Kunstenaars in quarantaine: een gegeven dat tot opmerkelijke resultaten kan leiden. Honderd jaar geleden bewees Paul van Ostaijen dat al, toen hij vanuit Berlijn zijn ervaringen met de Eerste Wereldoorlog verwerkte in de baanbrekende bundel Bezette Stad. Tijdens de coronalockdown gingen meer dan 60 Nederlandse en Vlaamse kunstenaars op vraag van Vlaams-Nederlands huis deBuren aan de slag met dit werk, voor het project Besmette Stad. Solo of in Vlaams-Nederlandse duo’s creëerden ze nieuwe teksten, tekeningen, video en muziek.
Vanavond, live vanuit Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, tonen enkelen van hen voor het eerst hun resultaat en vertellen ze over hun creatief proces. Matthijs de Ridder vertelt waarom het avant-gardistische werk van Van Ostaijen vandaag zoveel herkenning oproept. De presentatie is in handen van Tjitske Mussche.
Matthijs de Ridder is schrijver en criticus. Hij publiceerde meerdere boeken en werkt aan een biografie over Paul van Ostaijen. Ook met het Paul van Ostaijengenootschap zet hij zich in voor de studie en promotie van diens werk. Binnen Besmette Stad is hij, naast Willem-Bongers Dek, curator en doceert hij leesateliers over alle gedichten in de bundel Bezette Stad.
Babs Gons is spoken word-artiest, schrijver en host. Ze staat met haar werk op festivals, literaire programma’s, in musea, debatcentra en bibliotheken, draagt voor op radio en televisie en reisde met haar werk af naar o.a. Zuid-Afrika, Soedan, Curaçao, Suriname en Brazilië. Ze presenteert daarnaast verschillende programma’s, waaronder de NK Poetry Slam, de Kindernacht van de Poëzie en de muzikaal-literaire show Babs’ Woordsalon waarmee ze onder andere op Oerol en Lowlands stond en die een vast huis in De Melkweg heeft. In 2018 won ze de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur en in het voorjaar van 2019 verscheen Hardop bij uitgeverij Atlas Contact, een door haar samengestelde bundel met het werk van 18 Nederlandse spoken word-dichters. Babs schrijft artikelen en is gastcolumnist voor onder andere Het Parool.
Simon(e) van Saarloos is schrijver en filosoof. Van Saarloos publiceerde meerdere boeken, waaronder een roman en een columnbundel. Van Saarloos’ laatste boek, Herdenken herdacht (2019) is een essay over queer vergeetachtigheid, wit herinneren en belichaamd herdenken. Van Saarloos cureert samenwerkingen tussen kunstenaars, activisten en academici en verschijnt zelf ook regelmatig op het podium als spreker, interviewer en performer.
Younes van den Broeck aka Spitler is beeldend kunstenaar. Zijn maatschappelijk engagement zet hij om in kunst, woord en beeld. In mei 2018 ontving hij de Koningin Mathildeprijs in samenwerking met Commusaic vzw voor het project Beats and bars. Hiervoor gaf hij workshops in gevangenissen in New York en België. In hetzelfde jaar werd hij door deBuren geselecteerd voor de schrijfresidentie in Parijs.
Wide Vercnocke studeerde Beelverhaal aan Sint-Lukas Brussel en werkt sindsdien als illustrator voor ondermeer De Standaard, Focus Knack en Bruzz. Na drie veelgeprezen graphic novels gemaakt te hebben, waaronder het tweeluik Wildvlees en Narwal, is begin 2020 het langverwachte "Drieman" uitgekomen, over het zwarte verleden van de grootvader van de auteur.
Kunstenaar/muzikant Willie Darktrousers maakt beeld en geluid waarin hij onderzoekt naar wat animisme in deze tijd kan betekenen.
Lucky Fonz III is één van Nederlands meest geliefde zangers en live-artiesten, bekend van hits als ‘Ik heb een meisje’, ‘Linde met een E’ en ‘App Me’. Als live-performer veroverde Lucky zowel de clubs als festivals zoals Lowlands en Pinkpop, maar ook het cabaretpubliek met zijn theatershows. Ook op TV maakte hij furore; oa. als muziekkenner bij programma’s als DWDD en Pauw, deelnemer van De Slimste Mens én deskundige op het gebied van psychische stoornissen. Als schrijver publiceerde Lucky Fonz III diverse columns, gedichten en korte verhalen.
Maud Vanhauwaert schrijft en maakt. Ze behaalde een masterdiploma Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Antwerpen en een masterdiploma Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen, waar ze nu zelf doceert. Voor haar poëziedebuut Ik ben mogelijk (2011, uitgeverij Querido) kreeg ze de Vrouw Debuut Prijs, voor haar bundel Wij zijn evenwijdig (2014, Querido) de Hughues C. Pernathprijs en de Publieksprijs van de Herman De Coninck- wedstrijd. In haar werk zoekt ze naar speelse theatrale vormen om poëzie publiekelijk te maken. Met haar performances trad ze op, op radio en tv, in binnen- en buitenland, van opera tot schapenstal. Ze werd aangesteld tot ereburger van de stad Veurne en van 2018-2019 was ze stadsdichter van Antwerpen.
De moderator vanavond is Tjitske Mussche. Ze interviewt voor radio, podcast en televisie. Haar hart ligt bij onderwerpen die zich op het grensvlak van kunst, cultuur en innovatie bevinden. In 2019 presenteerde ze het tv-programma VPRO Boeken. Daarnaast is ze artistiek leider van Oorzaken Festival voor verhalende audio.