Dier- en plantensoorten verdwijnen in een ongekend tempo. Met de klimaatcrisis is dit massale uitsterven het meest dramatische fenomeen van deze tijd, en niet alleen omdat ecosystemen in elkaar dreigen te klappen en ook wij, mensen, in ons voortbestaan bedreigd zouden kunnen worden. Wat verliezen we als soorten er niet meer zijn? Valt het uitsterven van soorten überhaupt wel te begrijpen? En dragen we verantwoordelijk voor hun voortbestaan of zijn er ook andere posities denkbaar?
Literair tijdschrift De Gids en de Akademie voor de Kunsten organiseren een middag over uitsterven waarin deze vragen op indringende wijze aan de orde worden gesteld. Behalve een lezing van de Duitse schrijfster Judith Schalansky, naar eigen zeggen 'expert in het uitsterven', zijn er voordrachten van auteurs H.M. van den Brink, Moya de Feyter, Maarten Inghels, Michael Tedja, Wytske Versteeg en trekvogelecoloog Theunis Piersma. Daarnaast worden videowerken van de kunstenaars Charlotte Dumas (met gezongen tekst van Maria Barnas) en Minne Kersten getoond
De middag over uitsterven wordt georganiseerd door De Gids en de Akademie voor de Kunsten en mede ondersteund door het Nederlands Letterenfonds, de Brakke Grond, het Goethe-Institut Amsterdam, het Industriegebouw en Stichting Hartwig Foundation.