Ticketinfo

Grote zaal
Data
zo 03 mei, 19:30
Prijzen
Aan de kassa - €17
Online - €15
CJP - €3,50 korting
Studenten - €5 korting

©

Voorstelling

Het Nieuwstedelijk & ARSENAAL / LAZARUS

Afgelast - Hitler is dood
Hitler is dood, maar de bittere erfenis die hij nalaat is enorm

Op 30 april 2020 is het precies 75 jaar geleden dat Adolf Hitler zich in zijn bunker in Berlijn van het leven beroofde. Naar aanleiding van die verjaardag maakt Stijn Devillé een nieuwe versie van zijn bekroonde klassieker uit 2009.

"Hitler is dead, I repeat, Adolf Hitler is dead." Dat was de opening van de nieuwsflash van de BBC op 1 mei 1945. Hitler is dood. De oorlog is voorbij. In Neurenberg kan het echte werk nu pas beginnen. Tegen de achtergrond van een stad in puin, pogen vier jonge geallieerde medewerkers tijdens de Neurenberg processen een moraal te ontwikkelen voor de toekomst. Tussen de beklaagden onderling ontstaan intussen spanningen en meningsverschillen. Want de overlevingsstrategie van de één betekent het doodvonnis voor de ander. Hitler is dood. Maar de bittere erfenis die hij nalaat is enorm.

Nu, 75 jaar later, bestaat er nog steeds alleen internationale rechtspraak voor wie haar wil volgen. Zo erkent de VS als oprichter van het Neurenberg-tribunaal zelf de jurisprudentie niet van het Internationale Strafhof in Den Haag, uit vrees dat de VS zelf voor de rechtbank zouden worden gebracht voor oorlogsmisdaden in Vietnam, Afghanistan en Irak. Het maakt dat Hitler is dood vandaag opnieuw razend actuele en pertinente vragen stelt over rechtspraak en rechtvaardigheid.

Hitler is dood ging in première in mei 2009 en werd door het Nederlandse vaktijdschrift De Theatermaker TM uitgeroepen tot beste muziektheatervoorstelling van het jaar. De voorstelling werd een instant-klassieker en tourde 5 jaar lang door Vlaanderen. In december 2009 kreeg Stijn Devillé de Taalunie Toneelschrijfprijs voor het stuk. In 2015 werd Hitler ist tot genomineerd voor een Duitse Eurodram Award.

"Hitler is dood is majestueus muziektheater dat een vlijmscherp portret van machtsmisbruik schetst."

★★★★ - Knack

"Hitler is springlevend. Met ‘Hitler is dood’ wordt een straf docu-drama geleverd."

★★★★ - De Morgen

"Boeiende voorstelling over de Neurenberg-processen. Wie heeft schuld, wie niet? De schrijver en regisseur Stijn Devillé zet u aan het denken."

De Standaard

Hitler is dood is boeiend van begin tot eind, schurend, spannend, zelfs ondanks het feit dat de afloop gekend is. Het is sterk van opbouw, helder en gecondenseerd van taal. Het is noodzakelij

Jury Theaterunie Toneelschrijfprijs 2009
zo 03 mei '20
Grote zaal
Deze voorstelling is afgelast
Vlaamse Kleppers

Dit programma is onderdeel van Vlaamse Kleppers, de theaterzwaargewichten uit Vlaanderen.

Bekijk hier de andere Vlaamse Kleppers van dit seizoen.

Credits
Tekst en regie Stijn Devillé
Spel Warre Borgmans, Dirk Buyse, Kris Cuppens, Janne Desmet, Jos Geens, Maarten Ketels, Sara Vertongen & Tom Van Bauwel
Muziek Elko Blijweert, Gerrit Valckenaers & Geert Waegeman
Dramaturgie & research Els Theunis, Ruth Mariën