Ticketinfo

via livestream

Data
wo 24 feb, 20:30
Prijzen
10 -
Koop kaarten

©

Voorstelling | Te gast

Theater Malpertuis & Victoria Deluxe

In naam der waarheid

Wat verstaan we in deze sterk geïnformatiseerde tijd onder waarheid? Is waarheid meervoudig?  Wat zijn de obstakels in de zoektocht naar waarheid? Moet waarheid per definitie toetsbaar zijn? Is fake news gevaarlijk voor de democratie

Dat zijn de vragen die aan de basis liggen van deze docu-voorstelling van Theater Malpertuis en Victoria Deluxe, die gemaakt wordt n.a.v. de 200ste verjaardag van de Nederlandse schrijver Multatuli (pseudoniem van Eduard Douwers Dekker). Van Multatuli is geweten dat hij zich fel kantte tegen allerlei vormen van machtsmisbruik en misleiding van het volk. De waarheid stond voorop, en dat mocht ook luid verkondigd worden.

We zijn 200 jaar verder en de waarheid staat opnieuw heel erg onder druk. We beleven de terugkeer van de grote stelligheid: van een manier van denken en spreken die zich onttrekt aan elke vorm van toetsing en kritiek. Fake news en manipulatieve verdraaiingen… het zijn dagelijkse tools geworden.

In deze voorstelling vraagt acteur en levenskunstenaar Peter De Graef zich af hoe rationele en spirituele waarheid zich tot elkaar verhouden? Multatuli’s ‘Japanse steenhouwer’ geeft inspiratie.  Victoria Deluxe laat jongeren aan het woord in een videoportret en deBuren introduceren een nieuwe, beloftevolle auteur omtrent het thema. De belangrijkste bijdrage komt van twee waarheidssprekers die een persoonlijke rede brengen over de waarheid die zij willen verdedigen en delen met het publiek.

Op 24 februari zijn dat Jean Paul Van Bendegem en Alicija Gescinska. De voorstelling wordt via livestream aangeboden vanuit Tielt, theater Malpertuis. Oorspronkelijk zou de Brakke Grond als locatie dienen, maar door de omstandigheden wordt er niet gereisd.

Alicja Gescinska (1988) werd geboren in Polen maar vluchtte met haar ouders naar België. Deze ervaring heeft haar persoonlijkheid en werk gevormd. Ze studeerde moraalwetenschappen in Gent alvorens te doctoreren en te publiceren. Onder haar werken bevinden zich romans zoals Een soort van liefde (2016) en filosofische essays, onder andere Thuis in muziek: Een oefening in menselijkheid (2018). Ook presenteerde ze Wanderlust op Canvas, waar ze filosofische gesprekken voert met haar gasten.

Jean Paul Van Bendegem is een wiskundige, filosoof en als hoogleraar logica en wetenschapsfilosofie verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel.

 

Met dank aan Literatuur Vlaanderen, Taalunie, Nederlands letterenfonds, Multatulihuis Amsterdam en de Brakke Grond

wo 24 feb '21
Livestream vanuit Tielt
€ 10
Koop kaarten
In samenwerking met deBuren
Livestreams

do 21 januari 2021 - 20u30
Live streaming vanuit Theater Malpertuis – Tielt
Met Joke Hermsen en Rashif El Kaoui, Peter de Graef, Tessel Venneboer, Selma Franssen en Jonas Meersmans

Koop hier je kaart voor Tielt


wo 27 januari 2021 - 20u00
Live streaming vanuit Unie der Zorgelozen - Kortrijk
Met Thomas Bellinck en Warda El-Kaddouri, Peter de Graef, Chris Lomans, Selma Franssen en Brecht Ameel

Koop hier je kaart voor Kortrijk


zo 21 februari 2021 - 15u00
Live streaming vanuit NTGent - Gent
Met Bas Heijne en Manon Uphoff, Peter de Graef, Betül Sefika, Selma Franssen en Geoffrey Burton

Koop hier je kaart voor Gent


wo 24 februari 2021 - 20u30
Live streaming vanuit Theater Malpertuis – Tielt
Met 
Jean Paul Van Bendegem en Alicija Gescinska, Jens Meijen en Fiep van Bodegom

Koop hier je kaart voor Tielt


zo 21 maart 2021 - 20u15
Live streaming vanuit Arenberg - Antwerpen
Met Aminata Demba en Gaea Schoeters, Peter de Graef, Pelumi Adejumo Fiep van Bodegom  en Laryssa Kim

Verkoop volgt hier binnenkort