Tijdens dit hybride kunstfestival wordt doorlopend en openlijk nagedacht en geschreven over hybride kunstkritiek. Parallel aan het liveprogramma worden de mogelijkheden van internet en vormen van experimental publishing op de kunstkritische praktijk onderzocht, en experimenteren we met het concept van auteurschap in deze multimediale/interactieve ruimte.
Schrijvers Fransien van der Putt, Lies Mensink en Lotte Hofstraat nodigen je uit in hun virtuele reflectieruimte, om mee te lezen en te denken, of misschien zelfs te schrijven over hybride kunstkritiek in het hier en nu. In dit panelgesprek zoomen we (letterlijk) in op deze gezamenlijke schrijfoefening.
Hierbij doet Rita Hoofwijk, kunstenaar en verbonden aan SoAP Maastricht, met haar werk A Way of Seeing (naar John Berger) een voorstel voor de kunstkritische praktijk door het perspectief van een toeschouwer te volgen. John Berger legt in zijn werk bloot dat het waar en wanneer we iets zien van invloed is op wat we zien. Van drie werken die binnen Beyond the Black Box gepresenteerd worden, onderzoekt Rita Hoofwijk die context. Samen met een andere bezoeker kijkt ze naar het werk van Johannes Bellinkx (woensdag), Paulien Oltheten (donderdag) en TAAT (vrijdag). Deze bezoeken resulteren in drie teksten, die niet zozeer gaan over de werken zelf, maar focussen op de manier waarop ze gezien (kunnen) worden.
Lees hier reflectie nummer twee van Rita Hoofwijk - Lourdes van Paulien Oltheten / SoAP Maastricht