat samenbrengt en uitwisseling van ideeën stimuleert.

Dit jaar staat EUROPALIA in het teken van TRAINS & TRACKS. Het stelt meer dan 70 verschillende projecten voor—voornamelijk nieuwe creaties en residenties—verspreid over artistieke instellingen maar ook en vooral te ontdekken in stations en op treinen, in België en de buurlanden. Naast Lisette zijn bijvoorbeeld ook Benjamin Vandewalle en Rita Hoofwijk te zien.

vr 01 apr '22
Rode zaal
20:00 uur
€ 6 - € 11
Koop kaarten
We Are Public

Deze voorstelling is onderdeel van de We Are Public-selectie. Reserveren is hiervoor verplicht. Lees meer.

Credits
Dichteres en zangeres Lisette Ma Neza
Percussioniste Michelle Samba
Trompettist Peter Somuah
Pianist Neil Akenzua
Gitarist Orville Breeveld
Kunstenares Absa Sissoko
Kunstenaar Mehdi Khammal
Fotografe Melanie Musisi