Ticketinfo

Data
zo 14 nov, 15:00
Prijzen

©

Gesprek | Te gast

De Gidslezing

Het grote uitsterven
Literair tijdschrift De Gids en de Akademie voor de Kunsten organiseren een middag over uitsterven.

Expert van het uitsterven

Dier- en plantensoorten verdwijnen in een ongekend tempo. Met de klimaatcrisis is dit massale uitsterven het meest dramatische fenomeen van deze tijd, en niet alleen omdat ecosystemen in elkaar dreigen te klappen en ook wij, mensen, in ons voortbestaan bedreigd zouden kunnen worden. Wat verliezen we als soorten er niet meer zijn? Valt het uitsterven van soorten überhaupt wel te begrijpen? En dragen we verantwoordelijk voor hun voortbestaan of zijn er ook andere posities denkbaar?

Literair tijdschrift De Gids en de Akademie voor de Kunsten organiseren een middag over uitsterven waarin deze vragen op indringende wijze aan de orde worden gesteld. Behalve een lezing van de Duitse schrijfster Judith Schalansky, naar eigen zeggen 'expert in het uitsterven', zijn er voordrachten van auteurs H.M. van den Brink, Moya de Feyter, Maarten Inghels, Michael Tedja, Wytske Versteeg en trekvogelecoloog Theunis Piersma. Daarnaast worden videowerken van de kunstenaars Charlotte Dumas (met gezongen tekst van Maria Barnas) en Minne Kersten getoond

De middag over uitsterven wordt georganiseerd door De Gids en de Akademie voor de Kunsten en mede ondersteund door het Nederlands Letterenfonds, de Brakke Grond, het Goethe-Institut Amsterdam, het Industriegebouw en Stichting Hartwig Foundation.

Vlaamse schrijvers

In het Vlaams Cultuurhuis mogen de Vlaamse gasten natuurlijk niet ontbreken. Zo kun je kennismaken met Moya De Feyter en Maarten Inghels.

Moya De Feyter debuteerde als dichter in 2018 met Tot iemand eindelijk. Een jaar later publiceerde ze Massastrandingen, een caleidoscopische bundel waarin de destructie van onze leefomgeving centraal staat. Ze staat graag en veel op het podium en is oprichter van de klimaatdichters, een Vlaams-Nederlands dichtersverbond dat met poëzie in al haar verschijningsvormen strijdt voor een klimaatvriendelijkere wereld. Daarnaast werkt Moya aan een boek over licht dat in februari 2022 verschijnt.

Maarten Inghels (1988) is kunstenaar, dichter en schrijver. Met zijn dichtbundel Contact (De Bezige Bij) verbond hij poëzie, beeld en acties die ontstonden tijdens zijn Stadsdichterschap van Antwerpen. Zijn roman Het mirakel van België over zijn ervaringen met de grootste meesteroplichter ter wereld verschijnt in november 2021 bij Das Mag.


De Gidslezing is een samenwerking tussen De Gids en Goethe-Institut Niederlande.

zo 14 nov '21
Grote zaal
€ 7 - € 12
Koop kaarten
Voertaal

Engels (Schalansky) en Nederlands gesproken

De Gids

Lees hier meer over de Gids

 

Goethe-Institut Niederlande

Lees hier meer over Goethe-Institut Niederlande.

Corona-update

Wij vragen je om een coronatoegangsbewijs te tonen voor je bezoek aan een voorstelling in de Brakke Grond. Op deze pagina lichten we al onze coronamaatregelen toe, zodat je veilig en voorbereid een bezoek aan ons cultuurhuis kunt brengen.