16 jan 2020

De nieuwe Kleppers

Theaterzwaargewichten uit Vlaanderen

Foto's: Bart Grietens

Een klepper, tja hoe vertalen we dat in het 'Hollands?' Een straffe, ene van groot formaat. Kortom, een zwaargewicht. De theatergezelschappen die deze omschrijving mee mogen dragen zie je deze lente weer volop in de Brakke Grond.

Zuidpool: De Aanzegster

WO 11 T/M VR 13 MAART 
In het Westerse theaterrepertoire zijn er nauwelijks vrouwenrollen die moeiteloos naast een rol als Hamlet of Oedipus kunnen staan. Zuidpool brengt daar verandering in. Samen met tekstgrootmeester Ilja Leonard Pfeijffer en een bijzondere acteursploeg brengen zij een hedendaags media-tragedie waarin feiten en fake-news onherkenbaar door elkaar lopen.

Abattoir Fermé: Gonzo

MA 16 T/M WO 18 MAART

In Gonzo van het hypervisuele theatergezelschap Abattoir Fermé neemt zelfverklaard sjamaan Amy je mee op een spirituele reis die zijn weerga niet kent. Terwijl buiten de koortsige werkelijkheid in hoge snelheid voorbij dendert, hebben Frank, Tom, Charlene en Tanja zich samen met gids Amy veilig teruggetrokken in een bunker, diep onder het aardoppervlak.

“Regisseur Lernous en zijn acteurs leven zich kostelijk uit in deze uitzinnige satire op het therapiewezen... Heerlijk om te zien.” - Theaterkrant 

Benjamin Verdonck: De tijger eet de zebra en de vogel vliegt verschrikt weg

WO 25 T/M VR 27 MAART

In de lijn van zijn eerdere voorstellingen notallwhowanderarelost (2014) en Liedje voor Gigi (2018) bouwt en bedient beeldend theatermaker Benjamin Verdonck in zijn nieuwste voorstelling een ongewoon planetarium van plakband, touwtjes en karton. De mens niet als middelpunt, maar als onderdeel van een hypercomplex en gevoelig systeem.

Ontroerend Goed: Every word was once an animal

WO 8 T/M VR 10 APRIL

In hun nieuwste creatie toont theaterperformancegroep Ontroerend Goed een wereld die niet de onze is. Herkenbaar, soms zelfs vertrouwd, maar niet de onze. Er zijn mensen, het is niet buitenaards, maar ze spreken onze taal niet, noch een taal die ooit op aarde gesproken werd. Ze gedragen zich niet als ons, niet zoals iemand zich ooit op aarde gedroeg.

Het Nieuwstedelijk: Hitler is dood

ZO 3 MEI

Op 30 april 2020 is het precies 75 jaar geleden dat Adolf Hitler zich in zijn bunker in Berlijn van het leven beroofde. Naar aanleiding van die verjaardag maakt Stijn Devillé een nieuwe versie van zijn klassieker uit 2009, destijds bekroond met de Taalunie Toneelschrijfprijs en door vakblad Theatermaker uitgeroepen tot beste muziektheatervoorstelling van het jaar.